Εάν έπρεπε να διαλέξω μία πρώτη ύλη και με αυτή να τρέφομαι όλο το καλοκαίρι, θα ήταν σίγουρα η ντομάτα. Συνώνυμη του καλοκαιριού και της μεσογειακής κουζίνας, συνοψίζει στη ζουμερή σάρκα της, όλες τις γεύσεις και τα αρώματα της ελληνικής υπαίθρου, της απλότητας και ταυτόχρονα αυτής της εξαιρετικής υπεροχής των τοπικών συνταγών της χώρας μας που έχουν μάθει να λατρεύουν όχι μόνο οι Έλληνες αλλά και οι ξένοι τουρίστες.
Τις ντομάτες όμως δεν τις συναντάμε μόνο στα πατροπαράδοτα γεμιστά και στις χωριάτικες σαλάτες, αλλά και σε πολλά άλλα βαθιά γευστικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας καθώς και σε πιο σύγχρονες και δημιουργικές εκτελέσεις: Από μπουγιουρντί με αυγά και πιπεριές, πράσινες στο τηγάνι με κουρκούτι, μέχρι σε πίτσες, σούπες, ευφάνταστες σαλάτες αλλά και σε τραγανές ντοματόπιτες με χειροποίητο φύλλο.
Αυτές είναι μερικές νόστιμες και έξυπνες ιδέες για να βάλουμε και αυτό το καλοκαίρι τις ντομάτες στο τραπέζι μας:
Αυγά μπουγιουρντί
Ο απόλυτος καλοκαιρινός μεζές που συνδυάζει δύο αγαπημένα υλικά τα οποία μεταξύ τους, συνάπτουν στο τηγάνι μία νοστιμότατη συμφωνία: Αυγά με ντομάτες, ενισχυμένα από πιπεριές, φέτα, κασέρι και ντοματίνια. Το καλύτερο τσιμπολόγημα παρέα με παγωμένη μπύρα στην ακρογιαλιά ή με ουζάκι για ακόμα πιο μερακλίδικες καταστάσεις.
Πίτσα με ντομάτες, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού
Για εμάς που δεν μας αρέσει να κλεινόμαστε με τις ώρες στην κουζίνα για να φτιάξουμε ένα τίμιο φαγητό, το οποίο μπορούμε να το πάρουμε μαζί μας στην θάλασσα ή στο καλοκαιρινό πικ νικ στο βουνό. Τα υλικά είναι ελάχιστα όπως και ο χρόνος προετοιμασίας και ψησίματος, οπότε πιάνουμε τον πλάστη και ξεκινάμε!
Γεμιστές ντομάτες με σαλάτα ταμπουλέ
Δροσερή, light και πολύ θρεπτική συνταγή βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση στη vegan κοινότητα, ενώ σερβίρεται ιδανικά είτε ως πρώτο πιάτο ή σε κάποιον καλοκαιρινό μπουφέ. Προσοχή όμως, εδώ οι ντομάτες που θα διαλέξουμε πρέπει να είναι αρκετά ώριμες και ζουμερές, ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε και τα μυρωδικά τα οποία είναι εντυπωσιακό πώς απογειώνουν, τόσο απλά, αυτό το πιάτο!
Πράσινες τηγανητές ντομάτες
Αν μας άρεσε η ταινία θα μας αρέσει και αυτή η συνταγή. Πλάκα κάνω! Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται καν να έχουμε δει την ταινία για να εκτιμήσουμε αυτό το πιάτο. Οι πράσινες τηγανητές ντομάτες ή αλλιώς οι ντομάτες πανέ στο τηγάνι, γίνονται, τώρα το καλοκαίρι, εξαιρετικός τσιπουρομεζές ενώ ταιριάζουν καταπληκτικά σερβιρισμένες με σάλτσα πέστο βασιλικού.
Ντοματόπιτα
Εντάξει, εμείς οι Έλληνες λατρεύουμε τις πίτες. Όλες τις πίτες. Είναι κομμάτι της παράδοσης και της γαστρονομικής μας ιστορίας, απ’ όποιο τόπο και αν προερχόμαστε. Ειδικά η ντοματόπιτα, με το τραγανό χειροποίητο φύλλο και τις κατακόκκινες ντομάτες, όταν βγαίνει από τον φούρνο, μοσχοβολά ελληνικό καλοκαιράκι. Με την προσθήκη, μάλιστα, της γραβιέρας, της φέτας, της ρίγανης και του βασιλικού θα θέλουμε να φάμε όλο το ταψί!
Κρύα σούπα με ντομάτα και πιπερόριζα
Δεν υπάρχει πιο δροσερή, εύκολη και χορταστική για τώρα το καλοκαίρι, συνταγή που μπορεί να την φτιάξουμε είτε έχουμε επαφή με την κουζίνα είτε όχι και να την ευχαριστηθούμε παρέα με ένα ποτήρι παγωμένο λευκό κρασί ή ακόμα και με μερικά nachos, παρακολουθώντας την αγαπημένη μας ταινία. Η πιπερόριζα προσθέτει αυτό το έξτρα παιχνιδιάρικο twist, που μας κάνει ακόμα και αν δεν αγαπάμε τις σούπες, αυτή εδώ να την προσθέσουμε στα αγαπημένα μας!