Χρειαζόμαστε μόνο 4 υλικά και ελάχιστο χρόνο για να δώσουμε τη γεύση και την ενέργεια του αγαπημένου μας ροφήματος σε ένα απολαυστικό σνακ για κάθε στιγμή της ημέρας.

Πεντανόστιμες και χορταστικές, οι μπάρες με καφέ φτιάχνονται εύκολα και γρήγορα στο σπίτι, αλλάζουν γεύσεις με μια μεγάλη ποικιλία υλικών, μας χορταίνουν και χωράνε πάντα σε κάθε τσάντα για να τις κουβαλάμε παντού μαζί μας. Έχουν δηλαδή όλα όσα έχουμε αγαπήσει στο δημοφιλές σνακ της μπάρας αλλά και κάτι περισσότερο: το άρωμα, τη γεύση και την έξτρα ενέργεια του καφέ.

Σε ολόκληρους κόκκους ή σε σκόνη, βάζουμε το αγαπημένο μας χαρμάνι καφέ, βρώμη και φυσικά γλυκαντικά (σταφίδες, χουρμάδες, μέλι κτλ.) και έχουμε έτοιμο για 2 εβδομάδες στο ψυγείο μας (ή για περισσότερο καιρό στην κατάψυξη) ένα σνακ για όλες τις ώρες. Εμείς επιλέξαμε για εσάς 2 συνταγές και μπορείτε να τις δείτε παρακάτω:

Μπάρες με σταφίδες και καφέ
Υλικά (περίπου για 10 μπάρες, ορθογώνια κομμένες)
1 1/2 κουτ. σούπας στιγμιαίο καφέ σε σκόνη
2 κούπες νιφάδες βρώμης
2 κούπες σταφίδες
2 κουτ. σούπας νερό

Διαδικασία
Διαλύουμε τον καφέ μέσα σε νερό. Βάζουμε το διάλυμα καφέ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά σε έναν επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι) και τα αναμειγνύουμε, μέχρι να γίνουν μια συμπαγή μάζα.

Όταν το μίγμα μας είναι έτοιμο, στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί σε ένα τετράγωνο ή ορθογώνιο ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Φροντίζουμε αυτή να προεξέχει τουλάχιστον στις 2 πλευρές του ταψιού. Αυτό θα μας βοηθήσει να τραβήξουμε το χαρτί και να βγάλουμε εύκολα τις μπάρες όταν είναι έτοιμες.

Το αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά και αφού το βγάλουμε, μπορούμε να το κόψουμε σε όσα κομμάτια θέλουμε.

Μπάρες με χουρμάδες και καφέ
Υλικά
1/4 κούπα κόκκους καφέ καβουρδισμένους, ολόκληρους ή αλεσμένους
2 κούπες νιφάδες βρώμης
2 1/2 κούπες μαλακούς χουρμάδες αποξηραμένους, χωρίς κουκούτσι
1 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας
1/2 κουτ. σούπας αλάτι (προαιρετικά)

Διαδικασία
Βάζουμε όλα τα υλικά σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτή, κολλώδη ζύμη. Το σωστό μίγμα θα πρέπει να κολλάει στα δάχτυλα χωρίς να τρίβεται. Εάν αυτό θρυμματίζεται, (αυτό μπορεί να συμβεί αν οι χουρμάδες μας ήταν πολύ στεγνοί), προσθέτουμε 1 κουτ. γλυκού ζεστό νερό και ανακατεύουμε ξανά τα υλικά. Εάν το μίγμα μας είναι ακόμα στεγνό, προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται.

Στη συνέχεια, στρώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα τετράγωνο ή ορθογώνιο ταψί. Φροντίζουμε , όπως και στην προηγούμενη συνταγή), να προεξέχει τουλάχιστον στις 2 πλευρές του ταψιού. Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας τη ζύμη, ώστε να την απλώσουμε ομοιόμορφα σε όλο το ταψί.

Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για 15 λεπτή ή μέχρι να σφίξουν καλά. Μπορούμε να τις αφήσουμε μέχρι και 1 ώρα, ανάλογα με το πόσο σφικτές τις θέλουμε. Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και κόβουμε το μίγμα μας σε μπάρες, στο μέγεθος που επιθυμούμε.

Ποσότητα καφεΐνης και παραλλαγές

Είτε χρησιμοποιήσουμε ολόκληρους κόκκους καφέ, είτε αλεσμένους, μπορούμε να αυξομειώσουμε την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε. Εάν λοιπόν ακολουθούμε μια συγκεκριμένη διατροφή ή εάν απλά θέλουμε λιγότερη καφεΐνη στις μπάρες μας, μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητα. Και αν λατρεύουμε τη γεύση του καφέ χωρίς να χρειαζόμαστε την αντίστοιχη δόση ενέργειας που δίνει, έχουμε την επιλογή να φτιάξουμε το σνακ με καφέ ντεκαφεϊνέ.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα υλικά, οι μπάρες δε θα μας απογοητεύσουν ποτέ γιατί οι παραλλαγές είναι αμέτρητες και για όλα τα γούστα. Θέλουμε μια έξτρα δόση γλυκύτητας; Μπορούμε να προσθέσουμε σιρόπι σφενδάμου, αγαύης ή μέλι. Αναζητούμε τη μοναδική γεύση των ξηρών καρπών; Αντικαθιστούμε ένα μέρος ή και ολόκληρη την ποσότητα βρώμης με φιστίκι, κάσιους, αμύγδαλο, φουντούκι ή απλά προσθέτουμε στο μίγμα μας βούτυρα ξηρών καρπών. Και αν αγαπάμε τη σοκολάτα, μπορούμε να την προσθέσουμε σε κομματάκια ή αφού βγάλουμε τις μπάρες μας από το ψυγείο, να τις βουτήξουμε σε λιωμένη κουβερτούρα ή σοκολάτα γάλακτος.

Tip
Για εύκολο και γρήγορο λιώσιμο της σοκολάτας, σας έχουμε όλα βήματα για να το κάνετε σωστά χωρίς κόπο.