Από πολύ μικρή ηλικία μάς τονίζουν όλοι ότι το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και ότι δεν πρέπει να το παραλείπουμε. Κάποιοι αισθάνονται ενοχές αν καταναλώσουν υπερβολική ποσότητα ζάχαρης ή λιπαρών το πρωί, κάποιοι πάλι θεωρούν πως ό,τι και να φάνε το πρωί δεν παχαίνει. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Ας δούμε, επομένως, κάποιες παγιωμένες ιδέες γύρω από το πρωινό και πώς καταρρίπτονται.

Πρωινό ακόμα και αν δεν πεινάμε;

Πολύς κόσμος ισχυρίζεται ότι δεν πεινάει το πρωί, οπότε του είναι πολύ δύσκολο να φάει πρωινό. Αυτό βέβαια εξηγείται επιστημονικά και εξαρτάται πολύ από την ώρα του βραδινού δείπνου της προηγούμενης ημέρας αλλά και τις ώρες ύπνου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να πεινάει πολύ κάποιος το πρωί πρέπει να έχει μεσολαβήσει ένα 12ωρο που να μην έχει φάει τίποτα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι έχει καταναλώσει νωρίς το βραδινό του και έχει κοιμηθεί και αρκετά. Αν δεν τηρούνται στην καθημερινότητά μας αυτοί οι δυο παράγοντες είναι λογικό να μην πεινάμε το πρωί. Τι προτείνουν οι ειδικοί; Να φάμε όταν πεινάμε. Μπορεί δηλαδή να χρειαστεί να πάρουμε το πρωινό μας στον δρόμο ή το γραφείο και σας έχουμε και προτάσεις για αυτό.

Πρωινό σε… δόσεις;

Συνεχίζοντας τον παραπάνω συλλογισμό, μπορούμε να καταναλώσουμε το πρωινό μας σε δόσεις. Δηλαδή να πιούμε τον καφέ ή τον χυμό μας με το που θα ξυπνήσουμε και να καταναλώσουμε κάτι που τρώγεται αρκετά αργότερα, όταν θα αισθανθούμε όντως ότι πεινάμε. Κάποιοι θεωρούν ότι αυτό θεωρείται τσιμπολόγημα καθώς το πρωινό πρέπει να καταναλώνεται όλο μαζί. Ωστόσο, η διαφορά του με το τσιμπολόγημα είναι ότι αποτελεί μια ενέργεια οργανωμένη και συντονισμένη, προσανατολισμένη κυρίως σε πιο υγιεινές λύσεις εν αντιθέσει με το τσιμπολόγημα που είναι κάτι που δεν γίνεται σε σταθερή βάση ενώ αφορά κυρίως προϊόντα λιπαρά και γλυκά.

Παχαίνουμε αν δεν φάμε πρωινό

Όλοι το έχουμε ακούσει αυτό κατά καιρούς. Ωστόσο, δεν ισχύει, τουλάχιστον έτσι όπως ακούγεται. Εξαρτάται από τις θερμίδες που θα καταναλώσουμε μέσα στην υπόλοιπη ημέρα. Αν καταναλώσουμε λίγες θερμίδες, θα αδυνατίσουμε, αν καταναλώσουμε πολλές, θα παχύνουμε. Απλώς αν παραλείψουμε το πρωινό και καθυστερήσουμε και τα υπόλοιπα γεύματα, ρισκάρουμε στο να παρασυρθούμε από θερμιδογόνα τσιμπολογήματα και περιστατικά υπερφαγίας είτε μέσα στην ημέρα είτε αργά το βράδυ, σε περίοδο χαλάρωσης και ηρεμίας.

Τα δημητριακά είναι η πιο υγιεινή λύση

Εξαρτάται τι εννοούμε δημητριακά. Πολλά συσκευασμένα προϊόντα που αγοράζουμε από το σουπερμάρκετ, είτε σε δημητριακά είτε σε μπάρες περιέχουν πολύ μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, οπότε δεν είναι και το ιδανικό πρωινό, ειδικά για κάποιον που προσέχει και θέλει να τρώει όσο τον δυνατόν πιο υγιεινά. Ειδικά τα δημητριακά που προτείνονται στα παιδιά είναι συνήθως πλούσια σε ζάχαρη και θερμίδες και φτωχά σε διατροφική αξία και θρεπτικά συστατικά. Οπότε καλύτερα να στραφούμε σε μούσλι ή στη βρώμη και σε προϊόντα που θα δούμε ότι δεν περιέχουν ζάχαρη. Μια καλή πρόταση είναι το πόριτζ και μπορείτε να δείτε ιδέες και προτάσεις για το πώς να το φτιάξετε.

To αλμυρό πρωινό είναι πολύ λιπαρό

Όταν σκεφτόμαστε αλμυρό πρωινό συχνά ο νους μας πηγαίνει στο κλασικό αγγλικό πρωινό με τα αυγά και το μπέικον, λουκάνικα, ψωμί… Δεν ισχύει αυτό στην πραγματικότητα. Το αυγό είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό του πρωινού μας και μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε πολύ υγιεινές και θρεπτικές λύσεις όπως τα αυγά scrambled ή η ομελέτα. Είναι ιδανικό για να ξεκινήσει καλά η μέρα μας και να μας δώσει την ενέργεια που χρειαζόμαστε.