Ποιο είναι το καλύτερο μέλι; Σε μια τέτοια συχνή απορία, μια πιθανή απάντηση θα μπορούσε να είναι η εξής: «το καλύτερο μέλι είναι αυτό που παράγει η μέλισσα».
Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ: «Μέλι είναι η φυσική γλυκιά ουσία που παράγουν οι μέλισσες του είδους Apis mellifera από το νέκταρ των φυτών ή από εκκρίσεις ζώντων μερών φυτών ή εκκρίματα εντόμων απομυζούντων φυτά. Οι μέλισσες συλλέγουν το μέλι, το μετατρέπουν αναμιγνύοντάς το με ειδικές ύλες του σώματός τους, το αποθέτουν, το αφυδατώνουν, το εναποθηκεύουν και το φυλάσσουν στις κηρήθρες της κυψέλης, προκειμένου να ωριμάσει».

Μέλισσα, η πολύτιμη!
Η μέλισσα είναι το πολυτιμότερο έντομο που υπάρχει στη φύση, όχι μόνο επειδή παράγει μια θρεπτική γλυκαντική ουσία, δηλαδή το μέλι, αλλά – το σπουδαιότερο όλων – επειδή γονιμοποιεί το μεγαλύτερο ποσοστό των φυτών που υπάρχουν στον πλανήτη.

Εγγυήσεις ποιότητας
Η απουσία αντιβιοτικών ή φυτοφαρμάκων, οι καλές συνθήκες συντήρησης, οι πιστοποιήσεις, η τυποποίηση με συστήματα ασφάλειας και υγιεινής καθώς και η ετικέτα με την ταυτότητα του μελισσοκόμου είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα μέλι νόμιμο και ποιοτικό. Το βιολογικό μέλι πιστοποιείται εφόσον τα μελίσσια βρίσκονται μακριά από βιομηχανικές περιοχές, σε μέρη όπου υπάρχει αυτοφυής βλάστηση ή σε βιολογικές καλλιέργειες.

Οι μέλισσες που δίνουν βιολογικό μέλι πρέπει να μην τρέφονται με ζάχαρη και να μην τους δίνονται αντιβιοτικά. Πέρα από το νομοθετικό πλαίσιο, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά όπως είναι η γεύση, το χρώμα και η πυκνότητα, αποτελούν κριτήρια που διαμορφώνουν τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Η ποικιλία των γεύσεων είναι τεράστια και διαμορφώνεται ανάλογα με τον τόπο, τα φυτά, την εποχή, τον τρύγο και φυσικά το μεράκι του μελισσοκόμου.

Η τέχνη της μελισσοκομίας
Θεωρητικά μιλώντας, η μελισσοκομία είναι μία τεχνική που διαχειρίζεται τη ζωή της μέλισσας και τη διαδικασία παραγωγής του μελιού. Ωστόσο, οι σύγχρονοι μελισσοκόμοι με τους τρόπους που καθοδηγούν τις μέλισσες, έχουν αναγάγει την τεχνική σε τέχνη παρέχοντας ανώτερης ποιότητας προϊόντα με προστιθέμενη αξία.

Οι μελισσοκόμοι νέας γενιάς, σπουδάζουν, ενημερώνονται και ψάχνονται συνεχώς. Αναζητούν λύσεις ώστε η «στρατιά» της μέλισσας να είναι δυνατή και παραγωγική, καταγράφουν τους ήχους, αναζητούν σπάνια αρωματικά φυτά σε μέρη απομακρυσμένα από τον άνθρωπο και χτίζουν τις «μελένιες» γεύσεις τους σκαρφαλώνοντας σε βράχια με θέα τον θαλασσινό ορίζοντα ή περπατώντας σε ορεινές χαράδρες.

10 προϊόντα μελιού που ξεχωρίσαμε από την ελληνική αγορά:

Μέλι γλυκάνισου/μάραθου
Η Χαρά και ο Γιώργος που κρύβονται πίσω από την Bee Naturalles, αφού ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στις θετικές επιστήμες εγκαταστάθηκαν στην Εύβοια για να απολαύσουν την πλούσια φύση και τη βιοποικιλότητά της. Στο εργαστήριό τους παράγουν ανώτερης ποιότητας προϊόντα μέλισσας, με πολλές διεθνείς βραβεύσεις. Το Μέλι Γλυκάνισου / Μάραθου συλλέγεται στη Βόρεια Εύβοια, κοντά στον υδροβιότοπο που είναι ενταγμένος στο δίκτυο NATURA 2000.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο και υγιεινό μέλι με απίθανους γευστικούς τόνους μάραθου και γλυκάνισου, δρυός και άγριων βοτάνων, με χαρακτηριστική, σχεδόν «φαρμακευτική», επίγευση. Ένας ακόμη λόγος της σπανιότητάς του είναι η βαριά «κληρονομιά» καθώς προέρχεται από καλλιέργειες μάραθου/γλυκάνισου που έφεραν μαζί τους οι Έλληνες πρόσφυγες κατά τον Μικρασιατικό διωγμό.
Θα το βρείτε σε επιλεγμένες αγορές βιοκαλλιεργητών και στο ηλεκτρονικό τους κατάστημα.

Τζελ ενέργειας με βιολογικό μέλι και κακάο
Οι Nomad δεν έχουν μόνο το όνομα, έχουν και τη χάρη. Κυκλοφορούν στα βουνά αλλάζοντας συνεχώς τοποθεσίες προκειμένου να δημιουργήσουν μέλια ανώτερης ποιότητας και σπάνιας γεύσης όπως: μέλι από γαλάζιο αγκάθι και φασκόμηλο από τις χαράδρες του Βίκου, μέλι κουμαριάς Σουλίου, μέλι από έλατο ορεινής Ευρυτανίας κ.α. Δεν σταματούν όμως εκεί. Τολμούν και καινοτομούν κλείνοντας τη δύναμη της αρκούδας μέσα σε ένα φυσικό ενεργειακό τζελ που είναι ιδανικό για τους αθλητές και για όσους ζουν με γρήγορους ρυθμούς. Περιέχει περίπου 80% ορεινό βιολογικό μέλι, ελληνικό θαλασσινό αλάτι, κακάο και 25mg καφεΐνη.
Θα το βρείτε σε ενημερωμένα delicatessen και στο ηλεκτρονικό τους κατάστημα.

 

Βιολογικό μέλι ερείκης Άνδρου
Η Βιολογική Μελισσοκομία Τριδήμα «3 Μέλισσες» βρίσκεται στην Άνδρο και τα μελίσσια κατοικούν σε μέρη μακριά από οικισμούς εκτεθειμένα στους αέρηδες του Αιγαίου. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες παράγουν το χαρακτηριστικό θυμαρίσιο μέλι των Κυκλάδων με τα φίνα αρώματα ενώ το φθινόπωρο παράγουν το πολυβραβευμένο μέλι ερείκης που περιέχει ποσοστά γυρεόκοκκων που αγγίζουν το 95% και έχει γεύση αλμυρής καραμέλας βουτύρου με βελούδινη υφή και μακριά ξηροκαρπάτη επίγευση.
Θα το βρείτε κατά τους χειμερινούς μήνες σε θεματικές αγορές ή παραγγέλνοντάς το μέσα από τη σελίδα τους στο Facebook.

 

Βιολειτουργικό μέλι με τζίντζερ
Η εταιρία Symbeeosis έχει μακρόχρονη εμπειρία στα θεραπευτικά προϊόντα φυσικής προέλευσης. Παράγουν με γνώμονα τη βιωσιμότητα, σεβόμενοι το περιβάλλον, τους καλλιεργητές και το πολύτιμο έργο της μέλισσας. Στη γκάμα των προϊόντων τους υπάρχουν βότανα βιολογικής καλλιέργειας, μέλια και βιολειτουργικές υπερτροφές με βάση το μέλι. Το βιολογικής παραγωγής βιολειτουργικό Μέλι με Τζίντζερ είναι ένα μοναδικό προϊόν μελιού με υψηλή δραστικότητα, χάρη στον ιδιαίτερο συνδυασμό μελιού με βιολογικό τζίντζερ. ‘

Εχει αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές και τονωτικές ιδιότητες. Με χαμηλή φυσική περιεκτικότητα σε γλυκόζη, είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες και αμινοξέα. Η προσθήκη του εκχυλίσματος τζίντζερ, εκτός από τη χαρακτηριστική πιπεράτη γεύση, ενισχύει σημαντικά τα διατροφικά οφέλη χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και ωφελεί το πεπτικό σύστημα.
Θα το βρείτε σε επιλεγμένα σημεία πώλησης βιολογικών προϊόντων ή στο ηλεκτρονικό τους κατάστημα.

 

Μέλι λεβάντας κρέμα
Η εταιρία «12 Στρέμματα» καλλιεργεί βιολογικά αρωματικά φυτά σε μία περιοχή ανάμεσα στα όρη Παγγαίο και Φαλακρό, δίπλα στον ποταμό Αγγίτη. Σε αυτό το ξεχωριστό μέρος, τα φυτά αγαπήθηκαν από τις άγριες μέλισσες με αποτέλεσμα να τοποθετήσουν το δικό τους μελισσοσμήνος στο κτήμα και να ασχοληθούν πιο ουσιαστικά με τις μέλισσες κυρίως κατά την άνθιση της λεβάντας. Εκεί ανακάλυψαν ένα νέο είδος μελιού που τους οδήγησε σε νέους μελισσοκομικούς δρόμους. Το μέλι λεβάντας κρέμα, είναι το πρώτο μέλι μόνο από τα άνθη του. Στη μύτη έχει λεπτά ανθικά αρώματα και στην επίγευση αφήνει μια φίνα αίσθηση δροσερής βοτανικότητας, χαρακτηριστική της λεβάντας.
Θα το βρείτε σε επιλεγμένα σημεία πώλησης καθώς και στο ηλεκτρονικό τους κατάστημα.

 

Βιολογικό μέλι ελάτης βανίλια
Η KORYS είναι μία οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής βιολογικών προϊόντων μέλισσας στην περιοχή των Καλαβρύτων. Η αγάπη του Βασίλη Κουτρουλάκη για τον μαγικό κόσμο της μέλισσας και η μακρόχρονη εμπειρία τους στη μελισσοκομία τους οδήγησε στην παραγωγή προϊόντων ανώτερης ποιότητας. Το σπάνιο Μέλι Ελάτης – Βανίλια συλλέγεται από τις ψηλότερες βουνοκορφές της Πελοποννήσου, εκεί όπου τα έλατα παράγουν ένα εντελώς ιδιότυπο, ξεχωριστό ελληνικό μέλι με ιδιαίτερη γεύση και άρωμα, με κεχριμπαρένιες ποικιλόχρωμες ανταύγειες και πυκνή, βουτυράτη υφή. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, αμινοξέα, ένζυμα και βιταμίνες.
Θα το βρείτε, σε επιλεγμένα σημεία πώλησης, σε όλη την Ελλάδα.

 

Βιολογικό μέλι φασκόμηλου και ανθέων
Ο μελισσοκόμος Παναγιώτης Μαρούλης έχει στήσει το μελισσοκομείο του στην Αμοργό και στην ακατοίκητη νησίδα Νικουριά που βρίσκεται απέναντι. Στο κυκλαδίτικο ησυχαστήριό του, με το άπλετο φως και τον θαλασσινό αέρα παράγει δύο από τα σπανιότερα ελληνικά μέλια. Το ένα προέρχεται από άγριο θυμάρι με άνω του 85% σε γυρεόκοκκους και το άλλο από το φαρμακευτικό φασκόμηλο (Salvia officinalis). Πρόκειται για ένα μέλι με φωτεινό, σχεδόν λευκό χρώμα και ευγενική, βελούδινη γεύση.
Θα το βρείτε σε επιλεγμένα σημεία πώλησης ή επικοινωνώντας με τον παραγωγό.

 

Μέλι Μαλοτήρα
Η μελισσοκομική μονάδα Μελίγυρις βρίσκεται στο Αρκαλοχώρι, ένα χωριό στα περίχωρα της πόλης του Ηρακλείου Κρήτης. Ο Μανώλης Στεφανάκης, με σπουδές στη γεωπονία, ακολούθησε τη μελισσοκομική παράδοση της οικογένειας του (από το 1920) και παράγει ανώτερης ποιότητας μέλια, κάποια από αυτά εξαιρετικά σπάνια. Το μέλι που προέρχεται από τον μαλοτήρα, το κρητικό τσάι του βουνού, ξεχωρίζει όχι μόνο για τα ιδιαίτερα γευστικά του χαρακτηριστικά αλλά για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Θα το βρείτε στα ράφια των supermarket My Market και σε επιλεγμένα σημεία πώλησης βιολογικών προϊόντων

 

Βιολογικό μέλι με γύρη και βασιλικό πολτό
Το «Κτήμα Χρόνη» είναι μία πρότυπη πιστοποιημένη μονάδα βιολογικών προϊόντων μέλισσας και βρίσκεται στους πρόποδες του καταπράσινου ορεινού όγκου του χωριού Άνω Κλεινών Φλώρινας, σε υψόμετρο 730 μέτρων. Στη λίστα των προϊόντων τους βρίσκονται αρκετές ποικιλίες βιολογικού μελιού. Το «Ελιξίριο» είναι ένας μοναδικός συνδυασμός βιολογικού βασιλικού πολτού, βιολογικής γύρης και βιολογικού μελιού. Πρόκειται για ένα προϊόν με φαρμακευτικές ιδιότητες που λόγω της σύστασής του είναι ευαίσθητο γι αυτό και διατηρείται στο ψυγείο.
Μπορείτε να το παραγγείλετε από το ηλεκτρονικό κατάστημα: beenergy.gr

 

«Γλειφιτζούρι» τσαγιού
Οι Mountain People είναι ο Αλκιβιάδης Κατής και η Μαρίνα Παπαροϊδάμη. Είναι οι σύγχρονοι άνθρωποι των βουνών που τους αρέσει να μοιράζονται τις εμπειρίες τους και να τις μετατρέπουν σε γεύσεις. Παρασκευάζουν δικά τους βοτανικά μείγματα, μελισσοκομούν και καινοτομούν. Το τσάι σε στικ, που μοιάζει κάπως με βοτανικό γλειφιτζούρι, περιέχει μέλι και ανήκει στα έξυπνα τρόφιμα ready-to-eat. Ζητάει μόνο ζεστό νερό για να διαλυθεί και να δράσουν τα οφέλη του τσαγιού.
Η παραγωγή του είναι περιορισμένη και μπορείτε να το προμηθευτείτε μέσα από το προφίλ τους στο Instagram ή στο Facebook.