Ήρθε η ώρα να ετοιμάσουμε το μενού για το γιορτινό τραπέζι που θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους μας. Οι επιλογές για τα γιορτινά πιάτα είναι αμέτρητες και τα γευστικά γούστα πολλά. Η σωστή προετοιμασία όμως θέλει τρόπο και όχι κόπο, γι’ αυτό και εμείς δίνουμε μερικούς απλούς και βασικούς κανόνες που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να πάνε όλα ρολόι! Πώς φτιάχνεται λοιπόν ένα μενού, τι θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν πριν την προετοιμασία του και ποια είναι τα πιάτα εκείνα που δεν πρέπει να λείπουν από το εορταστικό τραπέζι; Για αυτά και για άλλα πολλά έχουμε παρακάτω όλες τις απαντήσεις:

Πώς φτιάχνουμε ένα μενού;

Για να «στήσουμε» το δικό μας ιδανικό μενού, πρέπει πρώτα να απαντήσουμε σε κάποιες συγκεκριμένες ερωτήσεις:
1. Πόσοι καλεσμένοι θα καθίσουν στο τραπέζι;
2. Υπάρχουν κάποιες διατροφικές ιδιαιτερότητες που πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν σας;
3. Πόσο χρόνο έχετε να αφιερώσετε στην αγορά των υλικών σας;
4. Πόσο χρόνο έχετε να αφιερώσετε στη μαγειρική;
5. Πόσα χρήματα έχετε ή/και θέλετε να διαθέσετε για το φαγητό; Αυτό θα καθορίσει την απάντηση στην τελευταία ερώτηση.
6. Πόσα πιάτα θέλετε να σερβίρετε στο τραπέζι; Ένα καθιστό δείπνο περιλαμβάνει τουλάχιστον 3 διαφορετικά πιάτα και μπορεί να φτάσει στα 5 ή και στα 6 πιάτα.

Η σωστή σειρά υλικών και γεύσεων

Υπάρχουν κάποιοι χρυσοί κανόνες σε σχέση με τη σειρά των πιάτων που θα σερβίρουμε στο τραπέζι, οπότε καλό θα είναι να τους γνωρίζουμε, πριν επιλέξουμε τις συνταγές που θα υλοποιήσουμε.

1. Η ένταση στα αρώματα και στις γεύσεις πρέπει να αυξάνονται σταδιακά, από πιάτο σε πιάτο. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινάμε από πιο ανάλαφρες γεύσεις για να περάσουμε σε πιο στιβαρές, σύνθετες και βαριές, με πιο πολύπλοκα αρώματα.
2. Το ψάρι προηγείται, ακολουθούν τα πουλερικά και έπονται τα κόκκινα κρέατα. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται και ο πρώτος κανόνας, αλλά και η γευστική συνέχεια. Σκεφτείτε να σας σέρβιραν πρώτα ένα κοκκινιστό ή ένα στιφάδο με κάποιο κόκκινο κρασί και να ακολουθούσε ένα ελαφρύ φρικασέ με ψάρι και λευκό ξηρό κρασί. Προφανώς δεν θα σας άρεσε, γι’ αυτό μην το κάνετε κι εσείς στους καλεσμένους σας.
3. Το ορεκτικό μπορεί να σερβιριστεί και στο σαλόνι. Αν αποφασίσετε να μην περάσετε κατευθείαν στο τραπέζι, μπορείτε να σερβίρετε ένα ορεκτικό με το κρασί του, ώστε να ανοίξει και η όρεξη.
4. Η σαλάτα σερβίρεται είτε μετά το πρώτο πιάτο, είτε στο τέλος του γεύματος. Φυσικά, αν θέλετε, μπορείτε να την έχετε στο τραπέζι καθ’ όλη τη διάρκεια του γεύματος, όμως, αν θέλετε να ακολουθήσετε το τυπικό, σερβίρεται ανάμεσα στο πρώτο και το κυρίως πιάτο για να καθαρίσει το στόμα από άλλες γεύσεις. Αν πάλι θέλετε να σερβίρετε τυριά στο τέλος του γεύματος, επιλέξτε να σερβίρετε τη σαλάτα μετά το κυρίως πιάτο.
5. Εσείς ξέρετε και εσείς αποφασίζετε πόσα και ποια πιάτα θα σερβίρετε στο τραπέζι. Η μείξη που θα επιλέξετε είναι αυτή που εσείς αγαπάτε. Μπορεί να θέλετε απλά μια σαλάτα και δύο κυρίως με τα συνοδευτικά τους. Ή να προτιμάτε πιο ανάλαφρες γεύσεις και να επιλέξετε ανάμεσα σε ορεκτικά, σαλάτες και πρώτα. Ή, ακόμη, να ακολουθήσετε τη μακρά διαδρομή των πέντε ή και έξι πιάτων.

Ό,τι κι αν επιλέξετε θα είναι εξίσου σωστό, γιατί όλοι οι κανόνες έχουν γίνει για να σπάνε κάποια στιγμή. Καλά μαγειρέματα!