Λαχανικό του χειμώνα, πλούσιο σε προβιοτικά, υγιεινό, θρεπτικό αλλά και νόστιμο, το πράσο μπορεί να χρησιμεύσει είτε ως κύριο είτε ως δευτερεύον υλικό σε πολλά πιάτα μας και να τους δώσει από τη νοστιμιά του.
Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια ενώ είναι πηγή διαλυτών φυτικών ινών, που είναι πολύ σημαντικές για την καλή υγεία του εντέρου, διευκολύνοντας την ομαλή λειτουργία του. Παράλληλα, η κατανάλωσή τους συντελεί στη μείωση της χοληστερίνης.

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι να τα εντάξετε στη διατροφή σας, μαγειρεύοντάς τα με όλες τις πιθανές εναλλακτικές. Μπορείτε να τα τσιγαρίσετε και να τα καταναλώσετε είτε σκέτα, είτε μέσα σε λαδερά φαγητά, όπως πρασόρυζο, σπανακόρυζο, λαχανόρυζο αλλά και αρακά, φασολάκια… Είναι τέλεια για χειμωνιάτικες σούπες και συνδυάζονται υπέροχα με την πατάτα σε μια πεντανόστιμη συνταγή. Χρησιμεύουν σε τάρτες και πίτες και ταιριάζουν πολύ με τον κιμά, το κοτόπουλο και το μπέικον.

Σας έχουμε συγκεντρώσει 6  διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος που θα απογειώσουν το λαχανικό του χειμώνα και θα δώσουν άλλο αέρα στα πιάτα σας.

Μπορείτε να φτιάξετε σούπα

Σούπα με πατάτες και πράσα
Όταν πιάνουν τα κρύα για τα καλά σκέφτεστε κάτι καλύτερο από μια ωραία σουπίτσα; Το πράσο ταιριάζει υπέροχα με την πατάτα, με αποτέλεσμα να έχετε μια νόστιμη, κρεμώδη αλλά και θρεπτική σούπα.

Σαν λαδερό φαγητό

Όταν τσιγαρίζονται τα πράσα, δίνουν μια τέλεια γεύση στις συνταγές μας. Δείτε παρακάτω κάποιες ιδέες

Πράσα αλά γκρεκ
Πεντανόστιμο κοκκινιστό φαγητό, ιδανικό για το καθημερινό τραπέζι.

Πρασόρυζο

Στην αγιορείτικη κουζίνα τα αποξηραμένα δαμάσκηνα αναδεικνύουν εξαιρετικά κάθε λαδερό φαγητό, όπως και σε αυτό πρασόρυζο, που είναι ένα από τα καλύτερα που δοκιμάσαμε ποτέ.

Γκρατέν

Κοτόπουλο με πράσα στον φούρνο

Το κοτόπουλο ταιριάζει απόλυτα με τη γλυκύτητα των πράσων, την πλούσια τυρένια σάλτσα και την τραγανή υφή από τα ψίχουλα του ψωμιού. Ένα φαγητό της θαλπωρής. Ένα γκρατέν που παντρεύει αρμονικά τα πράσα με το κοτόπουλο.

 

Στο τηγάνι

Τηγανίτες με σελινόριζα και πράσα

Νόστιμες κροκέτες λαχανικών που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι.

Πρασοτηγανιά με χοιρινό
Πικάντικη, μοσχοβολιστή και λουκούμι! Βγάλτε τα ούζα και τα τσίπουρα. Κερνάμε μεζέ για όλη την παρέα! Από τη τηγάνι θα φύγει!

Σε  αλμυρές τάρτες

Τάρτα με πράσα και κιμά
Μια χορταστική τάρτα με πληθωρική γέμιση που αν σερβίρετε δίπλα της μια δροσερή σαλάτα μπορεί να γίνει και κυρίως πιάτο.

Σε πίτες


Πρασόπιτα με κιμά
Η κιμαδόπιτα με πράσο είναι από τις πιο ωραίες ηπειρώτικες πίτες, που έχει πάντα μια θέση στο καθημερινό, το κυριακάτικο ή το γιορτινό τραπέζι.

Πίτα κουρού με σπανάκι και πράσα
Σπανάκι, πράσα, λιαστή ντομάτα, αρωματικά και φέτα αγκαλιασμένα με τραγανή ζύμη κουρού σε μια πίτα μπουκιά και συχώριο!

Κοτόπιτα με πράσο και πιπεριές
Το πράσο ταιριάζει πολύ με το κοτόπουλο, οπότε αποτελεί την τέλεια προσθήκη σε μια κοτόπιτα.

Μακεδονίτικη πρασόπιτα
Πρόκειται για μια γιορτινή πίτα, με καταγωγή από τη Μακεδονία. Η φέτα και ο τραχανάς απογειώνουν τη γεύση της.

Πατατοπρασόπιτα
Το πράσο και η πατάτα ταιριάζουν πολύ γευστικά. Αν γίνουν πίτα, το αποτέλεσμα είναι μοναδικό!

Δείτε επίσης:
Πράσο: πιο χρήσιμο, πιο νόστιμο από το κρεμμύδι!

Πιαστήκαμε στα πράσα (και bonus 6 συνταγές)

Φιλέτο από φρέσκο λαβράκι με μάνγκο και τσιπς από πράσο