Η φριτέζα αέρος έχει πια μπει για τα καλά στην μαγειρική μας καθημερινότητα, παρέχοντάς μας λύσεις και ιδέες πρακτικές, για εύκολα, νόστιμα και υγιεινά γεύματα που μπορούν να θρέψουν, ανάλογα με τη χωρητικότητα του κάδου της, ακόμα και μία ολόκληρη οικογένεια.

Τα υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή γευμάτων στην φριτέζα, πολλά. Η λίστα τους, για την ακρίβεια, σχεδόν ανεξάντλητη. Ανάμεσά τους και τα αυγά, πολύτιμη πηγή βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων και γόνιμο πεδίο για να ξεδιπλώσουμε την μαγειρική μας δεινότητα με εύγευστα και ελαφριά μεσογειακά μενού:  Από ομελέτες και αυγά τηγανιτά μέχρι αυγά scrambled, ποσέ και φριτάτες, ανάλογα με τα γούστα και το μενού που κάθε φορά θέλουμε να δημιουργήσουμε.

Αυτές είναι τρεις από τις δημοφιλέστερες συνταγές για τις οποίες οι λάτρεις των αυγών και των πρωτεϊνούχων γευμάτων εμπιστεύονται περισσότερο τη φριτέζα αέρος προκειμένου να ετοιμάσουν κάτι γρήγορο και συνάμα θρεπτικό, για τους ίδιους, τους φίλους ή την οικογένειά τους, ακόμα και σε καθημερινή βάση.

Φριτάτα

Με ιταλικές καταβολές και έχοντας ως βάση της τα αυγά, η φριτάτα, συγγενεύει με την γνωστή, κλασσική και τίμια ομελέτα ή με την κις χωρίς κόρα. Εμπλουτίζεται με πρόσθετα υλικά, συνήθως με κρέατα, αλλαντικά, τυριά ή λαχανικά. Στη φριτέζα αέρος, ετοιμάζεται μέσα σε λιγότερο από 20′, είναι εξαιρετικά αφράτη και νόστιμη και αρέσει, εύκολα, σε όλους.

Υλικά (για 2 μερίδες)
4 αυγά, μεσαία
πατάτα , μικρή
κόκκινη πιπεριά
πράσινη πιπεριά
2 φέτες γαλοπούλα, καπνιστή
50 γρ. τυρί γκούντα, τριμμένο
1 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο, για το άλειμμα
αλάτι
πιπέρι

Διαδικασία 

Προθερμαίνουμε τη φριτέζα αέρος στους 160°C. Κόβουμε την πατάτα σε κυβάκια και την ρίχνουμε σε ένα μπολ, πασπαλίζοντάς την με αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο. Τη μεταφέρουμε στον κάδο της φριτέζας και την ψήνουμε για 20΄μέχρι να χρυσαφίσει.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά και έπειτα προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, το αλάτι, το πιπέρι, τις πιπεριές που έχουμε κόψει και αυτές σε κυβάκια και τη γαλοπούλα και ανακατεύουμε.
Στρώνουμε μία λαδόκολλα στον κάδο της φριτέζας και ρίχνουμε εκεί το μείγμα με τα αυγά και τις πατάτες. Ψήνουμε για 20-25΄. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα από τον κάδο και περιμένουμε να κρυώσει για να ξεφορμάρουμε τη φριτάτα μας. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Αυγά ποσέ

Η παρασκευή των αυγών ποσέ από μόνη της μπορεί να είναι μία όχι τόσο εύκολη, απλή ή εγγυημένα επιτυχημένη διαδικασία. Ευτυχώς και εδώ, από τη δύσκολη θέση έρχεται να μας βγάλει η φριτέζα αέρος που μας βοηθά να φτιάξουμε και να απολαύσουμε στο σπιτικό μας brunch, τα πιο τέλεια αυγά ποσέ. Τέλος, λοιπόν, στις δικαιολογίες που μας κάνουν να φρενάρουμε μπροστά σε τέτοιου είδους μαγειρικές προκλήσεις, καθώς με τη  φριτέζα αέρος όλα γίνονται παιχνιδάκι!

Υλικα (για 2 μερίδες)
2 αυγά
1 φλιτζ. νερό (βραστό)
2 μπολ ramekin
1 κουτάλι της σούπας

Διαδικασία
Βράζουμε νερό. Έπειτα ρίχνουμε τρεις κουταλιές της σούπας σε κάθε ένα από τα μπολ Ramekin (τα γνωστά πορσελάνινα του σουφλέ) και στη συνέχεια σπάμε και ρίχνουμε προσεκτικά τα αυγά μέσα στα μπολ. Τοποθετούμε τα ramekin στο air fryer και το μαγειρεύουμε στους 170 βαθμού για 7 λεπτά. Αφαιρούμε τα ramekin από το air fryer, όταν δούμε ότι τα ασπράδια των αυγών μας είναι πιο σταθερά. Μεταφέρουμε τα αυγά στα πιάτα, χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι της σούπας, για να μη σπάσουν. Έτσι έχουμε τα τέλεια αυγά ποσέ στο air fryer.

Αυγά τηγανιτά

Μέχρι και πριν από αρκετό καιρό, όταν ακόμα οι φριτέζες αέρος δεν είχαν την απήχηση στον κόσμο που έχουν σήμερα, αν κάποιος μας έλεγε ότι φτιάχνει πεντανόστιμα αυγά τηγανιτά σε μία φριτέζα πιθανόν να τον κοιτούσαμε λοξά ή καχύποπτα. Πλέον όμως, θεωρείται άκρως ρεαλιστικό το σενάριο να ετοιμάζουμε αυγά τηγανιτά στο air fryer και να τα γευόμαστε μάλιστα με την ίδια ακριβώς νοστιμιά που φέρουν τα παραδοσιακά αυγά μάτια στο τηγάνι, με τη διαφορά ότι τώρα, με τη χρήση της φριτέζας αέρος, και τα τρώμε στην πιο υγιεινή εκδοχή τους, και δε χρειάζεται να περιμένουμε πάνω από το τηγάνι και δεν πιτσιλιζόμαστε από το καυτό ελαιόλαδο.

Υλικά (για 2 μερίδες)
2 αυγά
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Διαδικασία
Αρχικά λαδώνουμε ελαφρώς τον κάδο της φριτέζας. Έπειτα προθερμαίνουμε τη φριτέζα στους  190ºC και προσθέτουμε τα αυγά τα οποία και ψήνουμε εκεί για 3-5΄, ανάλογα με το πως τα θέλουμε (στα 3΄έχουμε τα αυγά μελάτα). Αφαιρούμε τα αυγά από τον κάδο και σερβίρουμε.