Η Κυριακή της Τυρινής είναι μια μέρα αφιερωμένη στο τυρί και τα γαλακτοκομικά προιόντα. Αποτελεί την τελευταία ημέρα πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή, τη νηστεία του Πάσχα, που ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα. Κι επειδή η μέρα απαιτεί τυρί, εμείς σας έχουμε συγκεντρώσει 9 διαφορετικές συνταγές με πρωτότυπα πιτάκια και μπουρεκάκια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας -κυρίως νησιά. Κάποια πιτάκια συνδέονται με την περίοδο της Αποκριάς, άλλα με το Πάσχα, άλλα συνιστούν απλώς τοπικά, μυρωδάτα και λαχταριστά τυρένια εδέσματα.
Δείτε παρακάτω τις συνταγές μας
Τυροπιτάκια με ανθότυρο και κάρι
Αυτή η συνταγή για τυροπιτάκια συνδυάζει αρμονικά το κρητικό τυρί με τα φρέσκα αρώματα του δυόσμου και τα ανατολίτικα του κάρι. Δοκιμάστε τα οπωσδήποτε! Είναι εύκολα, οικονομικά και γίνονται ανάρπαστα όπου κάνουν εμφάνιση.
Κατιμέρια από την Κω
Τα κατιμέρια είναι τηγανητά «κουλούρια» ζύμης, γεμιστά με φρέσκο τυρί. Τα φτιάχνουν τις Απόκριες στην Κω και τη Σάμο καθώς και σε άλλα νησιά, με μικρές παραλλαγές στα υλικά αλλά και στο σχήμα τους…
Κασιώτικες μυζηθρόπιτες
Τα πασχαλινά γλυκά ζητούν το μαλακό τυρί, όπως η μυζήθρα και το ανθότυρο, αρωματισμένο με κανέλα και μαστίχα. Στην Κάσο αυτές τις μέρες φτιάχνουν τυρόπιτες, φτιάξτε τις και εσείς είναι πεντανόστιμες.
Αγνόπιτες Κρήτης
Οφείλουν το όνομα τους στην «αγνιά», μαλακή ζύμη τους και είναι από τα πιο κλασικά εδέσματα της κρητικής κουζίνας, που αγαπά τις μυζηθρόπιτες και τις σερβίρει απαραιτήτως με μέλι ή ζάχαρη, ακόμα και όταν η γέμιση είναι ξινομυζήθρα, όπως και σε αυτή τη συνταγή.
Πλακόπιτες Μήλου
Οι πλακόπιτες δεν είναι άλλο από τις παραδοσιακές τυρόπιτες της Μήλου, που θυμίζουν στην όψη και τις σφακιανές πίτες. Τις γεμίζετε με λαδοτύρι Μήλου ή αν δεν βρείτε με κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι.
Αμοργιανές τυρόπιτες
Οι φωτιές αλλά και η Αμοργός «μαστορεύουν» τις πιο νόστιμες τυρόπιτες τηγανιού. Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από την Αμοργιανή Μαρία Νομικού, που προτείνει, εάν δυσκολευτούμε να βρούμε ξινομυζήθρα, ένα μείγμα φέτας και ανθότυρου.
Σαρικόπιτες Κρήτης
Τηγανητές και λαχταριστές τυρόπιτες από την Κρήτη, με τριφτό φύλλο και γέμιση από ξινομυζήθρα. Τυλίγονται απαραιτήτως σε σχήμα που θυμίζει σαρίκι (το παραδοσιακό κρητικό κεφαλομάντιλο), εξ ου και το όνομα τους και σερβίρονται με μέλι.
Μπουρεκάκια με κοπανιστή και ανθότυρο
Τραγανά μπουρεκάκια με πλούσια τυρένια γέμιση που θα γίνουν ο αγαπημένος σας μεζές για να συνοδέψετε το ούζο.
Φουρνιστά νησιώτικα πιταράκια
Λευκά, μαλακά τυριά αρωματισμένα με μυρωδικά, κλεισμένα μέσα σε τραγανά μισοφέγγαρα ζύμης.