Ετοιμάζουμε ένα μενού νηστίσιμο και στρώνουμε το τραπέζι με πιάτα γεμάτα αρώματα της εποχής.

1. Σαλάτα με παντζάρια, μυρώνια και σκορδάτες γαρίδες
1 ώρα| Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
4 παντζάρια, μικρά
2 σκελίδες σκόρδο
150 ml ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι χονδρό
2 κουτ. γλυκού ξίδι παλαιωμένο
1 πορτοκάλι, τον χυμό
1 γκρέιπφρουτ, τον χυμό
1/2 κουτ. γλυκού πετιμέζι
6 σπόρους κόλιανδρο
8 γαρίδες φρέσκες
1 κρεμμύδι φρέσκο
4 ραπανάκια, σε λεπτές φέτες
1 ματσάκι μυρώνια
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στον αέρα. Πλένουμε τα παντζάρια χωρίς να κόψουμε τη φύτρα τους. Σε ένα ταψί στρώνουμε αλουμινόχαρτο και πάνω σε λαδόκολλα βάζουμε τα παντζάρια, τις σκελίδες σκόρδο σπασμένες, ελαιόλαδο, χονδρό αλάτι, 1 κουτ. σούπας ξίδι παλαιωμένο και χυμό από μισό πορτοκάλι.
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και κλείνουμε τη λαδόκολλα με το αλουμινόχαρτο σε μορφή πουγκιού. Ψήνουμε στον φούρνο για 40΄.
Ντρέσινγκ: Με τον χυμό από το υπόλοιπο μισό πορτοκάλι και το κόκκινο γκρέιπφρουτ, το πετιμέζι και 1 κουτ. γλυκού ξιδι παλαιωμένο, το ελαιόλαδο και σπασμένους τους κόκκους κόλιανδρο και χτυπάμε με ένα ραβδομπλέντερ.
Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το κέλυφος και χαράζουμε πολύ λίγο στο κεφάλι για να βγάλουμε το εντεράκι με οδοντογλυφίδα.
Σε αντικολλητικό τηγάνι με ελαιόλαδο σοτάρουμε τις γαρίδες με 1 σκελίδα σκόρδο κομμένη σε φέτες, αλάτι και πιπέρι για 3’-4’, σβήνουμε με λίγες σταγόνες πορτοκάλι.
Ξεφλουδίζουμε τα παντζάρια, τα κόβουμε κυδωνάτα, ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμύδι και τα ραπανάκια και τα σερβίρουμε όλα μαζί με τις γαρίδες, τα μυρώνια και το ντρέσινγκ. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

2. Σούπα πατάτας με σπανάκι, μάραθο και αχνιστές αχιβάδες
45′ • Εύκολο • Για 4 άτομα
130 ml ε.π. ελαιόλαδο
1,5 κιλό πατάτες
1 κρεμμύδι ξερό, μέτριο, ψιλοκομμένο
50 γρ. πράσο, το λευκό μέρος
1 σκελίδα σκόρδο
100 γρ. μάραθο φρέσκο
50 ml λευκό κρασί
2 lt ζωμό λαχανικών
1/2 λεμόνι, το ξύσμα και τον χυμό
300 γρ. σπανάκι
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
16 αχιβάδες φρέσκες
20 ml έ.π. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
100 ml λευκό ξηρό κρασί

Διαδικασία
Σε κατσαρόλα με 30 ml ελαιόλαδο βάζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τις πατάτες σε μικρά κομμάτια, το πράσο ψιλοκομμένο, το σκόρδο, τον μάραθο και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν το κρεμμύδι και το πράσο. Στη συνέχεια σβήνουμε με το λευκό κρασί και έπειτα ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών. Βράζουμε για 25΄-30΄ μέχρι να λιώνει η πατάτα, προσθέτουμε στο τέλος τον χυμό λεμόνι, το σπανάκι, αλάτι και πιπέρι και το φρέσκο κρεμμύδι και μαγειρεύουμε για 3΄.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, μπλεντάρουμε τη σούπα μαζί με τα 100 ml ελαιόλαδο και ελέγχουμε το φαγητό σε αλάτι και πιπέρι.
Δέκα λεπτά προτού σερβίρουμε, σε μικρό κατσαρολάκι με καπάκι, βάζουμε τα 20 ml ελαιόλαδο με το σκόρδο και προσθέτουμε τις αχιβάδες. Σοτάρουμε, σβήνουμε με το λευκό κρασί και βάζουμε το καπάκι να μαγειρευτούν για 2΄-3΄ μέχρι να ανοίξουν.
Σερβίρουμε τη σούπα με τις αχιβάδες από πάνω, ξύσμα λεμονιού και ελαιόλαδο.

3. Ψητό κουνουπίδι με αυγοτάραχο και λεμονάτη σάλτσα με κάππαρη και μαντζουράνα
35’| Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
1 μεγάλο κεφάλι κουνουπίδι
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
8 κρεμμυδάκια κοκκάρια
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα
1/2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
50 ml λευκό κρασί
200 ml ζωμό λαχανικών
1 λεμόνι, τον χυμό και το ξύσμα
1 κουτ. γλυκού πετιμέζι
1 κουτ. γλυκού μαντζουράνα
12 «κουμπιά» κάππαρης
8 λεπτές φέτες αυγοτάραχο (ή τρίμμα)

Διαδικασία
Σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο βάζουμε το σκόρδο, τα κοκκάρια, την πάπρικα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον ζωμό να μαγειρευτούν τα κοκκάρια. Αφήνουμε τον ζωμό να απορροφηθεί ώστε να μείνει το 1/3.
Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, τη μαντζουράνα, το πετιμέζι και τις κάππαρες ψιλοκομμένες και αφαιρούμε από τη φωτιά. Πρέπει να έχει μείνει στην κατσαρόλα μας σάλτσα με όλα τα υλικά τόσο ώστε να μαρινάρουμε τις φούντες από το κουνουπίδι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα. Σε κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει βουτάμε το κουνουπίδι για 3΄, σουρώνουμε καλά και το μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα, ανακατεύοντας πολύ καλά να μαριναριστεί.Σε ένα ταψί με λαδόκολλα απλώνουμε το κουνουπίδι και ψήνουμε στον φούρνο για 25΄.
Σερβίρουμε το κουνουπίδι με ξύσμα λεμονιού.

4. Κολοκύθια γιαχνί με καυκαλήθρες, πελτέ Σαντορίνης και κύμινο
3’| Εύκολο| Για 4 άτομα

Υλικά
16 κολοκύθια, πολύ μικρά
80 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
3 κεδροκούκουτσα
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
100 ml λευκό κρασί
1 σκελίδα σκόρδο
1 ½ κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτα Σαντορίνης
500 ml ζωμό λαχανικών
1 κουτ. γλυκού κοφτή μέλι
1 κουτ. γλυκού κοφτό κορν φλάουρ
1 μάτσο καυκαλήθρες
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Πλένουμε και καθαρίζουμε λίγο το σκληρό κοτσάνι από τα κολοκυθάκια και τα κρατάμε ολόκληρα.
Σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι με τους σπόρους κέδρου, το κύμινο και τη σκελίδα σκόρδο ολόκληρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για 2 ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και τον ζωμό λαχανικών και το μέλι. Πρέπει να σκεπάζονται μέχρι τη μέση τα κολοκυθάκια. Μαγειρεύουμε για 15΄.
Αφαιρούμε τα κολοκυθάκια από την κατσαρόλα και δένουμε τη σάλτσα με κορν φλάουρ αραιωμένο με λίγο νερό. Ελέγχουμε το φαγητό σε αλάτι και πιπέρι και σουρώνουμε τη σάλτσα από μια σήτα.
Προσθέτουμε στη σάλτσα φυλλαράκια από τις καυκαλήθρες όπου τους έχουμε αφαιρέσει τα κοτσάνια. Σερβίρουμε τη σάλτσα πάνω από τα κολοκυθάκια και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

5. Σουπιές με πλιγούρι, μανιτάρια και εστραγκόν στη γάστρα
1 ώρα και 10′ • Εύκολο • Για 4 άτομα

Υλικά
1 κιλό σουπιές φρέσκες, μικρές
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό, μεγάλο, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο (πολτός)
1 κιλό μανιτάρια λευκά, κυδωνάτα
1 κουτ. σούπας αποξηραμένα μανιτάρια
100 ml λευκό κρασί
500 ml ζωμό λαχανικών
200 γρ. πλιγούρι
1 λεμόνι, ξύσμα και χυμό
2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 κουτ. γλυκού εστραγκόν
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις σουπιές. Βγάζουμε το κεφάλι και αφαιρούμε και το κόκαλο.
Αν είναι πολύ μικρές, τις κρατάμε ολόκληρες, αλλιώς τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Σε πλατιά κατσαρόλα τις σοτάρουμε με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για να εξατμιστούν τα υγρά τους. Προσθέτουμε ξανά ελαιόλαδο, το κρεμμύδι να μαραθεί και το σκόρδο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στον αέρα. Έπειτα βάζουμε τα μανιτάρια (φρέσκα και αποξηραμένα), σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον ζωμό. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε γάστρα και σκεπάζουμε. Ψήνουμε στον φούρνο για 30΄. Ανοίγουμε το καπάκι (πρέπει να έχουμε υγρά μέχρι τη μέση για το πλιγούρι, αλλιώς προσθέτουμε λίγο ζωμό ακόμη), βάζουμε το πλιγούρι, τον χυμό λεμονιού, το φρέσκο κρεμμύδι, το εστραγκόν και ψήνουμε για ακόμη 12΄-13΄ στον φούρνο.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε 5΄ να ξεκουραστεί. Σερβίρουμε με τη γάστρα προσθέτοντας από πάνω ξύσμα λεμονιού και ελαιόλαδο.

Styling Τζαννής Σιφναίος- Food Styling: Γιάννης Μπουροδήμος- Φωτογραφίες: STUDIO M