Το ιταλικό στοιχείο πρωταγωνιστεί φέτος στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Τρεις χώρες, η Ιταλία (λογικό), το Σαν Μαρίνο (με πιο ιταλικό και από το ιταλικό τραγούδι) και η Εσθονία (τρολάροντας) παρουσιάζουν τις συμμετοχές τους την ιταλική γλώσσα. Σε μια χρονιά που η γλωσσική πολυμορφία γιορτάζεται όσο ποτέ άλλοτε, η μουσική μας ταξιδεύει και μας εμπνέει να φέρουμε λίγη από τη μαγεία της ιταλικής κουλτούρας στην κουζίνα μας. Είτε παρακολουθείτε φανατικά τη Eurovision είτε απλώς αγαπάτε τις γεύσεις της Ιταλίας, συγκεντρώσαμε μερικές νόστιμες ιταλικές συνταγές που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι. Από κλασικά ζυμαρικά μέχρι παραδοσιακά γλυκά, ετοιμαστείτε για ένα μικρό γαστρονομικό ταξίδι, εν όψει του τελικού το Σάββατο 17 Μαΐου.
Spaghetti con le Polpette (Σπαγγέτι με κεφτεδάκια)
Τα Spaghetti con le Polpette, δηλαδή σπαγγέτι με κεφτεδάκια σε κόκκινη σάλτσα, είναι ένα από τα πιο κλασικά πιάτα της ιταλικής κουζίνας, το οποίο έχει καθιερωθεί ως σύμβολο του comfort food.
Πίτσα με λεπτή ζύμη, μοτσαρέλα και ντομάτα
Φτιάχνουμε πίτσα με λεπτή ζύμη, όπως την φτιάχνουν και στην Ιταλία. Προσθέτουμε μοτσαρέλα, ντομάτα και παρμεζάνα και απολαμβάνουμε.
Cacio e Pepe
Η πληθωρική απλότητα της cacio e pepe (τυρί και πιπέρι) είναι η πεμπτουσία της παραδοσιακής Ιταλικής κουζίνας που καταφέρνει γευστικά θαύματα με ελάχιστα υλικά
Foccaccia (φοκάτσια)
Δημοφιλές ιταλικό ψωμί, που πολλές φορές το μπερδεύουν με την πίτσα, αφού και αυτό είναι ένα επίσης πλατύ ψωμί.
Αυθεντική καρμπονάρα
Η κλασική ιταλική καρμπονάρα φτιαγμένη όπως πρέπει
Όλα τα μυστικά για τις πολπέτες
Εμείς τους λέμε κεφτέδες, οι Ιταλοί πολπέτες. Αυτό το φαγητό φτιάχνετε με κάθε είδος λαχανικών και είναι αριστούργημα για τα παιδιά. Τηγανητές, ψητές, με σάλτσα, υπάρχουν δεκάδες παραλλαγές από κάθε τόπο.
Ζυμαρικά με σάλτσα αλφρέντο
Η αυθεντική και σπιτική σάλτσα Αλφρέντο είναι πλούσια, κρεμώδης και έτοιμη μέσα σε 15 μόλις λεπτά.
Ριζότο Μιλανέζε (με σαφράν)
Το ριζότο Μιλανέζε, το απλούστερο ιταλικό ριζότο είναι ίσως και το πιο λατρεμένο. Στη πιο ελαφριά και εύκολη, σύγχρονη εκδοχή, χρησιμοποιείται απλά ζωμός κοτόπουλου, αλλά αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και μεδούλι και ζωμό βοδινού, όπως είναι η κλασική συνταγή, θα προσθέσουμε το μεδούλι στην αρχή της διαδικασίας του soffritto μαζί με το βούτυρο καθότι χρησιμοποιείται ως λίπος.
Τορτελίνια με τυρί και σπανάκι
Ακαταμάχητα τυρένια τορτελίνια φούρνου, διά χειρός Λάμπρου Βακιάρου. Ένα χορταστικό και νόστιμο οικογενειακό φαγητό.
Ιταλικά νιόκι με βερονέζικη σάλτσα ντομάτας
Τα ιταλικά νιόκι, τα πιο διάσημα ζυμαρικά του κόσμου με βάση την πατάτα, σε μια συναρπαστική συνταγή με σάλτσα ντομάτας. Προέρχεται από τη Βερόνα και αξίζει να προσπαθήσουμε να τα φτιάξουμε μόνοι μας.
Μοσχαράκι ραγού με χυλοπίτες
Το μοσχαράκι ραγού αναμειγνύεται με τις χυλοπίτες και το αποτέλεσμα είναι πολύ νόστιμο. Δεν ξεχνάμε στο τέλος να βάλουμε λίγη γραβιέρα και μαϊντανό.
Arancini με μορταδέλα και φιστίκι
Τα arancini είναι ένα αγαπημένο ορεκτικό των Ιταλών γειτόνων μας από ρύζι. Εδώ με την προσθήκη μορταδέλας και φιστικιού γίνονται ακόμη πιο ξεχωριστά για ένα κάλεσμα στο σπίτι με φίλους.
Λαζάνια με κοτόπουλο, ντομάτα και μοτσαρέλα
Βάζουμε λαζάνια, κοτόπουλο, ντομάτα και μοτσαρέλα και δημιουργούμε το πιο νόστιμο πιάτο για μικρούς και μεγάλους. Η μοτσαρέλα συνδυαστικά και με την παρμεζάνα φτιάχνουν ένα ισορροπημένο πιάτο.
Γλυκά
Εύκολo τιραμισού
Πόσο δύσκολο είναι να φτιάξουμε ένα τιραμισού; Δεν είναι και το αποδεικνύουμε με την παρακάτω συνταγή.
Budino: Το εύκολο γλυκό με μπισκότα και σάλτσα καραμέλας
Στην Ιταλία, συνήθως σερβίρεται σε μικρά μπολάκια ή βαζάκια και γαρνίρεται με σαντιγί, ξηρούς καρπούς, τριμμένο μπισκότο ή φρέσκα φρούτα.
Δείτε επίσης
12 εστιατόρια με καλή ιταλική κουζίνα στην Αθήνα
Eurovision: Η Εσθονία σέρβιρε espresso macchiato – Πώς να φτιάξετε τον δικό σας στο σπίτι