kalamarakia_elies
clock icon
1:20'

Πικάντικα καλαμαράκια με ελιές

Υλικά

    Μερίδες: 4-5

  • 80 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 1 κιλό καλαμαράκια, σε ροδέλες
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 μικρό ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
  • 100 ml χυμό ντομάτας
  • 400 γρ. ολόκληρα ντοματάκια αποφλοιωμένα
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 δαφνόφυλλο
  • ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό ή καυτερό
  • 150 γρ. πράσινες ελιές, σε ροδέλες
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Δίνουμε σε αυτά τα καλαμαράκια έναν πικάντικο τόνο προσθέτοντας μπούκοβο, αλλά και ιδιαίτερη γεύση, με τις πράσινες ελιές που μπαίνουν στην κατσαρόλα λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος.

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε με το μισό ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε τα καλαμάρια, το κρασί και σιγομαγειρεύουμε για 5΄.

Προσθέτουμε τον μάραθο, όλη την ντομάτα, το δαφνόφυλλο, το μπούκοβο, τη ζάχαρη, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Κλείνουμε με καπάκι και σιγομαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Περίπου 5΄ πριν αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά προσθέτουμε τις ελιές.

Σερβίρουμε τα καλαμαράκια με τη σάλτσα τους και λίγο ψιλοκομμένο μάραθο επιπλέον.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε με το μισό ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε τα καλαμάρια, το κρασί και σιγομαγειρεύουμε για 5΄.

Βήμα 2

Προσθέτουμε τον μάραθο, όλη την ντομάτα, το δαφνόφυλλο, το μπούκοβο, τη ζάχαρη, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Κλείνουμε με καπάκι και σιγομαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Βήμα 3

Περίπου 5΄ πριν αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά προσθέτουμε τις ελιές.

Βήμα 4

Σερβίρουμε τα καλαμαράκια με τη σάλτσα τους και λίγο ψιλοκομμένο μάραθο επιπλέον.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη