Το θέμα της ορθής αποθήκευσης των αυγών προκύπτει πολύ συχνά ως ερώτημα στο μυαλό μας κάθε φορά που επιστρέφουμε στο σπίτι από το σουπερμάρκετ. Και σίγουρα έχουμε διαβάσει ή ακούσει διάφορα περί ορθών και απαγορευμένων μεθόδων.

Το πιο σύνηθες είναι να αγοράζουμε τα αυγά μας μέσα σε ειδικές χάρτινες θήκες και ίσως πολλοί από εμάς να μην μπαίνουμε καν στη διαδικασία να τα αφαιρούμε από αυτές όταν έρχεται η στιγμή της μεταφοράς τους στο ψυγείο μας. Όμως τι είναι σωστό και τι όχι; Είναι οι θήκες αυτές κατάλληλες για να φυλάξουμε με ασφάλεια τα αυγά μας ή είναι προτιμότερο να τα μεταφέρουμε στις ενσωματωμένες θήκες που υπάρχουν στην πόρτα του ψυγείου;

Τι λένε οι ειδικοί

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι επειδή τα τσόφλια των αυγών είναι πορώδη μπορούν με ευκολία να απορροφήσουν οσμές από τρόφιμα με έντονες μυρωδιές, όπως π.χ. από τα κομμένα κρεμμύδια (ειδικά όταν αυτά μένουν ακάλυπτα στο ψυγείο μας). Και ακριβώς βέβαια επειδή είναι πορώδη δεν επιτρέπεται να τα πλένουμε, καθώς έτσι αφαιρούμε το φυσικό προστατευτικό τους φράγμα, τη φυσική τους επίστρωση στο κέλυφος, που αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας κρατώντας τον αέρα και τα βακτήρια έξω από το αυγό.  Άρα, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τα κρατάμε χωριστά από τα υπόλοιπα τρόφιμα του ψυγείου, μέσα σε χάρτινες αυγοθήκες και για το χρονικό διάστημα που αναγράφει η κάθε συσκευασία.

Επίσης, κάτι ακόμα ενδιαφέρον που επισημαίνουν οι ειδικοί είναι ότι για να τα κρατήσουμε ακόμα πιο φρέσκα, μια καλή συμβουλή είναι να τα τοποθετούμε μέσα στις αυγοθήκες τους, ανάποδα, δηλαδή με τη μύτη κάτω και με την αμβλεία πλευρά τους προς τα πάνω. Με αυτόν τον τρόπο, επισημαίνουν, βοηθάμε στο να διατηρηθεί ο κρόκος στο κέντρο του αυγού και έτσι αποτρέπεται η ρήξη του θύλακα αέρα που ούτως ή άλλως υπάρχει μέσα στο αυγό, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο να χαλάσει, ειδικά μάλιστα αν δεν το καταναλώσουμε άμεσα.