Το πρωινό λένε ότι είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Πρέπει να φάμε καλά, αλλά και σωστά και να λάβουμε τροφές που θα μας δώσουν ενέργεια μέχρι το επόμενο γεύμα. Η βρώμη είναι μια ενδιαφέρουσα και υγιεινή πρόταση. Και ο πιο συνήθης και εύκολος τρόπος να την καταναλώσουμε είναι σε ένα πόριτζ.

Τι είναι το πόριτζ

Είναι ένα μείγμα με δυο βασικά υλικά: τη βρώμη και το γάλα. Ως γάλα μπορεί να σταθεί τόσο το αγελαδινό όσο και όλα τα υποκατάστατα γάλακτος που κυκλοφορούν στο εμπόριο (βρώμης, αμυγδάλου, καρύδας). Αυτά τα δυο υλικά πλασιώνονται από πολλά άλλα, που ταιριάζουν γευστικά αλλά και μας δίνουν και θρεπτικά συστατικά ή προσθέτουν νοστιμιά στο μείγμα.

Μερικά υλικά που μπορούν να πλαισιώσουν το πόριτζ μας:

Ξηροί καρποί (είτε σκέτοι, είτε τριμμένοι, σε σκόνη)

Προτείνουμε περισσότερο τα καρύδια και τα φουντούκια καθώς έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά ενώ η γεύση τους κουμπώνει υπέροχα με τη βρώμη. Ιδανικά, είναι καλύτερο να τους προσθέσετε σε σκόνη, καθώς έτσι προσθέτουν και στο γευστικό αλλά και στην υφή του μείγματος.

Μέλι αντί για ζάχαρη

Το μείγμα μας χρειάζεται οπωσδήποτε ένα στοιχείο που θα γλυκάνει το τελικό αποτέλεσμα. Για να αποφύγετε τη ζάχαρη, προσθέστε μέλι. 1 κουτ. γλυκού για 2 άτομα, αρκεί. Αλλά μπορείτε να κάνετε τις δοκιμές σας, ανάλογα με το πόσο γλυκό θέλετε το μείγμα σας.

Βούτυρα ξηρών καρπών

Ανάλογα με το ποιο καρποβούτυρο προτιμάτε και έχετε στο σπίτι, μπορείτε να το προσθέσετε στη συνταγή σας. Κι εδώ η ποσότητα ποικίλλει, σύμφωνα με τα γούστα σας. Το αμυγδαλοβούτυρο δένει πολύ όμορφα με τη βρώμη. Το ίδιο και το βούτυρο από φιστίκια Αιγίνης. Προσοχή: επιλέξτε ένα καρποβούτυρο χωρίς ζάχαρη ώστε να μη βαρύνετε πολύ το πρωινό σας με άχρηστες θερμίδες.

Φρούτα

Το πιο συνηθισμένο φρούτο που θα βρείτε σε ένα πόριτζ είναι η μπανάνα. Είναι και πολύ γλυκιά, οπότε γλυκαίνει το αποτέλεσμα, είναι και διαθέσιμη όλον τον χρόνο. Μπορείτε να την προσθέσετε είτε σε ροδέλες είτε να τη λιώσετε και να την βάλετε στο μείγμα την ώρα του βρασμού.
Άλλα φρούτα που ταιριάζουν: φράουλες και όλα τα μούρα, σε φρέσκια ή αποξηραμένη μορφή, ακτινίδια, μήλα, αχλάδια και ό,τι άλλα φρούτα μας αρέσουν και θέλουμε να δοκιμάσουμε και να πειραματιστούμε.

Σοκολάτα

Η προσθήκη σοκολάτας δίνει άλλη γεύση και γλύκα στο πόριτζ μας. Για πιο υγιεινή λύση, μπορείτε να επιλέξετε να προσθέσετε κακάο σε σκόνη. Αλλιώς τα κομματάκια σοκολάτας ή η λιωμένη σοκολάτα δίνουν άλλη γεύση και δυναμική στο μείγμα μας. Προσοχή όμως: εδώ η ποσότητα πρέπει να είναι περιορισμένη για να είναι το πόριτζ μας όσο πιο υγιεινό γίνεται.

Δείτε παρακάτω και μερικές ιδέες για πόριτζ:

Πρωτεϊνούχο πόριτζ σοκολάτας με γκότζι μπέρις
Αυτό το πόριτζ είναι το ιδανικό ξεκίνημα για την ημέρα σας, ειδικά αν γυμνάζεστε και ακολουθείτε διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη.

Πόριτζ μόκας
Εδώ το πόριτζ φτιάχτεται με κακάο και γάλα αμυγδάλου. Για έξτρα γεύση και απόλαυση, προσθέτουμε καφέ φίλτρου.

Πώς να φτιάξετε πόριτζ με σταγόνες σοκολάτας
Πέρα από τις σταγόνες σοκολάτας σε αυτο το πόριτζ προσθέτουμε και μπανάνα αλλά και ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας.