Μια ωραία, καλοφτιαγμένη σαλάτα με λαχανικά εποχής, πρασινάδες ή χόρτα είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να επιλέξετε όλο το χρόνο αλλά το καλοκαίρι, που η διατροφή μας γίνεται λίγο πιο ανάλαφρη, οι σαλάτες είναι must! Σάς δίνουμε λοιπόν μερικά μικρά μυστικά για να τις φτιάξετε όπως πρέπει!

Προσοχή στις λεπτομέρειες
Έχουμε αναφερθεί αναλυτικά στα συνηθέστερα λάθη που κάνουμε όταν ετοιμάζουμε μια σαλάτα με τα βασικότερα από αυτά να είναι το ελλιπές αλάτισμα, η περίσσια ή λειψή σος, το κακό ανακάτεμα και η υπερβολική γλύκα. Προσοχή λοιπόν σε αυτό το κομμάτι για έχετε άψογο αποτέλεσμα. Οι λεπτομέρειες είναι αυτές που θα κάνουν τη διαφορά.

Επιλέγετε πρασινάδες και χόρτα που δεν έχουν μαραθεί
Πρασινάδες όπως μαρούλια, ρόκα και χόρτα εποχής καλό είναι να μην είναι μαραμένα ή κιτρινισμένα από τη στιγμή της αγοράς. Αν είναι ταλαιπωρημένα από την ώρα που θα τα αγοράσετε, ίσως να μην υπάρχει περιθώριο να τα «ζωντανέψετε» με το πλύσιμο. Με τα χόρτα μπορείτε να είστε ίσως λιγότερο επιλεκτικοί επειδή συνήθως γίνονται βραστά. Βέβαια, επειδή τίθεται και ζήτημα περιβαλλοντικό (υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξουν στα σκουπίδια), πάντα υπάρχει τρόπος αξιοποίησής τους και ενδεχομένως να τα προμηθευτείτρε και σε καλύτερη τιμή αν τα πάρετε από τη λαϊκή αγορά. Λειτουργήστε λοιπόν όπως εσείς θεωρείτε καλύτερα, διαχειριστείτε όμως με σεβασμό την πρώτη ύλη σας και φροντίστε να φτάσει σύντομα δροσερή και φρέσκια στο τραπέζι.

Μην μαγειρεύετε παραπάνω τα χόρτα και τα λαχανικά
Τα χόρτα και τα λαχανικά αν παραμαγειρευτούν χάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους. Τα λαχανικά όπως τα κολοκυθάκια για παράδειγμα τα βράζετε τόσο όσο χρειάζεται ώστε να «κρατάνε», να είναι δηλαδή μαγειρεμένα αλλά τραγανά και το ίδιο ακριβώς κάνετε με τα χόρτα. Δεν τα ξεχνάτε στην κατσαρόλα.

Επιλέξτε αυστηρά υλικά εποχής
Είναι κλισέ αλλά θα το πούμε: Ό,τι έχετε υπομονή για να το απολαύσετε στην εποχή του είναι πολύ πιο νόστιμο. Έχουν η ντομάτα και το ντοματίνι την ίδια γεύση το χειμώνα με αυτά που βρίσκετε στον πάγκο του μανάβη το καλοκαίρι; Όχι βέβαια.

Τα καλά της εποχής

Τα χόρτα του καλοκαιριού και πώς να τα απολαύσετε
Ποια είναι, τι αξίζει να γνωρίζετε γι’ αυτά και πώς θα τα προετοιμάσετε για να τα απολαύσετε στο τραπέζι εσείς και οι αγαπημένοι σας…Δείτε ΕΔΩ

Τα φρέσκα του Ιουνίου
Τα φρέσκα του Ιουλίου
Τα φρέσκα του Αυγούστου

Δείτε επίσης

Εσύ ξέρεις πώς να διαλέγεις τα καλύτερα ροδάκινα;

Νεκταρίνια: Το καλοκαιρινό φρούτο που πρέπει να βάλουμε στην καθημερινότητά μας

Τα ελληνικά καλοκαιρινά φρούτα ταξιδεύουν στην Κίνα