Η zero waste μαγειρική είναι ο στόχος που όλοι θέλουμε να πετύχουμε τόσο για εξοικονόμηση χρημάτων όσο και για σεβασμό προς το περιβάλλον. Έτσι, όταν διαχειριζόμαστε ένα λαχανικό, θέλουμε να μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε ολόκληρο είτε σε μια παρασκευή είτε σε περισσότερες.

Τα φύλλα από το κουνουπίδι είναι ένα μέρος του φυτού που συνήθως πετάμε όταν αποφασίζουμε να μαγειρέψουμε το συγκεκριμένο λαχανικό. Κι όμως υπάρχουν τρόποι να τα αξιοποιήσετε και να επωφεληθείτε από τα θρεπτικά τους συστατικά, μειώνοντας παράλληλα τη σπατάλη τροφίμων

Έχουμε να σας προτείνουμε 6 τρόπους για να τα αξιοποιήσετε:

Τα βράζετε μαζί με το κουνουπίδι

Τα φυλλαράκια από το κουνουπίδι τρώγονται κανονικά ως σαλάτα. Αν το φτιάχνετε βραστό, τότε μπορείτε να ρίξετε τα φυλλαράκια μαζί με τα κοτσάνια στο νερό λίγο νωρίτερα και στη συνέχεια να ρίξετε στο νερό το υπόλοιπο κουνουπίδι, ώστε να έχετε ένα ομοιόμορφο μαγείρεμα παντού.

Chips κουνουπιδιού

Η πιο λαχταριστή εκδοχή! Μπορούμε να κόψουμε σε λωρίδες τα φυλλαράκια του κουνουπιδιού και να φτιάξουμε chips που θα τα ψήσουμε είτε στη φριτέζα αέρος είτε στον φούρνο σε λαδόκολλα. Με τα κατάλληλα μπαχαρικά (πιπέρι, πάπρικα) γίνεται το τέλειο και θρεπτικό σνακ σε λίγη ώρα.

Μέσα σε ζωμούς όταν κάνετε σούπες

Για να φτιάξετε έναν σπιτικό ζωμό λαχανικών μπορείτε άνετα να τα χρησιμοποιήσετε και για να δώσετε νοστιμιά στο μείγμα σας αλλά και να του δώσετε ακόμη περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Εννοείται ότι αν φτιάχνετε είτε σούπα κουνουπιδιού είτε σούπα λαχανικών, τότε και πάλι τα φυλλαράκια μπαίνουν οπωσδήποτε στη συνταγή.

Σε τουρσί

Μπορείτε να τα φυλάξετε, να τα κάνετε τουρσί και να τα αποθηκεύσετε σε αποστειρωμένο βάζο. Στη συνέχεια, μπορείτε να τα εντάξετε σε σαλάτες.

Σε τάρτες

Αν φτιάχνετε τάρτα λαχανικών, τότε τα φυλλαράκια από κουνουπίδι μπορούν άνετα να σταθούν ως ένα έξτρα υλικό που θα δώσει γεύση και μια πιο κρατσανιστή υφή, ειδικά αν τα σοτάρετε και πριν.

Σοταρισμένα σε τηγάνι ή wok μέσα σε σαλάτες

Μπορούμε απλώς να τα σοτάρουμε σε λίγο λαδάκι και να τα ρίξουμε έτσι μέσα σε σαλάτες, μπερδεύοντάς τα με άλλα λαχανικά.