Το κοτόπουλο κάνει βουτιά σε απίθανες εξωτικές μαρινάδες και μυρωδάτα μπαχαρικά και γίνεται ζουμερό σουβλάκι στη σχάρα ή στον φούρνο. Δίπλα του, απαραίτητοι συνοδοί ζεστές πίτες, φρέσκες σαλάτες και δροσερά ντιπ.

1. Εξωτικά σουβλάκια κοτόπουλου με σαλάτα μάνγκο
Μαγείρεμα: 35 λεπτά | Εύκολο | Για 2 άτομα

Υλικά
Για τα σουβλάκια
2 στήθη κοτόπουλου, κομμένα σε χοντρά κομμάτια

Για τη μαρινάδα
3 κρεμμυδάκια φρέσκια
2 σκελίδες σκόρδο
2 πιπερίτσες τσίλι
χυμό από 1 λάιμ
3 κουτ σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
1 κουτ. γλυκού θυμάρι, ξερό
1 κουτ γλυκού ρίγανη, ξερή
½ κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για τη σαλάτα
150 γρ. πράσινα σαλατικά
½ μάνγκο, καθαρισμένο, κομμένο σε μικρούς κύβους
1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε μικρούς κύβους
30 ml ε.π. ελαιόλαδο
χυμό από ½ λάιμ
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα
Βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας στο μπλέντερ ή στο μούλτι και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν κρέμα. Αδειάζουμε την κρέμα
σε ένα μπολ και ρίχνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου. Ανακατεύουμε και καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη. Βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.Έχουμε έτοιμη τη φωτιά και τη σχάρα ή προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις (βάζουμε μια σχάρα μέσα
στη λαμαρίνα και τη βάζουμε στον φούρνο να κάψει καλά).

Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο και περνάμε τα κομμάτια σε 4 μεταλλικά σουβλάκια. Ακουμπάμε τα σουβλάκια στη σχάρα και τα ψήνουμε για 15΄ ή μέχρι να ψηθούν καλά από όλες τις πλευρές. Εναλλακτικά, μεταφέρουμε τα σουβλάκια στη σχάρα του φούρνου και τα ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά, γυρίζοντάς τα 1-2 φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος για να ροδίσουν παντού.

Ετοιμάζουμε τη σαλάτα
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σαλάτας, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και τον χυμό λάιμ και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε τα σουβλάκια με τη σαλάτα.

2. Κοτοσουβλάκια με χούμους και πράσινη σαλάτα
Μαγείρεμα: 40 λεπτά | Εύκολο | Για 2 άτομα

Υλικά
Για τα σουβλάκια
2 στήθη κοτόπουλου, κομμένα σε κύβους
2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
1 κουτ. γλυκού μπούκοβο, καυτερό
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι
2 πίτες για σουβλάκια
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για το χούμους
200 γρ. ρεβίθια, βρασμένα, στραγγισμένα
3 κουτ. σούπας ταχίνι
3 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
χυμό από 1 λεμόνι
50 ml ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για τη σαλάτα
100 γρ. πράσινα σαλατικά
100 γρ. ντοματίνια
1 αγγούρι
½ κόκκινο κρεμμύδι
30 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Ετοιμάζουμε τα σουβλάκια
Ετοιμάζουμε τη φωτιά και τη σχάρα ή προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ. Βάζουμε σε ένα μπολ τους κύβους του κοτόπουλου, πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο, τη ρίγανη και το μπούκοβο. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού και περνάμε
τα κομμάτια σε 4 μικρές μεταλλικές σούβλες. Ψήνουμε τα σουβλάκια στη σχάρα ή τον φούρνο για 10 με 15 λεπτά από όλες τις πλευρές ή μέχρι να ψηθούν καλά.

Ετοιμάζουμε το χούμους
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν κρέμα. Αν το μείγμα είναι πολύ πηχτό, προσθέτουμε 1-2 κουτ. σούπας νερό.

Για τη σαλάτα, ανακατεύουμε όλα τα υλικά και ραντίζουμε με το ξίδι και το ελαιόλαδο. Σερβίρουμε τα σουβλάκια με πίτες ψημένες, τη σαλάτα και το χούμους.

3. Σούπερ πικάντικα κοτοσουβλάκια με ινδικά αρώματα
Μαγείρεμα: 20 λεπτά + 3-4 ώρες αναμονή | Εύκολο | Για 4 άτομα

Για τα σουβλάκια
700 γρ. φιλέτο κοτόπουλο, κομμένο σε λεπτές λωρίδες πάχους 1-2 εκ.

Για τη μαρινάδα
60 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
4-5 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
3 κουτ. σούπας σριράτσα (shriracha)
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού πιπέρι μαύρο σε κόκκους, σπασμένους
αλάτι

Διαδικασία
Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας. Ρίχνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, ανακατεύουμε καλά και καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη. Βάζουμε το κοτόπουλο στο ψυγείο για 3-4 ώρες να μαριναριστεί. Βάζουμε περίπου 15-20 ξύλινα σουβλάκια
σε ένα μπολ με νερό για 30 λεπτά –έτσι δεν θα καούν στο ψήσιμο.

Ετοιμάζουμε τη φωτιά και τη σχάρα ή προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ. Ακουμπάμε τη σχάρα του φούρνου σε μια λαμαρίνα και τη
βάζουμε στον φούρνο να κάψει. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο και περνάμε από 1 λωρίδα κοτόπουλου σε κάθε σουβλάκι. Ψήνουμε τα σουβλάκια στη φωτιά ή στον φούρνο για περίπου 10΄ ή μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Συνοδεύουμε αν θέλουμε με πράσινη σαλάτα.

info
Η σριράτσα (shriracha) είναι ινδική γλυκοκαυτερή σάλτσα, την οποία θα βρείτε σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα με έθνικ προϊόντα.

4. Πικάντικα σουβλάκια με σάλτσα γιαούρτι-ταχίνι
Μαγείρεμα: 30 λεπτά + 30 λεπτά αναμονή | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
Για τα σουβλάκια
2 στήθη κοτόπουλου χωρίς δέρμα (800 γρ.), σε χοντρούς κύβους
50 ml ε.π. ελαιόλαδο
χυμό από 2 λεμόνια
1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο ξερό, σπασμένο
2 πιπερίτσες τσίλι, ψιλοκομμένες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
½ φλιτζ. φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για τη σάλτσα γιαούρτι-ταχίνι
100 γρ. ταχίνι • χυμό από 1 λεμόνι
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
3 κουτ. σούπας νερό

Για τη χωριάτικη σάλσα
1 ντομάτα, κομμένη σε μικρούς κύβους
1 μικρό αγγούρι, κομμένο σε μικρούς κύβους
1 πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε μικρούς κύβους
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
30 ml ε.π. ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας ξίδι κόκκινο

Για το σερβίρισμα
¼ κόκκινο λάχανο ψιλοκομμένο
πίτες για σουβλάκια, κομμένες στα 4

Διαδικασία
Ετοιμάζουμε τα σουβλάκια
Χτυπάμε το ελαιόλαδο, τον χυμό από το 1 λεμόνι, τα μπαχαρικά, τις πιπερίτσες, το σκόρδο, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε
τους κύβους του κοτόπουλου και ανακατεύουμε καλά. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Μουλιάζουμε 8 ξύλινα καλαμάκια σε ένα μπολ με νερό.

Ετοιμάζουμε τη φωτιά και τη σχάρα ή προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στο γκριλ. Φτιάχνουμε 8 σουβλάκια με το κοτόπουλο.
Τα ψήνουμε στη σχάρα ή σε ένα ταψάκι στον φούρνο για περίπου 15 λεπτά. Στα μισά του χρόνου τα γυρίζουμε για να ροδίσουν και από
την άλλη πλευρά. Τα βγάζουμε από τη σχάρα ή τον φούρνο και τα ραντίζουμε με χυμό λεμονιού.

Για τη χωριάτικη σάλσα
Βάζουμε όλα τα λαχανικά σε ένα μπολ. Αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και το ξίδι.

Για τη σάλτσα γιαούρτι-ταχίνι
Βάζουμε σε ένα μπολ το ταχίνι και προσθέτουμε χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα και αλατοπίπερο. Ρίχνουμε το γιαούρτι και το σκόρδο και ανακατεύουμε προσθέτοντας σταδιακά το νερό μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη σάλτσα. Σερβίρουμε τα σουβλάκια με ψιλοκομμένο κόκκινο λάχανο και πίτες για σουβλάκια, τη χωριάτικη σάλσα και τη σάλτσα γιαούρτι-ταχίνι.

5. Κοτόπουλο ψημένο με δύο τρόπους

Α΄ τρόπος
Μαγείρεμα: 1 ώρα + 2 ώρες αναμονή | Εύκολο | Για 6 άτομα

Υλικά
6 φιλέτα κοτόπουλου από στήθος
30 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
1 κουτ. γλυκού θυμάρι, ξερό
1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
1 κουτ. γλυκού σκόρδο, σε σκόνη
100 γρ. έτοιμη σάλτσα bbq
40 γρ. μέλι
2 κουτ. σούπας κέτσαπ
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το θυμάρι, την πάπρικα και το σκόρδο.
Ρίχνουμε τα φιλέτα ολόκληρα στο μπολ, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Καλύπτουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον να μαριναριστούν.

Έχουμε έτοιμη τη φωτιά στη σχάρα ή προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις. Περνάμε τα φιλέτα σε 2 μεγάλα ξύλινα ή μεταλλικά σουβλιά. Τα τοποθετούμε σε σχάρα και τα ψήνουμε για
15 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν καλά από όλες τις πλευρές.
Στον φούρνο θα χρειαστούν 30 λεπτά.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη σάλτσα bbq, το μέλι και την κέτσαπ. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το bbq ή τον φούρνο και το αλείφουμε καλά με το μείγμα. Επαναφέρουμε στη σχάρα και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά ή στον φούρνο για άλλα 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά και να γλασαριστεί το κοτόπουλο. Το σερβίρουμε αμέσως.

Β΄ Τρόπος
Μαγείρεμα: 1 ώρα και 20 λεπτά + 2 ώρες αναμονή | Εύκολο | Για 6 άτομα

Υλικά
1 ολόκληρο κοτόπουλο περίπου 1½ κιλό, καθαρισμένο
2 καυτερές πιπερίτσες, ψιλοκομμένες
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για τη μαρινάδα
1 κουτάκι μπίρα lager
3-4 κόκκους μπαχάρι
1 φύλλο δάφνη
1 κουτ. γλυκού κόκκους από ανάμεικτα πιπέρια (μαύρο, ροζ, πράσινο, λευκό)

Διαδικασία
Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ την μπίρα, το μπαχάρι, τη δάφνη και τα πιπέρια. Βυθίζουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες να μαριναριστεί. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C
στον αέρα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις πιπερίτσες, το σκόρδο, την πάπρικα, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα, το σκουπίζουμε ταμποναριστά με χαρτί κουζίνας και πασπαλίζουμε με το μείγμα εσωτερικά και εξωτερικά.

Πλένουμε το κουτί από την μπίρα, το γεμίζουμε με νερό και το τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού. Στερεώνουμε το κοτόπουλο, πάνω στο κουτί, πιέζοντάς το να εισχωρήσει στην κοιλότητα και να στέκεται όρθιο. Το ψήνουμε για 40 με 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να ξεροψηθεί

 

Styling: Tony Hutchinson, Food styling: Lottie Covell, Sal Henely, Adam Bush

 

Δείτε επίσης:
Brochetas τόνου: καπνιστά σουβλάκια της θάλασσας με πουρέ από μαύρους γίγαντες

Σουβλάκια λαχανικών και ντιπ γιαουρτιού με σχοινόπρασο

Το μυστικό που θα αλλάξει τον τρόπο που ψήνεις σουβλάκια