Στο τηγάνι, στη σχάρα, στο φούρνο ακόμα και στη φριτέζα αέρος, όπως τελευταία επιτάσσει η εποχή, το ψάρι αναδεικνύεται σε περιζήτητο μεζέ που συνοδεύει καταπληκτικά την ουζοκατάνυξη των θερινών μας διακοπών. Ακόμα όμως και αν δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από το αστικό περιβάλλον, λίγο ψαράκι που μοσχοβολά θάλασσα με ένα ποτήρι ούζο κάτω από τη λιακάδα, είναι ίσως αρκετά για να μας φτιάξουν τη διάθεση και να μας βάλουν αυτομάτως σε διάθεση ταξιδιάρικη. Αυτές είναι μερικές από τις πιο εύκολες, νόστιμες και ατόφια ελληνικές συνταγές με ψάρι που επάξια διεκδικούν και εν τέλει κερδίζουν τη θέση που τους αξίζει στο καλοκαιρινό μας τραπέζι, δίπλα ακριβώς στα καραφάκια με τα ούζα.

Σαρδέλες φιλεταρισμένες με ψητά ντοματίνια και πέστο μάραθου
Η σαρδέλα είναι κατεξοχήν ψάρι της παρέας και του ούζου. Αυτή η πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή θα κερδίσει όλους τους ουρανίσκους. Τα ψητά ντοματίνια και το πέστο μάραθου ενισχύουν ακόμα περισσσότερο τα αρώματα αυτού του πιάτου.

Τόνος σουβλάκι με φιστίκι Αιγίνης και σαλάτα ψητών παντζαριών
Φτιάχνουμε το πιο νόστιμο, γρήγορο και θρεπτικό σουβλάκι από ψάρι, το πασπαλίζουμε με φιστίκι Αιγίνης (που του δίνει απίθανη γεύση και άρωμα) και το συνοδεύουμε με τί άλλο; Με παγωμένο ουζάκι!

Πατάτες βραστές με γαύρο μαρινάτο
Μπορεί εδώ το ψάρι να είναι δευτεραγωνιστής δεν παύει όμως να δίνει την αναγκαία, θαλασσινή τσαχπινιά του στο πιάτο κάνοντάς το να φαντάζει -και να είναι- ιδανικό δίπλα σε ένα ψιλό ποτήρι με ούζο. Το σκηνικό ολοκληρώνεται όταν η θέα μπροστά μας, είναι επίσης θαλασσινή.

Σαρδέλες αχνιστές
Μία ακόμα διάσημη παραλλαγή της σαρδέλας που επίσης κάνει καταπληκτικό συνδυασμό με το ουζάκι μας αλλά και με μία πληθώρα άλλων ουζομεζέδων, είτε αυτοί μοσχοβολούν θάλασσα είτε όχι. Εδώ το ψάρι μας μπαίνει στο τηγάνι με ελαιόλαδο και αναμιγνύεται με φρέσκα μυρωδικά. Αληθινή απόλαυση!

Μπαρμπούνια τηγανητά σαβόρο
Μαγειρεύουμε μπαρμπούνια στο τηγάνι και τα περιχύνουμε με χειροποίητη πικάντικη σάλτσα σαβόρο, σε μια συνταγή με ρίζες από την νησιωτική Ελλάδα.

Γαύρος μαρινάτος με μελιτζανοσαλάτα
Ένας από τους καταλληλότερους μεζέδες για συνοδεία ούζου και τσίπουρου είναι αυτός ο νοστιμότατος γαύρος! Εμείς του βάζουμε δίπλα και αρωματική μελιτζανοσαλάτα και μαζί γίνονται ένα ελαφρύ καλοκαιρινό γεύμα…

Μπουκιές υγράλατου μπακαλιάρου σε κουρκούτι τεμπούρα
Αγαπημένο Κυριακάτικο τραπέζι και εκλεκτός μεζές για τσίπουρα, μπύρες και ούζα. Αυτά τα πεντανόστιμα κεφτεδάκια μπακαλιάρου σε ελαφρύ κουρκούτι τεμπούρα θα γίνουν ο απόλυτος καλοκαιρινός μας εθισμός στα τραπέζια των διακοπών μας.

Η τηγανιά αλλιώς… Με φιλέτο τόνου και ελιές!
Εξαιρετική εναλλακτική στην κλασική τηγανιά, τρώγεται σκέτος σαν μεζές, συνοδεύεται με τηγανητές πατάτες, μπαίνει πάνω από ρύζι, ενώ ανακατεύεται επιτυχώς με οποιαδήποτε ζυμαρικό τραβάει ο ουρανίσκος σας. Το φιλέτο τόνου θα το βρείτε φρέσκο ή κατεψυγμένο στην αγορά (ευκολότερα στην κεντρική).

Γλώσσα με λεμόνι και κάππαρη
Η γλώσσα σε αυτή τη συνταγή με την τραγανή πέτσα της που αλευρώθηκε και μπήκε στο τηγάνι αλλά και η κάππαρη που τη στολίζει υποστηρικτικά είναι ο καλύτερος καλοκαιρινός μεζές για το ούζο ή το τσίπουρό σας.

Γαύρος τηγανητός: ο απόλυτος καλοκαιρινός μεζές
Βάζουμε τον γαύρο στο τηγάνι και φτιάχνουμε εύκολα και γρήγορα το αγαπημένο πιάτο του καλοκαιριού συνοδευόμενο από ντιπ μαγιονέζας με ντομάτα.

Γαύρος σε κουρκούτι ρεβιθιού τηγανητό και κρέμα λεμόνι
Ιδανικός μεζές για το καλοκαίρι ο γαύρος! Αντί για την κλασική συνταγή με απλό αλεύρι για το τηγάνισμα, μπορείτε να ετοιμάσετε κουρκούτι ρεβιθιού και κρέμα λεμόνι για να απογειώσετε τη γεύση του.

Λαβράκι μαριναρισμένο με ούζο και χάχλες γεμιστές
Οι χάχλες είναι μια μορφή τραχανά σχηματισμένου σαν καλαθάκι. Τις σερβίρουμε με ντομάτα και τριμμένη φέτα δίπλα σε μαριναρισμένο λαβράκι και έχουμε τους τέλειους ουζομεζέδες.

Σαρδέλες γεμιστές ψημένες σε αμπελόφυλλα
Οι γεμιστές σαρδέλες εδώ γίνονται ο τέλειος μεζές για το ούζο και όχι μόνο.

Σουπιές σαλάτα και πικάντικος τσιπουρομεζές άλειμμα
Τα καλοκαιρινά βράδια γίνονται πιο νόστιμα με αυτές τις σουπιές σαλάτα και αυτόν τον πικάντικο τσιπουρομεζέ άλειμμα.

Γαύρος μαρινάτος σε χυμό εσπεριδοειδών
Ο μαρινάρισμένος γαύρος είναι από τους πιο εκλεκτούς μεζέδες. Δοκιμάστε να τον μαρινάρετε και με χυμό εσπεριδοειδών, γίνεται απίστευτα νόστιμος.