Θέλετε να φτιάξετε μια πλούσια και νόστιμη καρμπονάρα χωρίς αλλαντικό; Ρίξτε μια ματιά σε αυτή την πανεύκολη vegan καρμπονάρα με κουνουπίδι και κουκουνάρι. Ετοιμάζεται σε λιγότερο από μία ώρα (συγκεκριμένα 45 λεπτά) και αποδίδει κάτω από 450 θερμίδες ανά μερίδα. Δεν χρειάζεται πολλά υλικά, είναι αρκετά πιο οικονομική, αλλά και πολύ πιο υγιεινή από την κλασική της συνταγή. Δοκιμάστε τη μια μέρα που θέλετε κάτι ελαφρύ και θρεπτικό ταυτόχρονα.
Μην σας ξενίζει που χρησιμοποιούνται και τα φύλλα του κουνουπιδιού στο τελικό σερβίρισμα. Είναι εξάλλου νέα τάση η αξιοποίηση όλου του φυτού, που έχει να κάνει με τη γενικότερη zero waste φιλοσοφία, δηλαδή ότι δεν πετάμε στα σκουπίδια σχεδόν τίποτα.
Ας δούμε, λοιπόν, πώς θα την ετοιμάσουμε:
Υλικά για 6 άτομα
1 μικρό κουνουπίδι (τα φύλλα κόβονται και διατηρούνται στην άκρη)
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
750 ml ζωμό λαχανικών
2 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες
αλάτι
λευκό πιπέρι
450 γρ. σπαγγέτι
4 κουτ. σούπας κουκουνάρι καβουρδισμένο
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 200°C. Ανακατεύουμε τα φύλλα του κουνουπιδιού με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και τα απλώνουμε σε ένα αντικολλητικό ταψί. Ψήνουμε για 10-12 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι μίσχοι των φύλλων και τα φύλλα να γίνουν πιο τραγανά στις άκρες.
Χωρίζουμε το κουνουπίδι σε μπουκετάκια και κόβουμε το κοτσάνι του σε μικρά κομμάτια. Βάζουμε όλα τα κομμάτια σε ένα τηγάνι με τον ζωμό, το σκόρδο και τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Αφήνουμε να σιγοβράσουν, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν πολύ τόσο το κουνουπίδι όσο και το σκόρδο.
Βάζουμε το κουνουπίδι και το σκόρδο σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε ελαφρά, προσθέτοντας αρκετό υγρό από το μαγείρεμα, έτσι ώστε να έχει η σάλτσα την υφή πηχτής κρέμας. Ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπλέντερ ξανά στο τηγάνι και καρυκεύουμε καλά με αλάτι και λευκό πιπέρι.
Βράζουμε τα ζυμαρικά ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας τους. Τα στραγγίζουμε και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα του κουνουπιδιού. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τα φύλλα του κουνουπιδιού και το καβουρδισμένο κουκουνάρι.
Αν θέλετε να δοκιμάσετε και την αυθεντική καρμπονάρα μπορείτε να τη δείτε εδώ.