Το χταπόδι θέλει προσοχή στην εκτέλεση και στους χρόνους του. Χρειάζεται να το παρατηρούμε όσο μαγειρεύεται και να κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις, προκειμένου να μην σκληρύνει. Όταν, όμως, μαγειρευτεί σωστά και σερβιριστεί με ούζο ή τσίπουρο δημιουργεί έναν απολαυστικό μεζέ, ο οποίος κλείνει μέσα του όλο το καλοκαίρι.
Πώς διαλέγουμε το σωστό χταπόδι;
Όταν καλούμαστε να επιλέξουμε ποιο θα αγοράσουμε, εμπιστευόμαστε πρώτα τη μύτη μας καθώς η όσφρηση μας κατευθύνει στη σωστή κίνηση. Αν το χταπόδι έχει αρχίσει να χαλάει, η μυρωδιά του θα σας αποθαρρύνει. Στη συνέχεια, κοιτάμε προσεκτικά τα βεντούζες. Στην Ελλάδα ειδικότερα και στη Μεσόγειο γενικότερα, κολυμπούν εννέα διαφορετικά είδη χταποδιών, τα οποία διαφέρουν ως προς την εμφάνιση τους σε λεπτομέρειες. Το χταπόδι έχει δύο σειρές με βεντούζες. Αυτή είναι και η διαφορά του από τους μοσχιούς, ένα υποδεέστερο είδος χταποδιού με φθηνότερη τιμή και λιγότερο απολαυστική γεύση.
Σειρά παίρνουν τα πλοκάμια. Το μυστικό είναι να είναι καλά χτυπημένο και παραγουλιασμένο. Και τα πλοκάμια του σκληρά και καθόλου εύθραυστα. Αυτά τα στοιχεία αποκαλύπτουν το πόσο εξαιρετικής ποιότητας είναι. Τέλος, ρίξτε μία πιο προσεκτική ματιά και στο χρώμα. Το φρέσκο έχει λευκή σάρκα και όχι κόκκινη. Αν το χρώμα του τείνει προς τη δεύτερη κατεύθυνση, αυτό συμβαίνει διότι έχει καταψυχθεί και δεν είναι ημέρας.
Τα μυστικά του μαγειρέματος
Το χταπόδι στο μαγείρεμα δεν χρειάζεται πολλά υγρά. Και αυτό, διότι έχει τα δικά του. Αν θέλετε, λοιπόν, να το κάνετε κρασάτο ή ξιδάτο, προσθέστε το χταπόδι σε μία κατσαρόλα με λίγο νερό και ρίξτε το ξίδι ή το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο τα τελευταία πέντε λεπτά. Προσοχή χρειάζεται και στο αλάτι, μιας και το χταπόδι είναι αρκετά αλμυρό από τη φύση του.
Πρωτότυπες συνταγές με χταπόδι
Και τώρα που μάθαμε τα μυστικά, ας μοιραστούμε μερικούς ιδιαίτερους τρόπους να το απολαύσουμε το καλοκαίρι ή όποια εποχή επιθυμούμε.
Μηλέικα λαζάνια με χταπόδι ραγού
Τα ξακουστά μηλέικα λαζάνια θυμίζουν ταλιατέλες ζυμωμένες με αυγά ενώ μπορούν να φτιαχτούν επίσης με αλεύρι και νερό. Τα πρώτα είναι πλούσια σε γεύση και «μπερδεύονται» εκπληκτικά με το ραγού, το οποίο μαγειρεμένο λιτά αφήνει να αναδειχτεί η υπέροχη γεύση των ζυμαρικών. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ
Χταπόδι με φάβα και κοκάρια
Το χταπόδι ταιριάζει εξαιρετικά με τη φάβα, συνθέτoντας ένα πιάτο ιδανικό για περιόδους νηστείας και όχι μόνο. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ
Χταπόδι με καραμελωμένα κρεμμύδια
Το χταπόδι κάνει πολύ καλή παρέα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και αυτή η συνταγή του Ηλία Μαμαλάκη το αποδεικνύει περίτρανα! Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ
Χταπόδι βραστό σαλάτα
Χταπόδι σιγοβρασμένο με πιπέρια και μαντζουράνα ή λουίζα και σερβιρισμένο με σάλτσα από κάππαρη, μουστάρδα και πράσινες ελιές. Απλά πεντανόστιμος μεζές! Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ
Χταπόδι σαβόρο με πουρέ πατάτας
Ο Γρηγόρης Χέλμης μας δίνει μια σύγχρονη συνταγή, οικία, εμπνευσμένη από τα τσιπουράδικα του Βόλου. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ
Παραδοσιακό χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι
Μια κλασική και αγαπημένη συνταγή για να μην ξεχνάμε τις ρίζες μας. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ
Χταπόδι στιφάδο
Λιτή και εύκολη αυτή η συνταγή για χταπόδι στιφάδο. Σιγοβράζουμε με απλά υλικά και σε μία ώρα έχουμε το απόλυτο καλοκαιρινό πιάτο. Δείτε αναλυτικά η συνταγή εδώ
Χταπόδι με μουστάρδα και μέλι
Μία πολύ νόστιμη συνταγή για χταπόδι, που θα απολαύσετε ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας. Σερβίρετε με κρασί ή ούζο. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ
Χταπόδι κοκκινιστό με πατάτες
Σιγομαγειρεύεται στην κατσαρόλα, στη συνέχεια προσθέτουμε πατάτες και γίνεται ένα πεντανόστιμο και νηστίσιμο φαγάκι. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ
Κριθαρότο με χταπόδι και κρασί Vinsanto
Ένα απίστευτα νόστιμο πιάτο με τη γλύκα του Vinsanto να δίνει στο χταπόδι μια απαράμιλλη νοστιμιά. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ
Ταλιατέλες με χταπόδι, ελιές και κάππαρη
Έχουμε συνηθίσει να το μαγειρεύουμε με κοφτό μακαρονάκι και σε αυτή τη συνταγή όμως με τις ταλιατέλες είναι εξίσου απολαυστικό. Αυτή η μακαρονάδα είναι ιδανική για καλοκαιρινά τραπέζια. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ
Χταποδάκι άλμης με πατάτες στο φούρνο
Ένας νόστιμος ουζομεζές ή μια διαφορετική πατατοσαλάτα φούρνου με χταπόδι. Για μεγαλύτερη ευκολία θα χρησιμοποιήσετε χταποδάκι σε άλμη από κονσέρβα. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ
Πικάντικο χταπόδι με πλιγούρι
Η μοντέρνα εκδοχή του κλασσικού, σε ένα υγιεινό συνδυασμό με πλιγούρι που θα γίνει από τις πλέον αγαπημένες σας επιλογές. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ
Συριανό χταπόδι με αρωματικά, κάππαρη και λιαστή ντομάτα
Ένας εξαιρετικός μεζές ή πρώτο πιάτο. Η συνταγή προσαρμόστηκε από μια συνταγή του βιβλίου «Γεύσεις Συριανού Σπιτιού», εκδόσεις Πρέκας, Σύρος 2001. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ
Χταπόδι στιφάδο με δαμάσκηνα σε κριθαράκι
Μια πολύ δημιουργική συνταγή όπου προστίθενται γλυκά στοιχεία όπως δαμάσκηνα και κρασί Μαυροδάφνη αλλά και ξινά όπως ξίδι για ισορροπία και εντάσεις με πληθωρική σάλτσα από τομάτες πομοντόρια και μπόλικα μπαχαρικά. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ
Σπαγγέτι με χταπόδι, κουκουνάρι και σταφίδες
Μια μακαρονάδα που θα σάς κάνει να νιώσετε ότι βρίσκεστε σε καλοκαιρινή ραστώνη απολαμβάνοντάς την σε ταβερνάκι δίπλα στο κύμα. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ
Λαγωτό με σουπιά και χταπόδι, φρέσκια ντομάτα και μαυροδάφνη
Σουπιά και χταπόδι δένουν ωραία με μια σάλτσα ντομάτας και συνοδεύονται από γευστικότατη καρυδάτη σκορδαλιά. Σερβίρεται ωραία με ρύζι. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ
Ρεβιθάδα με χταπόδι
Ένα χορταστικό και ιδιαίτερο, νηστίσιμο φαγητό, που συνδυάζει θαλασσινά και όσπρια. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ
Χταποδάκι με μαυρομάτικα φασόλια στη γάστρα
Μια λαχταριστή συνταγή που εξασφάλισε για μας ο chef Δημήτρης Τζιοβάρας, η οποία το συνδυάζει με τα μαυρομάτικα φασόλια. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ
Χταπόδι με φασολάκια
Ένα νόστιμο πιάτο που ταιριάζει πολύ όχι μόνο στο καθημερινό τραπέζι, αλλά μπορεί να γίνει ορεκτικός μεζές σε μια μάζωξη για ούζο ή τσίπουρο. Στην τελευταία περίπτωση θα μειώσετε την ποσότητα των υλικών σας σας τουλάχιστον στο μισό. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ
Μπάμιες με χταπόδι
Ένα νόστιμο πιάτο, που μπορείτε να φτιάξετε με φρέσκες μπάμιες όταν είναι στην εποχή τους, ή με κατεψυγμένες. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ
Πολύχρωμες πιπεριές γεμιστές με χταποδόρυζο
Εναλλακτικά γεμιστά, ιδανικά και για όταν θέλουμε ένα ελαφρύ πιάτο με θαλασσινό άρωμα. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ