Οι χοιρινές μπριζόλες είναι παραδοσιακά η πιο αγαπημένη επιλογή για την Τσικνοπέμπτη. Αν και οι περισσότεροι για ασφάλεια τις μαγειρεύουν στον φούρνο, στο τηγάνι μπορούμε να έχουμε το τέλειο αποτέλεσμα με λίγη έξτρα προσοχή.

Στο τηγάνι οι μπριζόλες αποκτούν μια τέλεια κρούστα, ενώ εσωτερικά παραμένουν ζουμερές και απολαυστικές. Τα μυστικά της νοστιμιάς τους βρίσκονται στο μαρινάρισμα πριν το μαγείρεμα, που θα βοηθήσει το κρέας να μαλακώσει, καθώς επίσης στο πάχος της μπριζόλας.

Πώς θα μαγειρέψουμε τις τέλειες χοιρινές μπριζόλες

Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε, είναι να ζητήσουμε από τον κρεοπώλη να μας κόψει χοντρές τις μπριζόλες γιατί έτσι θα διατηρηθούν πιο ζουμερές στο τηγάνι. Στη συνέχεια, στον πάγκο της κουζίνας, αντί να τις περάσουμε από το σφυρί κρέατος, τις τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι. Με τον τρόπο αυτόν, και πιο τρυφερό θα γίνει το κρέας και η μαρινάδα θα εισχωρήσει βαθύτερα μέσα στη μπριζόλα, ώστε να παραμείνει ζουμερή και απολαυστική.

Για το μαρινάρισμα, ανακατεύουμε καλά 3 φλιτζάνια νερό με ½ φλιτζάνι αλάτι και ¼ φλιτζανιού καστανή ζάχαρη, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το αλάτι. Βυθίζουμε μέσα 2-4 μπριζόλες και  τις βάζουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν. Το μαρινάρισμα καλό είναι να διαρκεί (το λιγότερο) 30 λεπτά έως και 8 ώρες, ανάλογα πόσο χρόνο έχουμε στη διάθεσή μας έως το ψήσιμο. Το ελάχιστο ιδανικό χρονικό διάστημα είναι 4 ώρες.

Όταν έρθει η ώρα του τηγανιού, τις βγάζουμε από τη μαρινάδα, τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί ψησίματος και τις ψήνουμε σε μαντεμένιο τηγάνι, που έχουμε ήδη ζεστάνει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να καπνίζει.

Ψήνουμε από 1 λεπτό σε κάθε πλευρά για να κάνουν κρούστα και να αρχίσουν να βγάζουν το λίπος τους στο τηγάνι. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 8-10 λεπτά γυρνώντας τις μπριζόλες τακτικά.

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, και προσθέτουμε σε αυτό 2 κουτ. σούπας βούτυρο, μερικά κλαράκια θυμάρι φρέσκο και 2 σκελίδες σκόρδο σπασμένες. Ανακατεύουμε με κουτάλι, παίρνουμε κουταλιές από το λιωμένο βούτυρο και ρίχνουμε πάνω στις μπριζόλες μας. Τις αναποδογυρίζουμε και επαναλαμβάνουμε. Τις αφήνουμε στο τηγάνι για 5-7 λεπτά και στη συνέχεια τις σερβίρουμε, συνοδεύοντας με sauce από το τηγάνι.

Επιλεγμένες συνταγές για όλων των ειδών τις μπριζόλες

Πάντως, είτε σε τηγάνι είτε στον φούρνο, μπορούμε να έχουμε το τέλειο γευστικό αποτέλεσμα. Αν, μάλιστα, δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη μεταξύ χοιρινής ή μοσχαρίσιας, οι συνταγές που έχουμε επιλέξει για εσάς, ίσως αποτελέσουν την έμπνευση που χρειάζεστε!

Χοιρινά μπριζολάκια με προσούτο και βασιλικό
Ο βασιλικός χαρίζει απίστευτο άρωμα σε αυτά τα ζουμερά και νόστιμα μπριζολάκια που τυλίγονται σε τραγανό προσούτο.

Χοιρινές μπριζόλες με baby πατάτες και βαλσαμικό
Συνταγή για χοιρινές μπριζόλες που σιγομαγειρεύονται στο φούρνο και γίνονται ζουμερές και πεντανόστιμες.

Μπριζολάκια από μοσχαράκι γάλακτος με ψητά λαχανικά
Το πιάτο που θα λατρέψει κάθε γνήσιος κρεατοφάγος! Οι ζουμερές μπριζόλες συνδυάζονται άψογα με τα ψητά λαχανικά.

Μπριζόλες μοσχαρίσιες σε μαρινάδα κόκκινου κρασιού
Αυτές οι μπριζόλες με κρασάτη μαρινάδα θα γίνουν η αγαπημένη μας επιλογή για BBQ παρέα με φίλους.

Σκορδάτες μπριζόλες με αρωματική κρέμα πολέντας
Ζουμερές μπριζόλες που ετοιμάζονται στο πι και φι και τις συνοδεύουμε με λαχταριστή κρέμα πολέντας, που τους πάει πολύ.

Διαβάστε επίσης:

Τσικνοπέμπτη: 9 συνταγές με πρωταγωνίστρια την προβατίνα

Παϊδάκια: Οι πιο νόστιμες συνταγές για την Τσικνοπέμπτη