Κάθε είδος στη μαγειρική έχει τα μυστικά του. Για να δούμε, λοιπόν, τι πρέπει να γνωρίζουμε για να μας πετύχουν τα όσπρια…
1. Μην ανακατεύετε διαφορετικές παρτίδες οσπρίων διότι ο χρόνος μαγειρέματός τους μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός.
2. Όλα σχεδόν τα όσπρια χρειάζεται να μουλιαστούν πριν μαγειρευτούν. Τα φασόλια πρέπει να μείνουν μουλιασμένα στο νερό πάνω στο 10-14 ώρες και κατά κανόνα μαγειρεύονται σε κρύο νερό.
3. Οι φακές δεν χρειάζονται μούλιασμα όπως τα υπόλοιπα όσπρια.
4. Μετά το μούλιασμα πετάξτε τα όσπρια που επιπλέουν στο νερό.
5. Εάν δεν έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας για να μουλιάσετε τα όσπρια, τότε βράστε τα με λίγο μπέικιν πάουντερ για περίπου 40 λεπτά, ξεπλύνετε και μαγειρέψτε τα ως συνήθως.
6. Για να μη σκληρύνουν τα όσπρια, βάζετε πάντοτε το αλάτι προς το τέλος του μαγειρέματος. Αν παρόλ’ αυτά σάς πέσει λίγο παραπάνω αλάτι, προσθέστε στο φαγητό λίγη ζάχαρη και λίγο ξίδι.
7. Για ελαφρύτερο γεύμα μη μαγειρεύετε τα όσπρια στο νερό το οποίο τα μουλιάσετε.