Στη σύγχρονη εποχή, που η κυρίαρχη τάση είναι υγεία και ευεξία, η θεμελιώδης έννοια της αποτοξίνωσης του σώματος αποκτάει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Δεν πρόκειται για μια εφήμερη μόδα αλλά για μια ουσιαστική στάση ζωής. Πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι επιλογές των τροφίμων που καταναλώνουμε;

Τρώμε και πίνουμε χωρίς περιορισμούς, μέτρο και όρια. Μας αρέσει το καλό φαγητό και δεν μπορούμε να αντισταθούμε σε ό,τι μας προκαλεί σιελόρροια, έχουμε ανάγκη να επισκεφθούμε το κοντινότερο μπαρ για ένα ποτό με την παρέα, λαχταράμε ένα λιγωτικό επιδόρπιο και του προσθέτουμε επιπλέον σαντιγί ή σιρόπι. Έπειτα, καταλήγουμε να μη μπορούμε να κουνηθούμε εξαιτίας της φουσκωμένης από το φαγητό κοιλιάς ή να τρικλίζουμε από τα σφηνάκια και τις «γύρες» στα τσιπουράδικα. Κάπου εκεί υποσχόμαστε ότι δεν θα επαναληφθεί, δίνοντας όρκο στους εαυτούς μας για καλύτερη διατροφή με ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα αποτοξίνωσης, που προσδοκεί άφεση «αμαρτιών». Οι δεσμεύσεις για τη βελτίωση της υγείας άλλωστε είναι συνηθισμένες αυτή την εποχή του χρόνου.

Η αποτοξίνωση είναι μια συνεχής και φυσική διαδικασία

Το σώμα μας έχει την ικανότητα να εξουδετερώνει και να αποβάλλει βλαβερές ουσίες μέσω μιας φυσικής διαδικασίας οργάνων όπως είναι το συκώτι, τα νεφρά, οι πνεύμονες και το δέρμα. Από το ήπαρ μέχρι τα νεφρά, κάθε όργανο έχει καθοριστικό ρόλο στην περίπλοκη διαδικασία της αποτοξίνωσης. Αυτό σημαίνει ότι ούτως ή άλλως ο ανθρώπινος οργανισμός θα αποτοξινωθεί, ανεξάρτητα εάν τραφεί με μια υγιεινή τροφή ή όχι. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε τις αρνητικές επιπτώσεις των καταχρήσεων σε βάθος χρόνου.

Το συκώτι παίζει καθοριστικό ρόλο στη διάσπαση και την αποβολή των τοξινών καθώς μετατρέπει τις επιβλαβείς ουσίες που μπορούν να απεκκριθούν μέσω των ούρων ή της χολής. Τα νεφρά φιλτράρουν το αίμα και απομακρύνουν τα απόβλητα, συμβάλλοντας στην αποβολή των τοξινών. Το αναπνευστικό σύστημα αποβάλλει τις τοξίνες μέσω της εκπνοής γι’ αυτό και η βαθιά αναπνοή και η πρόσληψη φρέσκου αέρα είναι απαραίτητα για την αποτοξίνωση των πνευμόνων. Το δέρμα αποβάλλει τις τοξίνες μέσω της εφίδρωσης και η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορούν να υποστηρίξουν αυτή τη διαδικασία.

Να αποτοξινωθεί κανείς ή να μην αποτοξινωθεί;

Επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν την αρχή ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να συμβάλουν στη συνολική υγεία και ευεξία, ωστόσο η έννοια των “τροφών αποτοξίνωσης” όπως προωθούνται ευρέως μπορεί να μην ευθυγραμμίζονται απόλυτα με την επιστημονική ορολογία.

Είναι σημαντικό να προσεγγίζουμε την έννοια «detox» με κριτική σκέψη και να γνωρίζουμε τους κανόνες του μάρκετινγκ που ενδέχεται να στερούνται επιστημονικών στοιχείων. Επιπλέον, οι ατομικές διατροφικές ανάγκες ποικίλλουν και αυτό που λειτουργεί για ένα άτομο μπορεί να μην είναι κατάλληλο για ένα άλλο. Εάν κάποιος έχει συγκεκριμένες ανησυχίες, συνιστάται να συμβουλευτεί έναν επαγγελματία υγείας ή έναν εγκεκριμένο διαιτολόγο για εξατομικευμένες συμβουλές.

Είμαστε ό,τι τρώμε;

Επιστημονικά, το σώμα δεν χρειάζεται απαραίτητα ειδικές δίαιτες ή τροφές που φέρουν την ένδειξη «αποτοξίνωση» για να εκτελέσει αποτελεσματικά αυτή τη λειτουργία. Τα νεφρά και το συκώτι δεν χρειάζονται θεραπεία αποτοξίνωσης πολύ απλά γιατί αυτή ακριβώς είναι η δουλειά τους. Ωστόσο, μπορούμε με μικρές αλλαγές και προσθήκες στην καθημερινότητά μας, να ενισχύσουμε την κατάσταση του οργανισμού μας και να βοηθήσουμε το πολύτιμο έργο του. Οι επιπτώσεις μιας κακής διατροφής, η έλλειψη άσκησης, η κακιά συνήθεια του καπνίσματος, η έλλειψη ποιοτικού ύπνου και η αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ δεν μπορούν να εξαλειφθούν επιλέγοντας μόνο συγκεκριμένα τρόφιμα.

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές;

Η έννοια του detox συνδέεται πιο συχνά με τις πεποιθήσεις των καταναλωτών, τις τάσεις ευεξίας και το στοχευμένο μάρκετινγκ και όχι με την αυστηρή επιστημονική ορολογία. Δεν χρειάζεται ειδική δίαιτα με τροφές αποτοξίνωσης για να βελτιωθεί η υγεία. Σε αυτό το σημείο οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς, ενώ ορισμένα τρόφιμα περιέχουν θρεπτικά συστατικά και ενώσεις που μπορούν να υποστηρίξουν αυτές τις φυσικές διαδικασίες αποτοξίνωσης, ο όρος detox μπορεί να είναι παραπλανητικός.

Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει κανονισμούς για τρόφιμα που φέρουν ισχυρισμούς διατροφής και υγείας, τα οποία έχουν βασιστεί σε επιστημονικές μελέτες. Δηλαδή, υπάρχουν ορισμένες τροφές με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση που ενισχύουν τις διαδικασίες αποτοξίνωσης του οργανισμού. Όμως, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς ορισμένοι ισχυρισμοί που χρησιμοποιούνται αυθαίρετα στην επισήμανση και διαφήμιση των τροφίμων σχετικά με ουσίες οι οποίες δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικές ή για τις οποίες δεν υπάρχει επαρκής επιστημονική συναίνεση.

Στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής

Μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, πρωτεΐνες ζωικές ή και φυτικές, καθώς και τα καλά λιπαρά, παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υποστήριξη της συνολικής υγείας και των φυσικών μηχανισμών αποτοξίνωσης του σώματος. Η επαρκής ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη της λειτουργίας των νεφρών. Επίσης, τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά όπως είναι το υψηλά φαινολικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το μέλι και τα βότανα, μπορεί να έχουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία και ενδεχομένως να υποστηρίζουν τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού έναντι του οξειδωτικού στρες.

10 προϊόντα που υπόσχονται ότι μας κάνουν καλό

Αλκαλικός χυμός με πράσινα λαχανικά
Φρεσκάδα και αναζωογόνηση εγγυάται ο ψυχρής έκθλιψης, απαστερίωτος χυμός VERVE καθώς αποτελεί άριστη πηγή χλωροφύλλης με υψηλά ποσοστά σε βιταμίνη C. Περιέχει μόνο αλκαλικά πράσινα λαχανικά και φρούτα όπως σέλινο, αγγούρι, kale, λεμόνι, μαϊντανό, αχλάδι, μαρούλι ρομάνα και σπανάκι που βοηθούν στην αποκατάσταση της ισορροπίας του pH στο σώμα. Πρόκειται για μία γεύση από τη μεγάλη γκάμα των cleanse juice (χυμοί καθαρισμού) που παράγει η εταιρία VERVE JUICES, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί από επιστήμονα διατροφολόγο, ειδικά για να ενισχύουν τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού. Περισσότερες πληροφορίες για τα cleanse boxes μπορείτε να βρείτε στο https://www.vervejuices.gr/.

Παντζάρι στον ατμό
Ο Ιανουάριος είναι ο ιδανικός μήνας για διατροφή βασισμένη στις ρίζες και τα παντζάρια δεν πρέπει να απουσιάζουν από την εβδομαδιαία διατροφή. Τα παντζάρια από τον «Αγρόκηπο Χαλβατζής» καλλιεργούνται στη μακεδονική γη, συλλέγονται μόνο στην εποχή τους και συσκευάζονται, αφού αποστειρωθούν. Πρόκειται για έτοιμα, καθαρισμένα παντζάρια στον ατμό, νόστιμα, υγιεινά και φρέσκα που θα τα βρείτε σε εύχρηστη συσκευασία, έτοιμα για σερβίρισμα. Είναι πιστοποιημένο προϊόν ορθής γεωργικής πρακτικής, απόλυτα φυσικό, απαλλαγμένο από υπολείμματα φαρμάκων και συντηρητικά. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο https://www.halvatzis.gr.

DYI χυμός με ολόκληρα κομμάτια φρούτων
Αυτός ο έντονα φρουτώδης χυμός αποτελεί μέρος του πακέτου Juice Box που παράγει η εταιρία 2BOX. Ο ανανάς περιέχει υψηλά ποσοστά βιταμίνης C και σιδήρου και βοηθάει στη διατήρηση του ιδανικού βάρους. Το μάνγκο θεωρείται ο «βασιλιάς των φρούτων» καθώς πέρα από τη νοστιμιά του τροπικού φρούτου, περιέχει υψηλά ποσοστά σε βιταµίνη B6, η οποία έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και την υγεία του νευρικού συστήματος. Και τα δύο αυτά φρούτα μπλεντάρονται μαζί με μήλο που περιέχει υψηλά ποσοστά πηκτίνης και αντιοξειδωτικών και φινίρεται γευστικά με τη μέντα που αφήνει μια υπέροχη αίσθηση δροσιάς και αναζωογόνησης. Πρόκειται για 100% φυσικό προϊόν που δεν περιέχει γλυκαντικά, γλουτένη και συντηρητικά και μπορείτε να το μάθετε περισσότερα στο https://2box.gr.

Αρωματικό μείγμα 10 βοτάνων
Γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες τα βότανα, με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό, δεν θα μπορούσαν να λείπουν αυτές τις ημέρες που οι ιώσεις απειλούν την υγεία μας. Αυτό το αρωματικό μείγμα είναι ιδανικό για όλες τις ώρες της ημέρας και περιέχει τα εξής 10 βότανα: ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, χαμομήλι, λουίζα, μελισσόχορτο, μέντα και λεβάντα. Τα βότανα καλλιεργούνται σε ιδανικό μικροκλίμα, ανάμεσα στον Παρνασσό και τον Καλλίδρομο, από την εταιρία Titho Herbs, μια ατομική επιχείρηση καλλιέργειας και επεξεργασίας βοτάνων με δραστηριότητα που ξεκινάει το 2012. Διαβάστε περισσότερα στο https://tithoherbs.gr.

Χυμός αλόη με ρόδι
Αυτός ο φυσικός χυμός με 100% βιολογική αλόη βέρα και ρόδι παράγεται σε βιολογικό κτήμα στην Κω. Χρησιμοποιώντας 100% βιολογικό τζελ από αλόη βέρα ανώτερης ποιότητας, η εταιρία Pandrosia δημιούργησε, με τον πιο φυσικό τρόπο, ένα καθαρό συμπλήρωμα διατροφής, έτσι ώστε να διατηρούνται αναλλοίωτα όλα τα θρεπτικά συστατικά. Δεν περιέχει ζάχαρη, χρωστικές ουσίες, συντηρητικά και άλλα πρόσθετα και αποτελεί σύμμαχο σε μια ισορροπημένη διατροφή. Παράγεται επίσης με πορτοκάλι ή και σκέτος με τη φυσική γεύση της αλόης. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο https://www.pandrosia-eshop.gr.

Τζιντζεράδα
Το HOLY GINGER είναι ένα πλούσιο, τονωτικό μείγμα που αποτελείται από μέλι ανθέων, φρεσκοστυμμένο χυμό πιπερόριζας και φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού με γλυκιά, ελαφρώς όξινη και ταυτόχρονα πικάντικη γεύση. Παρασκευάζεται με τη μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης (cold press) έτσι ώστε να διατηρεί αναλλοίωτα τα θρεπτικά συστατικά, τη γεύση και τον οργανοληπτικό τους χαρακτήρα. Δεν περιέχει ζάχαρη ή άλλα πρόσθετα, μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 2 μήνες και προτείνεται παγωμένο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ζεστό για το χειμώνα. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες στο https://holyginger.gr.

Μείγμα πρωτεϊνών από αρακά, καστανό ρύζι και κολοκύθα
Το μείγμα πρωτεϊνών «Βιολόγος» φτιάχτηκε για να προσφέρει ένα πλήρες, εξαιρετικής ποιότητας φυσικό πρωτεϊνικό «γεύμα» που συνδυάζει την υψηλή περιεκτικότητα των πρωτεϊνών του αρακά, του καστανού ρυζιού και της κολοκύθας. Περιέχει 70% πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, τα 9 απολύτως απαραίτητα αμινοξέα καθώς και σίδηρο, μαγνήσιο, φωσφόρο και ψευδάργυρο. Η θρεπτικότητά της είναι εμπλουτισμένη με πούδρα από γάλα ινδικής καρύδας και βανίλιας Μαδαγασκάρης, για μοναδική γεύση σε κάθε μαγειρικό συνδυασμό. Διαβάστε περισσότερα στο https://bio-logos.com.

Kombucha με κουρκουμά και μαύρο πιπέρι
Βασισμένα στην απλότητα και τη δύναμη των βοτάνων, τα Vigo Kombucha είναι πλούσια σε βιταμίνες, B6, B12, βιοτίνη και νιασίνη που ενισχύουν την ισορροπία του πεπτικού συστήματος καθώς περιέχουν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο προβιοτικά (Lactobacillus Acidophilus, Lactobacillus Plantarum, kombucha) ανά φιάλη. Το VIGO Bio Detox με την πικάντικη γεύση περιέχει 100mg βιολογικό κουρκουμά και 30 mg μαύρο πιπέρι από την Ινδία. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο https://thesuperdrinks.gr.

Μείγμα φρούτων και λαχανικών σε σκόνη
Αυτό το μείγμα φρούτων και λαχανικών σε σκόνη σχεδιάστηκε για να βοηθήσει στο αδυνάτισμα και να μειώσει την κατακράτηση υγρών. Ο ανανάς με τη διουρητική δράση, το ιπποφαές με την αντιοξειδωτική δράση και η σκόνη χλωρέλλας αποτελούν σύμμαχο στο αδυνάτισμα, ελέγχοντας την όρεξη μέσα από τη ρύθμιση του σακχάρου. Μπορείτε να αναμείξετε το μείγμα σε γιαούρτι, γάλα και χυμό ή να το χρησιμοποιήσετε ως ενισχυτικό γεύσης και βιταμινών στη μαγειρική. Δημιουργός της σειράς Wellnessfoods™ είναι η Λένια Κρέτση που έχει δημιουργήσει στο Χαλάνδρι Αττικής έναν χώρο εκγύμνασης, πλαισιωμένο από γυμναστές και εξειδικευμένους διατροφολόγους. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο https://wellnessfoods.gr.

Μείγμα 5 βοτάνων με γήινα αρώματα
Το βιολογικό μείγμα βοτάνων ATHONITES DETOX προέρχεται από πιστοποιημένες βιολογικές καλλιέργειες του Όρους Άθως και σχεδιάστηκε για να ενισχύει τον φυσικό καθαρισμό του οργανισμού και την αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας και λειτουργίας του. Περιέχει τσουκνίδα, λουίζα, ύσσωπο, φασκόμηλο και δεντρολίβανο, έχει γήινα αρώματα με πράσινες νότες δάσους και χαρακτηριστική βοτανική γεύση με νότες λεμονιού από τη λουίζα. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο https://athonites.com.