Η Κυριακή των Βαΐων είναι μόλις μία εβδομάδα πριν την Κυριακή του Πάσχα, οπότε είναι η μέρα που μας βάζει σιγά -σιγά στο κατανυκτικό κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας. Γι’ αυτό και είναι και από τις λίγες ημέρες -εν μέσω της Σαρακοστής- που επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού. Οπότε φτιάξτε σήμερα κάτι με ψάρι και ρίξτε μια ματιά στις νηστίσιμες προτάσεις μας που ακολουθούν για τις επόμενες ημέρες.
Είτε ανήκετε στην κατηγορία όσων νηστεύουν πιστά και απαρέγκλιτα από την αρχή της νηστίσιμης αυτής περιόδου, είτε θέλετε να ξεκινήσετε τώρα την αποχή από κρέας και γαλακτοκομικά, τότε ανάμεσα στις επιλογές μας θα βρείτε σίγουρα μερικές που θα κάνουν τη στέρηση πιο εύκολη και θα σας δώσουν την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται σίγουρα ο οργανισμός μας. Γι’ αυτό και οι συνταγές μας περιλαμβάνουν μανιτάρια («το κρέας των φτωχών ή των vegan»), αλλά και τα θρεπτικότατα και χορταστικά όσπρια. Ακόμη, τα θαλασσινά είναι εξαιρετική πηγή πολύτιμων συστατικών και δεν πρέπει κι αυτά να λείπουν από το τραπέζι μας.
Προφανώς οι χορτοφάγοι και οι vegan θα βρουν πολλές συνταγές που θα δοκιμάσουν για όλο τον χρόνο, αλλά ακόμα και όσοι θα σταματήσετε τη νηστεία, σίγουρα θα έχετε ανάγκη μερικές φορές την εβδομάδα μια αποτοξίνωση του οργανισμού, σύμφωνα με τη μεσογειακή δίαιτα, που είναι σοφή και αποδεδειγμένα καλή για την υγεία μας. Οπότε κρατήστε τις για το αρχείο σας και είμαστε σίγουροι πως μερικές θα γίνουν οι αγαπημένες σας.
Οι αλμυρές προτάσεις
Ραγού μανιταριών
Φτιάχνουμε υπέροχο ραγού μανιταριών από αποξηραμένα και φρέσκα μανιτάρια.
Τάρτα με μανιτάρια, κουκουνάρι και φρέσκο δενδρολίβανο
Μια χορταστική τάρτα, ικανή να αποτελέσει και ένα γεύμα, που μπορούν να απολαύσουν και όσοι νηστεύουν ή είναι vegan ή χορτοφάγοι.
Γιαχνερά χόρτα
Ο σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου μας φτιάχνει μια απλή συνταγή με χόρτα, που βρίσκονται σε αφθονία στην αγορά αυτή την εποχή, και τα μαγειρεύει γιαχνί, δηλαδή με σάλτσα ντομάτας που τους πηγαίνει πολύ.
Σιφνέικοι ρεβιθοκεφτέδες με σος ταχινιού
Είτε νηστεύετε, είτε είστε vegan, δοκιμάστε αυτούς τους σιφνέικους ρεβιθοκεφτέδες με τα μυρωδικά τους και τη δροσερή σος ταχινιού.
Μπιφτέκια από ροβίτσα και πέστο λιαστής ντομάτας
Φτιάχνουμε πρωτότυπα μπιφτέκια από ροβίτσα και τα συνοδεύουμε με πέστο λιαστής ντομάτας.
Ανοιχτή κρεμμυδόπιτα
Φτιάχνουμε ανοιχτή κρεμμυδόπιτα, νηστίσιμη. Αγαπημένη πίτα για μικρούς και μεγάλους.
Πικάντικο ρύζι με κουρκουμά
Μια πανεύκολη συνταγή για πικάντικο ρύζι. Τα μαύρα φασόλια τού δίνουν ιδιαίτερη γεύση, ενώ η συνοδευτική δροσερή salsa το κάνει ένα μικρό γευστικό αριστούργημα στο άψε σβήσε!
Αγκινάρες με κρεμμυδάκια και μάραθο
Τώρα την άνοιξη που οι αγκινάρες είναι στα καλύτερά τους, μαθαίνουμε πώς να επιλέγουμε τις πιο φρέσκες και τις μαγειρεύουμε με τον πιο απλό και αρωματικό τρόπο.
Αγκινάρες με πράσα ασπρογιαχνί
Οι τρυφερές αγκινάρες μαγειρεύονται με τα γλυκά πράσα και κάνουν ένα υπέροχο λαδερό γεμάτο ανοιξιάτικη φρεσκάδα. Μην ξεχάσετε τον δυόσμο, θα κάνει τη διαφορά!
Καλαμαράκια τηγανητά στη φριτέζα αέρος
Η φριτέζα αέρος μας διευκολύνει τη ζωή και μας εξοικονομεί χρόνο και χρήματα και στη νηστεία! Φτιάξτε, λοιπόν, αυτή την απλούστατη συνταγή για καλαμαράκια και είναι βέβαιο πως θα είναι εξίσου τραγανά και ταυτόχρονα πιο υγιεινά, αφού δεν τηγανίζονται μέσα στο καυτό λάδι.
Φρικασέ με θαλασσινά
Το φρικασέ με θαλασσινά και σέσκουλα είναι ένα υπέροχο νηστίσιμο φαγητό με μια λεμονάτη ελαφριά αλευρόσαλτσα που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι.
Λαγωτό με σουπιά και χταπόδι, φρέσκια ντομάτα και μαυροδάφνη
Σουπιά και χταπόδι δένουν ωραία με μια σάλτσα ντομάτας και συνοδεύονται από γευστικότατη καρυδάτη σκορδαλιά. Σερβίρεται ωραία με ρύζι.
Πικάντικα καλαμαράκια με ελιές
Δίνουμε σε αυτά τα καλαμαράκια έναν πικάντικο τόνο προσθέτοντας μπούκοβο, αλλά και ιδιαίτερη γεύση, με τις πράσινες ελιές που μπαίνουν στην κατσαρόλα λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος.
Ρεβίθια σαλάτα µε ταχίνι και πικάντικο θράψαλο
Φτιάχνουμε ζεστή σαλάτα με ρεβίθια µε ταχίνι και πικάντικο θράψαλο. Νηστίσιμη και απολαυστική για κάθε ημέρα.
Οι γλυκές προτάσεις
Κέικ με ελαιόλαδο και φράουλα από τον Στέλιο Παρλιάρο
Σαρακοστιανό και φουλ ανοιξιάτικο, αυτό το κέικ είναι γεμάτο γεύση φρέσκιας φράουλας και άρωμα ελαιόλαδου.
Χαλβάς με πορτοκάλι ή νεράντζι και καβουρδισμένα αμύγδαλα
Ο κλασικός σιμιγδαλένιος χαλβάς στην πιο αρωματική εκδοχή του, με γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ή νεράντζι. Τα καβουρδισμένα αμύγδαλα είναι απαραίτητο συστατικό της νοστιμιάς του.
Σιμιγδαλένιος χαλβάς σοκολατένιος
Δοκιμάστε αυτόν τον νηστίσιμο χαλβά από σιμιγδάλι, που θα ικανοποιήσει όποιον τον δοκιμάσει. Τα κράνμπερις και το κακάο του δίνουν ξεχωριστή γευστική διάσταση.
Αμυγδαλωτά Mυτιλήνης
Μια συνταγή για παραδοσιακά αμυγδαλωτά Λέσβου στην ωμή τους εκδοχή.
Τρούφες σοκολάτας
Το πιο αγαπημένο σοκολατένιο γλυκό σε μέγεθος μπουκιάς, σε μια απολαυστικότατη νηστίσιμη εκδοχή από τον Στέλιο Παρλιάρο.
Παστέλι ξηρών καρπών με καραμέλα και πάστα miso
Με μια απλή καραμέλα οι τραγανοί ξηροί καρποί γίνονται ένα απολαυστικό παστέλι.