Αν αγαπάτε -όπως εμείς- το χταπόδι και θέλετε να το απολαμβάνετε με όλους τους τρόπους είτε ψητό, είτε βραστό, αλλά και μαγειρευτό, τότε ίσως ξέρετε ήδη ότι στις θάλασσες μας αλιεύεται συχνά αυτή την περίοδο και ο μοσχιός, ή το μοσχοχτάποδο όπως λέγεται επίσης. Αν πάλι, το ακούτε για πρώτη φορά, τότε ήρθε η ώρα να σας το συστήσουμε, γιατί υπάρχουν σαφείς διαφορές μεταξύ τους και στην τιμή και στη γεύση, οπότε διαφέρει τελικά και η χρήση που πρέπει να γίνεται στη μαγειρική για το καθένα τους.

Τι είναι, λοιπόν, ο μοσχιός;

Πρόκειται για ξαδερφάκι του χταποδιού, αφού ανήκει στην ίδια οικογένεια (χταποδίδες), το οποίο συναντάμε κυρίως στη Μεσόγειο και σε γειτονικά μέρη του Ατλαντικού Ωκεανού, όπως στις ακτές της Πορτογαλίας. Άλλες γνωστές ονομασίες του είναι μοσχοχτάποδο και μελιδόνα και όλες αναφέρονται στο ίδιο ακριβώς θαλασσινό.

Πώς θα τα ξεχωρίσουμε μεταξύ τους στην αγορά;

Αρχικά διαφέρουν στο μέγεθος, αφού οι μοσχιοί είναι σαφώς πολύ μικρότεροι. Επειδή όμως συχνά υπάρχουν στην αγορά και μεγάλα μοσχοχτάποδα, κι εκεί ο πελάτης μπορεί να μπερδευτεί και να ψωνίσει μοσχιό (που είναι σαφώς πολύ πιο οικονομικό θαλασσινό) για χταπόδι και να την «πατήσει» τελικά, αυτό που θα πρέπει να κοιτάξει καλά είναι οι βεντούζες του. Το χταπόδι έχει τη λατινική ονομασία Octopus vulgaris (Κοινό χταπόδι) κι έχει στα σχετικά κοντά πλοκάμια του δύο σειρές βεντούζες, ενώ ο μοσχιός ή Eledone moschata (Ελεδόνη η μοσχοφόρος) έχει μία σειρά βεντούζες και τα πλοκάμια του (αναλογικά με το σώμα του) είναι αρκετά πιο λεπτά και μακριά.

Διαφέρουν σε γεύση;

Κι επειδή – όπως πάντα η συνολική ποιότητα και η τελική γεύση είναι και αυτή που προσδιορίζει και τις τιμές ενός προϊόντος (ακόμα και όταν πωλείται ωμό), θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι το χταπόδι είναι πιο μαλακό και τρυφερό και η σάρκα του όταν ψήνεται ή μαγειρεύεται γίνεται πιο νόστιμη. Γι’ αυτό κι εμείς συνιστούμε να προτιμήσετε το χταπόδι, αν θέλετε να το ψήσετε στα κάρβουνα ή να το φάτε βραστό και να το σερβίρετε απλά με λίγο λάδι και ξίδι.

Αν πάλι σας αρέσει καλύτερα μαγειρευτό με σάλτσα ντομάτας, όπως το εμβληματικό πιάτο της νηστείας και της εποχής χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι ή μια παέγια θαλασσινών ή ακόμη θέλετε να φτιάξετε χταποδοκεφτέδες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μοσχιό.

Τι ισχύει με την τιμή κιλού του;

Θα πρέπει να είστε πολύ προσεχτικοί όχι μόνο όταν αγοράζετε αλλά και όταν παραγγέλνετε χταπόδι ή μοσχιό σε ένα ταβερνάκι ή εστιατόριο και να μπορείτε να καταλάβετε τι σας σερβίρουν και αντίστοιχα τι περίπου πρέπει να πληρώσετε γι’ αυτό. Για να έχετε μια εικόνα για τις φετινές τιμές κιλού χονδρικής του νωπού μοσχιού, αυτός κυμαίνεται περίπου στα 5 ευρώ το κιλό, ενώ το ελληνικό χταπόδι στα 17 ευρώ το κιλό και το εισαγόμενο (από Ισπανία ή Σενεγάλη) στα 15 ευρώ το κιλό. Δηλαδή η τιμή του χταποδιού είναι τουλάχιστον τριπλάσιά του.

Μοσχιοί έτοιμοι προς χρήση

Στα καταστήματα τροφίμων κυκλοφορούν και έτοιμοι μαγειρεμένοι μοσχιοί, ως ένα ακόμη εύκολο και γρήγορο θαλασσινό μεζεδάκι, που μπορεί κανείς να απολαύσει όχι μόνο τώρα, που είναι περίοδος νηστείας, αλλά και ως μια πρωτεϊνούχα λύση για το χορτοφαγικό ή vegan τραπέζι και ένα ωραίο συνοδευτικό ενός ούζου ή τσίπουρου. Κι αν δεν θέλετε να τα καταναλώσετε ως έχουν, μπορείτε να τα έχετε ως βασική πρώτη ύλη για μια ωραία μακαρονάδα ή ένα νόστιμο ριζότο με χταποδάκι. Στο αρχείο μας θα βρείτε πολλές σχετικές και γευστικές συνταγές και φυσικά μπορείτε να δημιουργήσετε τους δικούς σας συνδυασμούς, αντικαθιστώντας για παράδειγμα τη μικρή γαρίδα με μοσχιό.