Το ξεφλούδισμα των αυγών γίνεται ορισμένες φορές μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, ειδικά στις περιπτώσεις που τα τσόφλια μαζί με την μεμβράνη του κελύφους επιμένουν να μένουν προσκολλημένα στο αυγό. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε 3 δοκιμασμένες μεθόδους, ιδανικές για κάθε λάτρη της μαγειρικής, αφού θα κάνουν το ξεφλούδισμα των αυγών πιο εύκολο και γρήγορο.

Οι συμβουλές μας:

Ξεφλουδίστε τα αυγά κάτω από τρεχούμενο νερό

Η θεωρία πίσω από αυτή τη μέθοδο είναι η εξής: η πίεση του νερού βοηθά στη διαχωρισμό του κελύφους από τη μεμβράνη του αυγού. Πράγματι, το τρεχούμενο νερό απομακρύνει γρήγορα τα μικρά τσόφλια που σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να αφαιρεθούν ένα προς ένα. Ο τρόπος αυτός αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικός για τα πολύ μικρά κομμάτια. Για τα μεγαλύτερα κομμάτια που συχνά αφαιρούνται συμπαρασύροντας και το ασπράδι, μπορείτε να δοκιμάσετε συνδυαστικά -ή και αποκλειστικά- τις υπόλοιπες μεθόδους.

Χρησιμοποιείστε ένα κουτάλι

Το κουτάλι κάνει θαύματα στο ξεφλούδισμα των αυγών! Είναι μια έξυπνη λύση που βοηθά τη διαδικασία ακριβώς επειδή η καμπυλότητά του μοιάζει με εκείνη του αυγού. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το κουτάλι θα «αγκαλιάσει» το αυγό κάτω από το τσόφλι με αποτέλεσμα να το ξεφλουδίσει μόνο με 1-2 κινήσεις. Με τον τρόπο αυτό τα κελύφη αφαιρούνται χωρίς να χάνονται τμήματα του ασπραδιού. Επιπλέον, συγκριτικά με άλλες μεθόδους, τα τσόφλια συνήθως δεν σπάνε σε μικρά κομμάτια κατά το ξεφλούδισμα, αλλά διατηρούνται σε μεγάλο μέγεθος κάνοντας τη διαδικασία πιο ομαλή και αποτελεσματική.

Τα βήματα είναι απλά:
-Σπάστε σε ένα σημείο το αυγό.
-Περάστε το κουτάλι με προσοχή ανάμεσα από τη μεμβράνη και το ασπράδι ώστε να την αφαιρέσετε σταδιακά μαζί με το κέλυφος.

Σπάστε δυνατά τα αυγά μέσα σε μια πετσέτα

Ίσως ο αποτελεσματικότερος και λιγότερο χρονοβόρος τρόπος. Απλός και γρήγορος, ξεφλουδίζει το αυγό στο πι και φι και το μόνο που χρειάζεστε είναι μια πετσέτα κουζίνας -εναλλακτικά 2,3 φύλλα από χοντρό χαρτί κουζίνας.

Πώς θα το κάνετε αυτό;
– Τυλίξτε καλά το αυγό μέσα σε μια πετσέτα.
– Αρχίστε να το κυλάτε με δύναμη πάνω σε μια σκληρή επιφάνεια (π.χ. στον πάγκο ή στο τραπέζι της κουζίνας) προς κάθε κατεύθυνση. Ο στόχος είναι να σπάσει το κέλυφος από όλες τις πλευρές.
– Καθώς το κάνετε αυτό, το τσόφλι αρχίζει να σπάει και να χαλαρώνει, με αποτέλεσμα να γλιστράει πολύ εύκολα όταν το ξεφλουδίζετε συμπαρασύροντας τη μεμβράνη.

Καθεμία από αυτές τις μεθόδους έχει τα πλεονεκτήματά της και μπορείτε να τις εφαρμόσετε συνδυαστικά κάνοντας διάφορους πειραματισμούς. Δοκιμάστε τες και βρείτε ποια σας ταιριάζει καλύτερα για να κάνετε το ξεφλούδισμα των αυγών μια διαδικασία γρήγορη χωρίς να σας κουράζει.