Είναι ώρα για το μεσημεριανό σου γεύμα και σκέφτεσαι να παραγγείλεις ένα σάντουιτς. Αντ’ αυτού, τελικά επιλέγεις ένα τυλιχτό με σπανάκι. Εφόσον μιλάμε για σπανάκι, θα πρέπει να είναι πιο υγιεινή επιλογή, σωστά; Όχι απαραίτητα. Ο καθορισμός του πόσο υγιεινό είναι ένα wrap ή ένα σάντουιτς απαιτεί περισσότερα στοιχεία. Σίγουρα και τα δύο μπορεί να είναι ένας βολικός και νόστιμος τρόπος να πάρει κανείς πολλά θρεπτικά ή όχι. Όλα καθορίζονται από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν τόσο για το τυλιχτό όσο και για το ψωμί του σάντουιτς και βέβαια για τις γεμίσεις.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός wrap και ενός σάντουιτς;

Ένα wrap αποτελείται από μια μαλακή πίτα τύπου τορτίγιας, η οποία τυλίγεται γύρω από μία γέμιση, ενώ το σάντουιτς είναι ουσιαστικά μια γέμιση ανάμεσα σε δυο φέτες ψωμί. Και τα δύο μπορεί να γίνουν από διάφορα υλικά, όπως σιτάρι αλλά και καλαμπόκι, ή ακόμη και από πιο εναλλακτικά άλευρα, όπως από αμύγδαλο.

Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Αυτό που καθορίζει πόσο θρεπτικό είναι ένα σάντουιτς ή τυλιχτό εξαρτάται από τα υλικά του και από το μέγεθός του. Γι’ αυτό σημαντικό είναι να επιλέξουμε αυτό που ταιριάζει στους διατροφικούς μας στόχους. Για παράδειγμα, μια αραβική με γέμιση αλλαντικά και τυριά θα έχει μπόλικο νάτριο και κορεσμένα λίπη. Αν όμως επιλέξουμε ένα άλλο τυλιχτό με χούμους, λαχανικά και φασόλια θα έχει λιγότερο νάτριο και περισσότερα θρεπτικά συστατικά (συμπεριλαμβανομένων και φυτικών ινών).

Πώς θα κάνουμε ένα υγιεινό σνακ

Το πόσο υγιεινό είναι ένα σνακ εξαρτάται από το τι αραβική ή ψωμί έχουμε και τι συστατικά θα βάλουμε μέσα. Αν θέλετε πιο θρεπτικές εκδοχές τότε δώστε έμφαση σε σνακ που είναι μέτρια σε μέγεθος και περιέχουν πολλές φυτικές ίνες. Γεμίστε τα με άπαχη πρωτεΐνη, καλά λιπαρά και λαχανικά.