Η ζαχαροπλαστική για πολλούς από εμάς είναι κάτι σαν ψυχοθεραπεία, που μας επιτρέπει να βάλουμε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μας να δουλέψει. Όταν ψήνουμε το αγαπημένο μας κέικ και πετυχαίνει, βγαίνει ελαφρύ, αφράτο και διογκωμένο. Κάποιες άλλες φορές, πάλι, ενώ βάζουμε τα δυνατά μας, το κέικ μας καταλήγει να είναι υπερβολικά στεγνό. Με την έλλειψη υγρασίας μοιάζει σαν μια τεράστια αποτυχία. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετοί τρόποι να «σώσουμε» ένα στεγνό κέικ, είτε περιχύνοντάς το με κάποιο σιρόπι, είτε γεμίζοντάς το με μια μαρμελάδα ή μια απλή μους.

Ακολουθούν 4 διαφορετικοί τρόποι «σωτηρίας».

Βυθίζουμε το κέικ σε γάλα ή κρέμα γάλακτος

Η ιδέα του να μουσκέψουμε το κέικ μας μέσα σε γάλα ίσως ακούγεται τρομακτική, αλλά πιστέψτε μας, το έχουμε δοκιμάσει αρκετές φορές όταν το παντεσπάνι μας βγήκε στεγνό. Είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να δώσουμε έξτρα υγρασία στο κέικ. Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο απλώνουμε επάνω του μερικές κουταλιές της σούπας από γάλα ή κρέμα γάλακτος.

Αν θέλουμε να πάμε την παρασκευή μας ένα βήμα παραπέρα, μπορούμε να εμπνευστούμε από συνταγές όπως του μεξικάνικου κέικ tres leches (που σημαίνει τρία γάλατα) και θέλει το κέικ να εμποτίζεται με έναν συνδυασμό φρέσκου γάλακτος, εβαπορέ και ζαχαρούχου συμπυκνωμένου γάλακτος. Δείτε εδώ περισσότερα για μια εκδοχή της συνταγής όχι μόνο με 3 αλλά με 6 γάλατα!Αλείφουμε το κέικ με ένα απλό σιρόπι

Αν το κέικ μάς βγήκε πολύ στεγνό, μπορούμε να το σώσουμε με ένα απλό σιρόπι. Ξεκινάμε φτιάχνοντας το σιρόπι βράζοντας ίση ποσότητα ζάχαρης και νερού, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το υγρό να μειωθεί και να πήξει. Αν έχουμε ετοιμάσει ένα κέικ σε στρώσεις, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής για να καλύψουμε την επιφάνειά του με το σιρόπι. Διαφορετικά, μπορούμε να το περιχύσουμε με το σιρόπι χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι της σούπας.

Γεμίζουμε το κέικ μας με μαρμελάδα

Αν έχουμε κάποια μαρμελάδα στο ψυγείο μας, τη χρησιμοποιούμε για να γεμίσουμε το κέικ μας. Όχι μόνο του προσδίδει γεύση, αλλά και πολλή υγρασία. Οπότε αυτός είναι και ένας τρόπος να… σώσουμε ένα κέικ που έχει καταψυχθεί ή έχει μείνει στο ψυγείο για κάποιες μέρες και έχει «σφίξει»

Προσθέτουμε γλάσο

Αυτή η περίπτωση μπορεί να εφαρμοστεί αν το κέικ που σχεδιάζαμε να κάνουμε δεν περιλαμβάνει ήδη γλάσο στη συνταγή του. Η προσθήκη γλάσου σε ένα στεγνό κέικ βελτιώνει τη γενικότερη υφή και γεύση. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αφρατεμένη κρέμα γάλακτος ή γλάσο κρέμας τυριού ή κλασική βουτυρόκρεμα μεταξύ των στρώσεων του κέικ, αλλά και στην επιφάνειά του και γύρω από τις άκρες του. Αυτή η διαδικασία σφραγίζει οποιαδήποτε υγρασία υπάρχει μέσα στο κέικ και δεν την αφήνει να διαφύγει.