Το μπρόκολο είναι ένα παρεξηγημένο λαχανικό, λόγω της βαριάς μυρωδιάς του, ωστόσο είναι πολύ ευέλικτο, καθώς μπορεί να μπει σε ένα σωρό παρασκευές, από σαλάτες και ορεκτικά, μέχρι κυρίως πιάτα. Παράλληλα, εκτός από χρώμα και γεύση στα πιάτα, μας δίνει και πολλά θρεπτικά συστατικά. Για όλους αυτούς τους λόγους εμείς σας συνιστούμε να το βάλετε στην κουζίνα σας και στο διατροφικό πρόγραμμα της εβδομάδας σας, ιδίως τώρα που είναι στην καλύτερη εποχή του.
Η θρεπτική του αξία και τα οφέλη στον οργανισμό
Είτε πράσινο, είτε μωβ, το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ειδικά σε βιταμίνη C, ενώ είναι και καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φολικού οξέως και καλίου, που το κάνουν ισχυρό αντιοξειδωτικό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ακόμη, φημίζεται για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες, για το ότι προλαμβάνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ότι βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου. Είναι, επίσης, ωφέλιμο για τα οστά, κάνει καλό στα μάτια, βοηθά στη δυσκοιλιότητα και βελτιώνει την εικόνα της επιδερμίδας. Τέλος, το γεγονός ότι είναι φτωχό σε θερμίδες το κατατάσσει αυτομάτως στα τρόφιμα που μας βοηθούν να χάσουμε βάρος.
Πώς το καταναλώνουμε
Σε αντίθεση με τη μυρωδιά του, η γεύση του είναι σχετικά ήπια, γι’ αυτό μας επιτρέπει να το χρησιμοποιήσουμε σε πολλές διαφορετικές συνταγές. Από την πιο κλασική του εκδοχή βραστό ή στον ατμό, ως ζεστή σαλάτα που γαρνίρεται με λαδολέμονο, μέχρι σούπες βελουτέ, καθώς και τάρτες, ζυμαρικά, σουφλέ, γκρατέν ακόμα και μαγειρευτά κρεατικά.
Σαλάτα κινόα με μπρόκολο, γλυκοπατάτα και σάλτσα εσπεριδοειδών
Μια πλούσια, γευστική και πολύ χορταστική σαλάτα που μπορεί να φαγωθεί και ως κυρίως πιάτο. Ιδανική επιλογή και για όσους κάνουν δίαιτα.
Πράσινη σούπα από μπρόκολο, σπανάκι και αρακά
Πολλοί αποφεύγουν το μπρόκολο λόγω της μυρωδιάς του, ακόμη και ο πιο δύσκολος όμως δύσκολα θα αντισταθεί σε αυτή την υπέροχη βελουτέ σούπα με τα ξεχωριστά αρώματα και τη φίνα γεύση.
Μπροκολοκεφτέδες με κασέρι
Ένας πολύ νόστιμος τρόπος για να μπορέσετε να φάτε το μπρόκολο, αλλά και να το προτείνετε στα παιδιά σας! Το κάνετε νόστιμα κεφτεδάκια! Η προσθήκη του τυριού απογειώνει τη γεύση τους.
Μεσογειακή τάρτα με κοτόπουλο
Μια πεντανόστιμη τάρτα με κοτόπουλο, μπρόκολο, ντοματίνια και μυρωδικά που φέρνουν όλα τα αρώματα της Μεσογείου, φτιάχνεται πολύ εύκολα με έτοιμο φύλλο κουρού. Εύκολο σνακ για όλη την οικογένεια και μπορείτε να το σερβίρετε και ως ορεκτικό στο τραπέζι.
Μπροκολόπιτα
Μια πανεύκολη πίτα, χωρίς φύλλο, με την οποία πολύ πιθανό να φάει το παιδί σας το μπρόκολο.
Ομελέτα φούρνου με μπρόκολο, πατάτες και γραβιέρα
Η ομελέτα φούρνου με μπρόκολο, πατάτες και γραβιέρα ξεπερνά τις προσδοκίες, γιατί εκτός από ένα εύκολο, χορταστικό, με απλά υλικά φαγητό είναι και εξαιρετικά νόστιμο και ελαφρύ!
Tάρτα με μπρόκολο, μπέικον και γραβιέρα
Μπέικον, μπρόκολο και γραβιέρα συμμαχούν και το αποτέλεσμα είναι μια τάρτα από την οποία δεν θα μείνει μπουκιά!
Ρεβίθια με κριθαράκι, λαχανικά και ντομάτα
Τα πασπαρτού αγαπημένα ρεβίθια μαγειρεύονται σε ένα πολύ νόστιμο και διαφορετικό φαγητό, εμπλουτισμένα με λαχανικά εποχής και κριθαράκι. Απολαύστε τα σκέτα ή με λίγη φέτα!
Νιόκι με σκόρδο, βούτυρο και μοβ μπρόκολο
Τα νιόκι είναι τόσο, μα τόσο νόστιμα! Ο σεφ Γιώργος Δημητρακόπουλος τα φτιάχνει με βούτυρο, λίγο σκόρδο και μοβ μπρόκολο. Ορεκτικό ή κυρίως, το πιάτο αυτό ταιριάζει με οτιδήποτε άλλο υπάρχει στο τραπέζι.
Πέννες με μπλε τυρί, μπρόκολο και καρύδια
Η καλύτερη απόδειξη για το πώς μια θρεπτική μακαρονάδα γίνεται σούπερ υγιεινή με μπρόκολο. Το μπλε τυρί απογειώνει τη γεύση στον ουρανίσκο!
Σουφλέ ζυμαρικών με μπρόκολο
Το τυρί λιώνει στα ζυμαρικά που ψήνονται με μπρόκολο στο φούρνο και κάνουν ένα νόστιμο εποχιακό πιάτο από τον Λάμπρο Βακιάρο.
Μπρόκολο με σολομό ογκρατέν
Μία συνταγή, που «μεταμορφώνει» το απλό μπρόκολο σε ένα πολύ σπέσιαλ πιάτο παρέα με τον σολομό.
Χοιρινό με μπρόκολο, πράσο και ρύζι
Το θρεπτικό μπρόκολο μπαίνει στο πιάτο μας μέσα από μια ελαφριά και ιδιαίτερα νόστιμη συνταγή, γεμάτη αρώματα και γεύση!
Διπλό cheeseburger με μπρόκολο και κόκκινη πιπεριά
Μικροί και μεγάλοι ορκίζονται στη νοστιμιά ενός χυμώδους burger με ωραία λιωμένο τυρί. Με αυτή τη συνταγή, τα παιδιά θα φάνε λαχανικά χωρίς να το καταλάβουν…
Τρίχρωμη τερίνα λαχανικών
Η τρίχρωμη τερίνα δίνει εντυπωσιακό τόνο στα γιορτινά τραπέζια και συνοδεύει με επιτυχία ψάρι ή κρεατικά, βραστά ή ψητά.