To olivemagazine.gr δημιούργησε ένα λεξικό γεύσης με όλα τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου για να μην έχετε πια άγνωστες λέξεις στην κουζίνα.
To olivemagazine.gr δημιούργησε ένα λεξικό γεύσης με όλα τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου για να μην έχετε πια άγνωστες λέξεις στην κουζίνα.
Ω (ωμέγα)
Ωγκρατέν
Φαγητά με υλικά που έχουν ήδη ψηθεί, τα οποία περιχύνονται με μια σάλτσα συνήθως με αβγά και πασπαλίζονται με τυρί. Μπαίνουν για σύντομο χρονικό διάστημα στο φούρνο, τόσο όσο χρειάζεται για να κάνει κρούστα η επιφάνεια.
Ωµοφαγία
(raw food diet, raw foodism): Ενα διαφορετικό διατροφικό µοντέλο που εστιάζει κυρίως στην ελαχιστοποίηση της επεξεργασίας των πρώτων υλών. Η ωµή και ανεπεξέργαστη τροφή, σύµφωνα µε τους οπαδούς της ωµοφαγίας, είναι «ζωντανή» γιατί περιέχει όλη την ενέργεια της φύσης και καλύπτει όλες τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισµού σε πρωτεΐνες, βιταµίνες, ιχνοστοιχεία, ένζυµα κ.λπ. Ωµοφαγία, όµως, δεν σηµαίνει απλώς κατανάλωση ωµών τροφών. Σηµαίνει κυρίως προϊόντα βιολογικής γεωργίας, µη επεξεργασµένα, µη βιοµηχανοποιηµένα, όχι απαραίτητα ωµά, µαγειρεµένα σε θερµοκρασίες που ποτέ δεν ξεπερνούν τους 45°C, αφού µετά από αυτό το σηµείο οι βιταµίνες και τα ένζυµα καταστρέφονται. Εµφανίστηκε ως θεωρία της «ζωντανής τροφής» κάπου στα τέλη του 18ου αιώνα στη Γαλλία και τη Γερµανία, όταν στα µοναστηριακά νοσοκοµεία την εφάρµοζαν σε ασθενείς µε προβλήµατα αφοµοίωσης θρεπτικών συστατικών.
Ω μπλε (au bleu)
Γαλλικός όρος που χρησιμοποιείται όταν πολύ φρέσκα ψάρια, ιδιαίτερα πέστροφες, σιγοβράζονται (ποσάρονται) σε νερό, μαζί με ξύδι και χυμό λεμονιού. Αν η πέστροφα είναι πραγματικά πολύ φρέσκια, τότε το δέρμα της παίρνει μια χαρακτηριστική μπλε απόχρωση. Το ψάρι σουρώνεται και τρώγεται με λιωμένο βούτυρο και βραστές πατάτες. Τρόπος μαγειρέματος μόνο για πολύ φρέσκα ψάρια.
Ωόγαλα
Ποτό παχύρευστο και τονωτικό, το οποίο πίνεται ζεστό ή κρύο.Το ωόγαλα παρασκευάζεται από ένα κρόκο αβγού χτυπημένο με μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη και στη συνέχεια χτυπιέται με ένα ποτήρι γάλα. Συνήθως αρωματίζεται με ανθόνερο νερατζιάς.
Ωολεύκωµα (ασπράδι, λεύκωµα αυγού)
Η ζελατινώδης ουσία που περιβάλλει τον κρόκο του αυγού. Αποτελείται από λεπτόρρευστο και πυκνόρρευστο λεύκωµα. Διατίθεται νωπό, κατεψυγµένο, αφυδατωµένο, σε µορφή σκόνης, και χρησιµοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική.
Ωρίµανση αλλαντικών
Διαδικασία κατά την οποία τα προϊόντα παρασκευασµένα από τεµάχια ή κιµά κρέατος, έπειτα από µερική ή πλήρη επεξεργασία µε αλάτισµα, αποξήρανση, κάπνισµα, θέρµανση ή συνδυασµό των παραπάνω τρόπων, παραµένουν σε ειδικούς θαλάµους από 3 ηµέρες έως 6 µήνες µέχρι να αφυδατωθούν µερικώς, να γίνουν εύγεστα και να µπορούν να καταναλωθούν. Σερβίρονται σε φέτες ως έχουν ή µπαίνουν σε οµελέτες, σάλτσες, πίτες, σάντουιτς και άλλες αλµυρές συνταγές.
Ωρίµανση (σίτεµα)
Η διαδικασία παραµονής κρεάτων για µεγάλο χρονικό διάστηµα σε συνθήκες συντήρησης (3-5οC) µέσα σε επαγγελµατικά ψυγεία µε ροή κρύου αέρα. Το κρέας στεγνώνει σιγά-σιγά, αποβάλλοντας τα υγρά του, µαλακώνει, αποκτά καλύτερη γεύση και είναι κατάλληλο για µαγείρεµα.
Ωρίµανση τυριών
Διαδικασία κατά την οποία το τυρί που έχει µόλις τυροκοµηθεί παραµένει για αρκετό διάστηµα σε ειδικά διαµορφωµένους χώρους µε κατάλληλη θερµοκρασία και υγρασία και υπό συνεχή επίβλεψη και διαρκή αξιολόγηση, µέχρι να φτάσει στην ιδανική ωριµότητα και να αποκτήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, την υφή και τη γεύση του. Ο κάθε τύπος τυριού ωριµάζει διαφορετικά: τα σκληρά τυριά ωριµάζουν από το εσωτερικό τους προς την εξωτερική επιφάνεια, ενώ τα τυριά µε µαλακή φλούδα ωριµάζουν από έξω προς τα µέσα.
Ωτία (ή φιογκάκια)
Ποντιακά τηγανητά «αυτάκια» ζύµης που σερβίρονται ζεστά, πασπαλισµένα µε άχνη ζάχαρη. Βασικά συστατικά τους είναι τα αυγά, η ζάχαρη, το αλεύρι και το γιαούρτι.
Για να δείτε ολόκληρο το Λεξικό κουζίνας -από το Α ως το Ω- πατήστε ΕΔΩ