Το σωστό πλύσιμο των λαχανικών είναι πάντοτε ένα ζήτημα που μας απασχολεί και μερικά λαχανικά όπως το πράσο είναι πιο δύσκολα στο καθάρισμα.

Τα πράσα έχουν μια περίπλοκη δομή σε στρώσεις, γεγονός που καθιστά το καθάρισμά τους περίπλοκο και κουραστικό, ενώ μας γεννά και αμφιβολίες αν τα έχουμε πλύνει σωστά. Και όπως θα έχετε παρατηρήσει, το πράσο μαζεύει χώματα και λάσπες, οπότε χρειάζεται ένα καλό πλύσιμο και στο εσωτερικό του. Πώς μπορούμε να προσπεράσουμε αυτόν τον σκόπελο και να έχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε; Εδώ τη λύση έρχεται και πάλι να μας τη βρει το TikTok με τα διάφορα hacks που προτείνει.

Αυτή τη φορά το hack προέρχεται από έναν Γάλλο σεφ, ονόματι Cyrille Dorveaux, που το ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο TikTok. O ίδιος μάλιστα σχολιάζει το συγκεκριμένο tip  ως κάτι απλό, που πολύς κόσμος ωστόσο δεν γνωρίζει.

Τα βήματα για να το πετύχετε:

Αρχικά απομακρύνουμε όλα τα σημεία του πράσου που δεν είναι χρηστικά, όπως το κάτω μέρος με τα «μουστάκια» του ή τα σημεία με τα πολύ λεπτά φύλλα του.

Στη συνέχεια, παίρνουμε ένα καλό μαχαίρι και κρατώντας το πράσο κάθετα το κόβουμε κατά μήκος του, με τη φυλλώδη πλευρά του να κοιτά προς τα κάτω. Δεν ξεκινάμε να το κόβουμε από την άκρη του, αλλά υπολογίζουμε να αφήσουμε περίπου 5 εκατοστά από αυτήν. Kόβουμε κατά μήκος και από τις δυο πλευρές του έτσι όπως το κρατάμε κάθετα, ούτως ώστε να καταφέρουμε να το ανοίξουμε το λαχανικό μας και να μπορούμε να πλύνουμε άνετα το εσωτερικό του.

Εν τω μεταξύ έχουμε ετοιμάσει ένα μπολ με νερό και ξίδι και βυθίζουμε μέσα το πράσο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με όσα πράσα έχουμε για πλύσιμο.

Αφήνουμε τα λαχανικά μέσα στο νερό για τουλάχιστον 5-10 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλένουμε και τα κόβουμε για να τα χρησιμοποιήσουμε στις παρασκευές μας.

Προσοχή: Όπως εκτελείτε τη διαδικασία κι επειδή κρατάτε κάθετα το πράσο, να έχετε τον νου σας να μην κοπείτε!

Παρακάτω θα βρείτε το σχετικό βίντεο:

@cyrilledorveaux7 #repas #bretagne22 #tiktok #cyrilledorveaux76 ♬ son original – cyrilledorveaux7

Πώς αξιοποιούμε το πράσο; Σε πολλές συνταγές που μπορεί να έχει είτε πρωταγωνιστικό είτε δευτερεύοντα ρόλο. Εμείς σας δίνουμε παρακάτω μερικές:

Σαΐτια με μάραθο και πράσο

Πρασόπιτα με χωριάτικο φύλλο, ελιές και πορτοκάλι

Πρασοτηγανιά

Σούπα με πράσο, καλαμπόκι και αγελαδινό γιαούρτι

Κις λορέν με πράσα και σύγκλινο