Μπορεί το ρόδι να είναι γνωστό για τις πολύτιμες ευεργετικές του ιδιότητες, ωστόσο το ξέρατε ότι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και τον ιδιαίτερο φλοιό του; Κι όμως, σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κι ένα μέρος αυτού του καρπού, που ως τώρα πετάγαμε στα σκουπίδια. Από το να φτιάξουμε χαλαρωτικά ροφήματα και φρουτοσαλάτες μέχρι να δώσουμε άρωμα σε πιάτα, θα σας αποδείξουμε ότι η φλούδα του ροδιού είναι και νόστιμη, αλλά και θρεπτική.

Πώς θα περιγράφαμε το ρόδι ως καρπό; Σίγουρα είναι αρκετά ασυνήθιστος, τόσο σε σχήμα, όσο και στο εσωτερικό του, που αντί για σάρκα έχει περίπου 600 μικροσκοπικά βαθυκόκκινα βρώσιμα σποράκια. Εδώ, όμως, δεν θα ασχοληθούμε με το περιεχόμενό του, αλλά με τη φλούδα του, η οποία φαίνεται να είναι πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά από τα σπόρια. Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω τρόπους για την καλύτερη αξιοποίησή της, στη γενικότερη φιλοσοφία του zero waste, δηλαδή ότι δεν πετάμε τίποτα στα σκουπίδια, αλλά αξιοποιούμε στο έπακρο όλη την πρώτη ύλη που μας έρχεται από τη φύση.

Μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα θρεπτικό ρόφημα

Μπορεί να μην το φανταζόσασταν, αλλά οι φλούδες του ροδιού μπορούν να γίνουν ένα θρεπτικό τσάι. Η διαδικασία περιλαμβάνει την αφυδάτωσή τους, το τρίψιμό τους σε σκόνη και την τοποθέτησή τους σε φακελάκια τσαγιού. Εκτός από τη μοναδική γεύση τους, υπάρχουν και άλλα οφέλη από το να πιει κανείς ένα τσάι από φλούδα ροδιού. Λέγεται ότι αυτό το αφέψημα μπορεί να βοηθήσει με ερεθισμένο λαιμό, βήχα, προβλήματα με το στομάχι, ενώ κάνει καλό και στην υγεία των οστών.

Πώς θα φτιάξουμε τη σκόνη; Βάζουμε τις φλούδες σε ταψί και τις ψήνουμε στους 180°C για 20 λεπτά. Αν πάλι έχουμε υπομονή, μπορούμε να τις αφήσουμε να στεγνώσουν στον ήλιο για τρεις ημέρες. Μόλις στεγνώσουν, τις χτυπάμε στο μπλέντερ για να κάνουμε τις φλούδες σκόνη, την οποία στη συνέχεια βάζουμε σε φακελάκια τσαγιού και απολαμβάνουμε.

Διευκολύνει και θεραπεύει στομαχικές διαταραχές

Σύμφωνα με μελέτη που έχει δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό, τα ρόδια περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται ουρολιθίνι Α, που μειώνει τη φλεγμονή του εντέρου και οι φλούδες του ροδιού είναι ακόμη πιο πλούσιες σε αυτή την ουσία. Παράλληλα, στην κουλτούρα της Ινδίας τα ρόδια ήταν μέρος των αγιουβερδικών πρακτικών ως βασικό φάρμακο. Θεωρείται ότι ανακουφίζουν τους πόνους του στομαχιού για χιλιάδες χρόνια, οπότε μάλλον δεν πρέπει να απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Εμπλουτίζει τα πρωινά μας smoothies

Τα ροφήματα αυτά είναι ένας ωραίος τρόπος να ξεκινήσουμε δυναμικά την καθημερινή μας ρουτίνα. Σίγουρα το να προσθέσετε σπόρους ροδιού δεν είναι κάτι που ακούτε πρώτη φορά για να ενισχύσετε τόσο τη γεύση ενός smoothie, όσο και τη θρεπτική του αξία. Ωστόσο αν δεν χρησιμοποιείτε τη φλούδα του χάνετε το 50% των πολύτιμων αντιοξειδωτικών του.

Επεκτείνει την ημερομηνία λήξης των προϊόντων στο ψυγείο μας

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι φλούδες του ροδιού περιλαμβάνουν αντιμικροβιακές ιδιότητες που μειώνουν την ανάπτυξη των βακτηριδίων. Γι’ αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη σκόνη τους κοντά σε τρόφιμα που είναι ευπαθή μέσα στο ψυγείο σας, όπως φρούτα, κρέας ή φρέσκα ζυμαρικά.

Ενισχύει τη θρεπτική αξία των μπισκότων μας

Κι όμως ένα αρτοσκεύασμα μπορεί να είναι και θρεπτικό, όταν έχει στα συστατικά του και λίγη σκόνη φλούδας ροδιού, χωρίς να έχει επίδραση στην τελική ποιότητά του. Αυτή η σκόνη μπορεί να εμπλουτίσει τα προϊόντα αυτά επειδή έχει επιπλέον περισσότερες φυτικές ίνες, λιπαρά και πρωτεΐνες σε σχέση με το σταρένιο αλεύρι. Όσον αφορά την κατάλληλη αναλογία, θα πρέπει να αντιστοιχεί σε όχι περισσότερο από 5% της ποσότητας του αλεύρου που απαιτεί η συνταγή.

Δώστε λίγα περισσότερα αντιοξειδωτικά στις σαλάτες και στις φρουτοσαλάτες σας

Οι σαλάτες είναι πιάτα που χωρούν πολλούς πειραματισμούς στις επιλογές των υλικών. Χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη φλούδας ροδιού (για αρχή) θα δώσετε στην επόμενη σαλάτα σας όχι μόνο μια ιδιαίτερη γεύση, αλλά και πολλά αντιοξειδωτικά. Αν σας αρέσει το αποτέλεσμα, μπορείτε σταδιακά να αυξήσετε την ποσότητα της σκόνης. Το ίδιο ισχύει και για τις φρουτοσαλάτες που φτιάχνετε με εποχιακά υλικά.