Η πατάτα είναι ένα αγαπημένο υλικό που δεν λείπει από καμιά κουζίνα, αφού μπορεί να καταναλωθεί με ένα σωρό διαφορετικούς τρόπους. Από ψητή στον φούρνο και τηγανητή, μέχρι σε μορφή πουρέ, αλλά και βραστή με άλλα υλικά ως μια χορταστική πατατοσαλάτα. Αυτή τη φορά εμείς συγκεντρώσαμε για εσάς πρωτότυπες συνταγές που χρησιμοποιούν αυτό το συστατικό με πολύ ξεχωριστό τρόπο. Μπορούν να αποτελέσουν από ένα νόστιμο ορεκτικό ή πρώτο πιάτο μέχρι ένα κατάλληλο συνοδευτικό για το κρέας, το πουλερικό ή το ψάρι που θα σερβίρουμε σε ένα Κυριακάτικο τραπέζι όπου θα έχουμε καλέσει τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Στην αρχή, ωστόσο, θα βρείτε και κάποιες πιο βασικές παρασκευές για αρχάριους.

Baby πατάτες με πορτοκάλι και ελιές
Αυτές οι baby πατάτες είναι μια ξεχωριστή πρόταση για να συνοδεύσετε το κρέας ή το ψάρι που θα επιλέξετε για κυρίως πιάτο μια Κυριακή ή σε κάποιο γιορτινό κάλεσμα.

Πατάτες στο τηγάνι με θυμάρι, δεντρολίβανο και σκόρδο
Ένα νοστιμότατο συνοδευτικό για τα ψητά σας. Μπορεί επίσης να γίνει από μόνο του ένα χορταστικό και ελαφρύ κυρίως πιάτο αν φτιάξετε μια δροσερή πράσινη σαλάτα να το συνοδεύσει.

Πατάτες τηγανητές τριών σταδίων
Η μέθοδος για τέλειες τηγανητές πατάτες τριών σταδίων που θα βγουν τραγανές απ’ έξω και μαλακές από μέσα, προϋποθέτει μια φριτούρα, δηλαδή μια κατσαρόλα με διχτάκι.

Patatas bravas, οι ισπανικές τηγανητές πατάτες
Κριτσανιστές τηγανητές πατάτες, που σερβίρονται με πικάντικη σάλτσα με ονομασία που δηλώνει «αγριάδα» και γίνονται ιδανικός συνοδός για τη μπίρα σας. Οι Ισπανοί εξάλλου φημίζονται για τις σάλτσες που συνοδεύουν τις τηγανητές πατάτες τους, όπως είναι και η σάλτσα αγιολί, μια μαγιονέζα δηλαδή με μπόλικο σκόρδο…

Τραγανές πατάτες με κρέμα γραβιέρας, ο τέλειος μεζές
Εδώ τηγανίζουμε εξαιρετικά τραγανές πατάτες και τις σερβίρουμε με μια κολασμένη κρέμα γραβιέρας. Ιδανικό για σνακ μπίρες, συγκεντρώσεις και άλλες λοιπές κατανύξεις.

Πατάτες ντόμινο
Αυτές οι πατάτες ετοιμάζονται πανεύκολα, καταναλώνονται αμέσως μόλις βγουν από τον φούρνο, και γίνονται νοστιμότατες, με τα αρώματα του θυμαριού και του σκόρδου να αναδύονται στην ατμόσφαιρα και να τους δίνουν ιδιαίτερη γεύση.

Πατατοσαλάτα με ψητές πιπεριές, ελιές και λιαστές ντομάτες
Μια πολύχρωμη, γευστική και χορταστική πατατοσαλάτα που τρώγεται χλιαρή ή και κρύα.

Πατατοσαλάτα με μπέικον και σοταρισμένα κρεμμύδια
Μια πατατοσαλάτα όχι κλασική, που άνετα γίνεται και ωραίο συνοδευτικό για τα ψητά σας.

Λεμονάτος πουρές φούρνου
Ο Γκίκας Ξενάκης μεταμορφώνει την πατάτα σε έναν ιδιαίτερο πουρέ φούρνου με τα αρώματα του λεμονιού και του σχοινόπρασου.

Πουρές με ελιές σε 3 χρωματικές παραλλαγές
Ένα ιδιαίτερο συνοδευτικό για κρέας ή ψάρι, σε τρεις διαφορετικές χρωματικές παραλλαγές για να επιλέξετε τον πουρέ με τις ελιές που σας αρέσουν περισσότερο και να δώσετε ωραίο χρώμα στα πιάτα.

Πατάτα «πεϊνιρλί»
Φτιάξτε εύκολα και γρήγορα ένα πρωτότυπο ορεκτικό από πατάτα, που θα εντυπωσιάσει όποιον το δοκιμάσει!

Ψητή πατάτα με γέμιση κιμά και σάλτσα μανιταριών
Ένα φοβερό ορεκτικό που συνδυάζει τη νοστιμιά της ψητής πατάτας με μια πληθωρική γέμιση κιμά και μια πλούσια σάλτσα μανιταριών.

Πατατόπιτα χωρίς φύλλο
Μια πίτα διαφορετική από τις άλλες, με βάση την πατάτα χωρίς φύλλο.

Ριγανάτα πατατοκεφτεδάκια
Κλασικό πιάτο της εποχής του Τσελεμεντέ, τα κεφτεδάκια με πατάτες που έφτιαχνε κάθε μαμά που σεβόταν τον “μαγειρικό” της εαυτό στα γιορτινά της τραπέζια της δεκαετίας του ’70, κάπου ξεχάστηκαν στη δίνη του χρόνου. Ωστόσο, είναι τόσο απλά και νόστιμα, που τους αξίζει ένα θριαμβευτικό come back.

Potato dog
Ένα διαφορετικό hot dog από αρωματικό πουρέ πατάτας τηγανισμένο σε φρυγανιά και κεφαλοτύρι.