Υπάρχει μεγαλύτερη απογοήτευση από τα πατατάκια που έχουν χάσει την τραγανότητά τους; Κι όμως, μπορούμε να την επαναφέρουμε. Γιατί, αν δεν κάνουν «κρατς» ποιο το νόημα;

Πόσες φορές έχετε αισθανθεί την ακαταμάχητη ανάγκη να καταναλώσετε πατατάκια και ψάχνετε απεγνωσμένα τα ντουλάπια της κουζίνας. Βρίσκετε ότι, μάλλον κατά λάθος, έχετε αφήσει στην άκρη μία σακούλα μισή και την αρπάζετε ευθείς αμέσως. Όμως, εκείνη τη στιγμή, καθώς δαγκώνετε και περιμένετε να ακουστεί στα αυτιά σας ο απόλυτος ήχος της τραγανότητας, δυστυχώς, έρχεστε αντιμέτωποι με την απόλυτη απογοήτευση γιατί, τελικά, έχουν πανιάσει.

Η επιστήμη πίσω από τα τραγανά πατατάκια

Το στόμα του ανθρώπου είναι γεμάτο με αισθητήρες που στέλνουν στον εγκέφαλο πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τα τρόφιμα που τρώμε. Όταν μασάμε πατατάκια, η δύναμη της μάσησης, οι τραγανότητα και οι δονήσεις του κρανίου συντελούν στη δημιουργία μιας πολυαισθητηριακής εμπειρίας που τα καθιστά πιο απολαυστικά και ικανοποιητικά, πέρα από τη γεύση τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι βιομηχανίες καταβάλλουν τόσες προσπάθειες προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα πατατάκια τους θα είναι ακριβώς όπως πρέπει και θα παραμείνουν τραγανά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, που μπορεί να φτάσει και τους μήνες. Έτσι εξηγείται γιατί δεν μπορούμε να φάμε ποτέ μόνο ένα.

Γιατί δεν παραμένουν τραγανά

Οι ωμές πατάτες περιέχουν πολύ νερό με τις πιο συνηθισμένες ποικιλίες πατάτας να περιέχουν 75 έως και 80% νερό. Μετά το τηγάνισμα, ο αριθμός αυτός μειώνεται μεν σε ποσοστό περίπου 2%, το οποίο είναι απαραίτητο για να επιτευχθεί η κλασική τραγανότητα των σνακ, ωστόσο είναι αρκετά χαμηλό με αποτέλεσμα η υγρασία να παραμένει κρυμμένη στα πατατάκια αλλά κρυμμένη.

Ωστόσο, επειδή το να πετάξουμε κατευθείαν στον κάδο απορριμμάτων τη σακούλα, είναι η εύκολη λύση αλλά όχι και η ιδανική. Υπάρχει τρόπος για να τα ξανακάνουμε τραγανά και είναι πιο εύκολος και αποτελεσματικός από όσο πιθανόν να νομίζουμε.

Πώς μπορούμε να κάνουμε τα πανιασμένα πατατάκια, τραγανά;

Πιθανόν να σκέφτεστε τον φούρνο μικροκυμάτων ως την πρώτη λύση, όμως δεν είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα  γιατί η θερμοκρασία δεν διαχέεται σε όλες τις επιφάνειες, και αυτό σημαίνει ότι άλλα πατατάκια θα είναι ζεστά, άλλα τραγανά και όσα βρίσκονται κάτω και κρυμμένα, θα παραμένουν πανιασμένα.

Η φριτέζα αέρα αποδείχθηκε η ιδανική συσκευή για να ξανακάνετε τα τσιπς σας τραγανά. Φανταστείτε πως μια φριτέζα αέρα με κάδο λειτουργεί παρόμοια με ένα δοχείο λαδιού. Και οι δύο χρησιμοποιούν θέρμανση με συναγωγή, με τη διαφορά ότι στην περίπτωση της φριτέζας αέρος, το μέσο μεταφοράς θερμότητας είναι ο αέρας και όχι το λάδι. Χάρη στον ανεμιστήρα της, η φριτέζα αέρα μπορεί να θερμαίνει τα τσιπς ομοιόμορφα.

Πριν ξαναζεστάνετε τα πατατάκια στη φριτέζα αέρα, είναι σημαντικό να προθερμάνετε τη συσκευή για να βεβαιωθείτε ότι τη στιγμή που οι πατάτες θα μπουν στον κάδο, θα φτάσουν σε 1 με 2′  στην επιθυμητή θερμοκρασία και δεν χρειάζεται να παραμείνουν στη συσκευή για περισσότερο χρονικό διάστημα. Ο ακριβής χρόνος ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος και τη μάρκα της φριτέζας αέρος που χρησιμοποιείτε.

Μη διστάσετε να ανοίξετε στο πρώτο λεπτό για να ελέγξετε το επίπεδο τραγανότητας. Βάλτε ένα πατατάκι στο στόμα σας. Ακούγεται τραγανό; Αν το τραγάνισμα και η ένταση του ήχου σας φαίνονται τέλειες, τότε βγάλτε το αμέσως. Με περισσότερο χρόνο και υψηλότερες θερμοκρασίες, το προϊόν μαυρίζει περισσότερο από ό,τι ήταν η πρόθεση με το αρχικό προϊόν.

Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να κάνετε τραγανά και όλα είδη σνακ, όπως είναι οι τορτίγιες, τα γαριδάκια και άλλα τέτοιου είδους σνακ.

Διαβάστε επίσης

Σας αρέσουν τα τσιπς λαχανικών; 5 συνταγές για να φτιάξετε στο σπίτι

Έρευνα του Cantina: Τι κρύβεται μέσα στα πατατάκια;

Μήπως η φασαρία είναι το μυστικό για να μην τρώμε τηγανητές πατάτες;