Οι χουρμάδες βρίσκονται ψηλά στη λίστα των superfoods. Μπορούμε να τους αναζητήσουμε στα ράφια ακόμα και του πιο μικρού καταστήματος τροφών ενώ έχει μπει για τα καλά στην κουζίνα μας όχι μόνο ως θρεπτικό σνακ αλλά και ως βασικό υλικό σε πολλές συνταγές. Παράλληλα, οι λάτρεις της υγιεινής διατροφής το αποθεώνουν για την υψηλή διατροφική του αξία βάζοντάς το ως κύριο υλικό σε μπάρες ενέργειας, κέικ, μπισκότα και άλλα γλυκά αντί για ζάχαρη. Αλλά οι χρήσεις του γλυκού αυτού φρούτου δεν σταματούν εδώ. Το κουκούτσι του χουρμά γίνεται σύμμαχός μας στη zero waste διαβίωση με τον πιο απλό τρόπο: αλέθεται για να γίνει σκόνη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (όπως μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, βιταμίνες κ.ά.) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του καφέ.

Υπέροχη γεύση χωρίς καφεΐνη

Πολλοί από εμάς στην προσπάθεια να μειώσουμε τα φλιτζάνια καφέ που καταναλώνουμε καθημερινά, καταφεύγουμε στη ντεκαφεϊνέ επιλογή. Σε αυτή την περίπτωση, το κουκούτσι του χουρμά μπορεί να μας προσφέρει μια πολύ γευστικότερη και αδιαμφισβήτητα θρεπτικότερη εναλλακτική. Το γευστικό του προφίλ βρίσκεται ανάμεσα στο τσάι και τον καφέ, έχοντας όμως πιο ήπια και λιγότερο πικρά χαρακτηριστικά. Μπορεί να διακρίνει κανείς ακόμα και κάποιες σοκολατένιες νότες και δεδομένου ότι είναι πιο ελαφρύς από τον καφέ πρόκειται για ένα ευχάριστο τονωτικό ρόφημα, πολλαπλά ωφέλιμο για τον οργανισμό. Επωφεληθείτε από τους αγαπημένους χουρμάδες λοιπόν και δοκιμάστε ένα υπέροχο ντεκαφεϊνέ ρόφημα στην πιο απολαυστική εκδοχή.

Δείτε παρακάτω τη συνταγή:

Καφές από κουκούτσια χουρμά
Υλικά
½ φλιτζ. κουκούτσια από βασιλικούς χουρμάδες, περίπου 8 μεγάλα κουκούτσια ανά φλιτζάνι

Θα χρειαστούμε:
ταψί ψησίματος
χαρτί ψησίματος
μύλο καφέ
καφετιέρα φίλτρου ή εσπρέσο

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και στρώνουμε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος. Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες, τους βάζουμε στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Αφού τα αφαιρέσουμε από τον φούρνο, χρησιμοποιούμε έναν μύλο καφέ ή έναν πολύ ισχυρό πολυκόφτη για να τα αλέσουμε σε σκόνη. Βεβαιωνόμαστε ότι ο μύλος καφέ που διαθέτουμε είναι αρκετά δυνατός, καθώς τα κουκούτσια είναι πιο σκληρά από τους κανονικούς κόκκους καφέ.

Αφού τα αλέσουμε, ετοιμάζουμε το ρόφημά μας, όπως θα κάναμε έναν κανονικό καφέ είτε στην καφετιέρα φίλτρου είτε στην εσπρεσιέρα.

Το άρθρο της εβδομάδας