Τα λαζάνια στον φούρνο είναι ένα ζεστό και αγαπημένο comfort food. Κάθε τους μπουκιά είναι απολαυστική για μικρούς και μεγάλους, που μετρούν αντίστροφα μέχρι να βγουν από τον φούρνο και να σερβιριστούν. Το καλό με τα λαζάνια είναι ότι ταιριάζουν με τα πάντα: κιμά (αν είμαστε φαν του κρέατος), λαχανικά (αν θέλουνε να κάνουμε μία μικρή αποτοξίνωση) και άλλα τόσα υλικά, που καλύπτουν όλα τα γούστα.
Υπάρχει μυστικό για λαχταριστά λαζάνια;
Αν και η συνταγή που επιλέγει ο καθένας να ακολουθήσει είναι αποκλειστικά δική του υπόθεση, υπάρχουν μερικά μυστικά που κάνουν πραγματικά τη διαφορά στα λαζάνια μας. Και δεν αφορούν μόνο τη γέμιση που θα επιλέξουμε ανάμεσα.
Προσοχή στη σάλτσα
Αν διαβάσετε τη συνταγή ακόμα και διαγωνίως, θα διαπιστώσετε ότι σε κάθε τμήμα πρέπει να βάζουμε και μία στρώση ντομάτας. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι να μην έχει παχύρευστη υφή, καθώς έτσι τα ζυμαρικά θα βράσουν δυσκολότερα. Καλό είναι, λοιπόν, να χρησιμοποιήσετε μία πιο υγρή σάλτσα, έτσι ώστε να την απορροφήσουν τα ζυμαρικά και να γίνουν al dente στον σωστό χρόνο.
Δεν βράζουμε τα λαζάνια
Αν η συνταγή δεν το απαιτεί, δεν χρειάζεται να μπούμε στη διαδικασία να βράσουμε τα λαζάνια πριν τα τοποθετήσουμε στον φούρνο. Και αυτό, διότι με αυτή την τεχνική είναι πολύ πιθανόν να είναι στεγνά.
Μην τα ψήνετε περισσότερο
Στην αντίπερα όχθη, δεν είναι λίγες οι φορές που φοβόμαστε ότι τα λαζάνια δεν θα μαγειρευτούν σωστά και τα αφήνουμε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εντός του φούρνου. Ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια μας να ετοιμάσουμε νόστιμα λαζάνια είναι να ακολουθήσουμε κατά γραμμή τη συνταγή, οικογενειακή ή μη. Σκεφτείτε απλά ότι πρόκειται για έναν δοκιμασμένο μπούσουλα.
Μην κάνετε τσιγκουνιές
Ακόμα και αν η συνταγή δεν το απαιτεί, τα λαζάνια στο φούρνο είναι πλέον ταυτισμένα με το λιωμένο τυρί στην επιφάνειά τους. Για αυτό, τρίψτε λίγη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι και αφήστε το να λιώσει και να χαρίσει τη γεύση του στο πιάτο σας.
Αν φτιάξετε λαζάνια με λαχανικά
φροντίστε τα τελευταία να μην είναι ωμά. Μπορεί να σας γλυτώνει ένα διόλου ασήμαντο μέρος από το συνολικό χρόνο παραγωγής, όμως, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τα σοτάρετε πρώτα στο τηγάνι μέχρι να πάρουν χρώμα και να θωρακιστούν. Αφήστε τα για μερικά λεπτά πάνω σε απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια τοποθετήστε τα ανάμεσα στα λαζάνια σας.
Αν το περιεχόμενο είναι φουλ του κιμά
χρειάζεται να τον ξεπαγώσετε σωστά. Για να διατηρήσει την υγρασία και να απελευθερώσει την τελική του γεύση. Προσπαθήστε, λοιπόν, μόλις τον βγάλετε από το ψυγείο, να τον τοποθετήσετε σε ένα σουρωτήρι, ούτως ώστε να μην κρατήσει, ξεπαγώνοντας, την υγρασία του πάγου.
Συνταγές με λαζάνια
Και τώρα που έχουμε τα μυστικά στη φαρέτρα μας, ας δούμε ποια συνταγή με λαζάνια θα ετοιμάσουμε σήμερα.
Λαζάνια με κοτόπουλο, ντομάτα και μοτσαρέλα
Ένα πιάτο με άρωμα Ιταλίας. Βάζουμε λαζάνια, κοτόπουλο, ντομάτα και μοτσαρέλα και δημιουργούμε το πιο νόστιμο πιάτο για μικρούς και μεγάλους. Η μοτσαρέλα συνδυαστικά και με την παρμεζάνα φτιάχνουν ένα ισορροπημένο πιάτο.
Λαζάνια με ζαμπόν, σπανάκι και μοτσαρέλα
Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος ετοιμάζει λαχταριστά λαζάνια με ζαμπόν, σπανάκι και μοτσαρέλα. Εύκολο και νόστιμο πιάτο που απολαμβάνουν όλοι στο καθημερινό τραπέζι.
Λαζάνια φούρνου με αρωματισμένα κολοκυθάκια
Τα ζυμαρικά φούρνου έχουν άλλη χάρη και εμείς δεν το κρύβουμε, στα κανελόνια και τα λαζάνια μια μικρή αδυναμία την έχουμε…
Φρέσκα λαζάνια φούρνου
Αγαπάμε τα ζυμαρικά, όμως στα λαζάνια μια μικρή αδυναμία την έχουμε… Φτιάξτε διπλή μερίδα γιατί η κρέμα τυριών δεν παίζεται!
Λαζάνια με πράσα, φρέσκο και καπνιστό σολομό
Ο καπνιστός σολομός σε συνδυασμό με τα τυριά ταιριάζουν πολύ με τα λαζάνια σας και θα το διαπιστώσετε όταν φτιάξετε αυτή την απίστευτα νόστιμη συνταγή.
Λαζάνια με κρέμα κόκκινης κολοκύθας
Η κολοκύθα μεταμορφώνεται σε λαχταριστή γέμιση για λαζάνια και το αποτέλεσμα είναι ένα φθινοπωρινό πιάτο που αρέσει πολύ.
Λαζάνια με κιμά και σάλτσα ντομάτας
Μπορούν να χαρακτηριστούν και ως διαφορετική εκδοχή του παστίτσιου, τα λαζάνια όμως έχουν τη δική τους μοναδική γεύση που τα κάνει να ξεχωρίζουν.