Όλοι αγαπάμε τα γλυκά αλλά παράλληλα μας απασχολεί το πόσο επιβαρύνουν την υγεία μας και παράλληλα μας φορτώνουν θερμίδες. Γι’ αυτό και αναζητούμε λύσεις πιο υγιεινές, με λιγότερη ή καθόλου ζάχαρη, με προσθήκη φρούτων… Ένα άλλο τρικ για να πετύχουμε ένα πιο υγιεινό γλυκό -και να του προσθέσουμε και περισσότερα θρεπτικά συστατικά- είναι η χρήση λαχανικών στην παρασκευή του.

Λαχανικά σε γλυκό; Ναι καλά ακούσατε! Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι νόστιμες συνταγές μπορούν να μας δώσουν μερικά από αυτά! Αν ήδη ξινίσατε τα μούτρα σας διαβάζοντας την παραπάνω πρόταση, σκεφτείτε λιγάκι το carrot cake, το γνωστό κέικ καρότου, με βασικό υλικό τα ταπεινά καρότα. Πόσο νόστιμο το βρίσκετε; Πέρα από το καρότο όμως υπάρχουν και άλλα λαχανικά που μας δίνουν πολύ γευστικά γλυκά. Όπως η κολοκύθα (η γλυκιά κολοκυθόπιτα της γιαγιάς μας είναι πολύ λαχταριστή!), η γλυκοπατάτα και το παντζάρι.

Σας έχουμε συγκεντρώσει έναν μικρό κατάλογο με γλυκά που φτιάχνονται με βάση τα λαχανικά! Είναι ένας τρόπος να «κρύψετε» λαχανικά μέσα σε μια συνταγή, ώστε να την καταναλώσουν και οι μικροί αλλά και οι μεγαλύτεροι!

Δείτε παρακάτω τις προτάσεις μας:

Καρότο

Το καρότο είναι  ενδεχομένως το πιο… mainstream λαχανικό που χρησιμοποιείται σε γλυκές παρασκευές. Το κέικ καρότου ή αλλιώς carrot cake είναι μια κλασική, εύκολη αλλά και θρεπτική λύση για πρωινό, brunch, για το ταπεράκι του γραφείου ή του σχολείου ή για ένα απογευματινό καφέ με καλή παρέα.

Δείτε εδώ μερικές ιδέες:
Μυστικά για το πιο πετυχημένο carrot cake

Παστινάκη
Στο ίδιο σκεπτικό κινείται και η παστινάκη, το αντίπαλο δέος του καρότου, σε λευκό χρώμα, που έχει γίνει πολύ της μόδας τελευταίως, ειδικά μέσω των εκπομπών τύπου Master Chef.

Και μια σχετική συνταγή: Κέικ με παστινάκη; Κι όμως γίνεται!

Με κολοκύθα

Η κολοκύθα είναι ένα κλασικό λαχανικό που χρησιμοποιείται τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές παρασκευές. Αγαπάμε την αλμυρή κολοκυθόπιτα αλλά και η γλυκιά είναι το… κάτι άλλο!

Δείτε μερικές συνταγές:

Γλυκιά κολοκυθόπιτα από την Πάρο
Μια αρχοντική γλυκιά κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα. Στην Πάρο τη φτιάχνουν με φύλλο, που ανοίγουν μόνοι τους, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για ευκολία έτοιμο χωριάτικο.

Γλυκιά κολοκυθόπιτα
Η γευστική και αρωματική κίτρινη κολοκύθα γίνεται πολύ νόστιμη γλυκιά πίτα. Θα την αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι, ενώ για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό έχουμε 2 παραλλαγές της κλασικής συνταγής.

Τάρτα με φιστίκια, ανθότυρο και κολοκύθα
Μια αλλιώτικη γλυκιά κολοκυθόπιτα, σαν σκεπαστή τάρτα. Τα φιστίκια στη ζύμη και τη γέμιση δίνουν ξεχωριστή γεύση, ενώ το ανθότυρο και η σοκολάτα κάνουν αυτή την τάρτα ακόμα πιο λαχταριστή.

Vegan γλυκιά τάρτα κολοκύθας με μαύρη ζάχαρη
Η κολοκύθα είναι ένα λαχανικό που ταιριάζει τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές συνταγές! Και αν την έχετε συνηθίσει στις κλασικές αλμυρές κολοκυθόπιτες, εδώ σας έχουμε μια γλυκιά τάρτα που δεν φαντάζεστε καν ότι έχει γίνει με κολοκύθα! Μάλιστα είναι και vegan ενώ από γλυκαντικά περιέχει λίγη μαύρη ζάχαρη και μελάσα!

Με παντζάρι
Το παντζάρι είναι ένα πολύ θρεπτικό λαχανικό ενώ όταν αλέθεται, είναι αρκετά γλυκό, με αποτέλεσμα να δίνει πολύ ωραία και ιδιαίτερη γεύση σε smoothies, χημούς ή και ζεστά ροφήματα. Επομένως ταιριάζει και με γλυκά. Εκτός του ότι είναι πολύ γευστικό το αποτέλεσμα, είναι και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Και μερικές συνταγές:

Cheesecake με παντζάρι και ξηρούς καρπούς
Χειμωνιάτικο cheesecake διαφορετικό από τα άλλα! Με κατακόκκινα παντζάρια, ξηρούς καρπούς και φρούτα του δάσους για το καθημερινό ή το κυριακάτικο τραπέζι. Κέντημα!

Red velvet pancakes με παντζάρι
Red velvet pancakes με παντζάρι που ξεχωρίζουν όχι μόνο για τη γεύση τους, αλλά και για το κατακόκκινο χρώμα τους. Ετοιμάστε αυτά τα εναλλακτικά pancakes στο κυριακάτικο πρωινό και θα μείνουν αξέχαστα σε μικρούς και μεγάλους.

Σοκολατένιο κέικ με παντζάρι
Και κάπως έτσι το παιδί σας τρώει το παντζάρι

Γλυκοπατάτα

Η φυσική γλυκιά γεύση του εν λόγω λαχανικού το κάνει ιδανικό για να ταιριάξει και σε επιδόρπια. Παντρεύεται υπέροχα με τα καρύδια, το μέλι και την κανέλα, δίνοντας τάρτες πλούσιες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.

Και μια συνταγή:

Μάφιν γλυκοπατάτας
Αυτά τα μάφιν είναι πολύ ιδιαίτερα. Με τη γλυκοπατάτα σαν βασικό συστατικό και το crumble ως τραγανό στοιχείο στην επιφάνειά τους θα γίνουν ανάρπαστα.

Κολοκυθάκι
Αν βλέπατε την  παρακάτω λαχταριστή φωτογραφία, σίγουρα δεν θα σας ερχόταν στο μυαλό ότι αυτός ο σοκολατένιος πειρασμός έχει μέσα… κολοκυθάκι! Ναι καλά ακούσατε! Μια υγιεινή εκδοχή του κέικ με αλεύρι ολικής άλεσης και κολοκυθάκι. Πώς αλλιώς να πείσετε τα παιδιά (και όχι μόνο) να καταναλώσουν αυτό το λαχανικό;

 

Κέικ με κακάο και κολοκυθάκι
Χωρίς τύψεις δηλώνει ο Λάμπρος Βακιάρος και τον πιστεύουμε απόλυτα! Ένα νόστιμο, εύκολο κέικ με αλεύρι ολικής και κολοκυθάκι -ναι, κολοκυθάκι!- που δίνει άλλη νοστιμιά.