Η σοκολάτα είναι από τα δημοφιλέστερα υλικά που χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική. Όταν είναι σε στερεή μορφή, είναι πολύ βασικό να γνωρίζετε τους σωστούς τρόπους που θα τη λιώσετε με ασφάλεια για να έχετε και το ανάλογο αποτέλεσμα.

1ος τρόπος: Mπεν μαρί
Είναι ο κλασικός τρόπος για να λιώσετε τη σοκολάτα σας. Κόβετε πρώτα τη σοκολάτα σε όσο το δυνατό πιο ομοιόμορφα κομμάτια και τα βάζετε σε ένα ανοξείδωτο σκεύος.

Βάζετε ένα κατσαρολάκι με νερό να βράζει σε χαμηλή φωτιά και από πάνω τοποθετείτε και το σκεύος με τη σοκολάτα. Είναι πολύ σημαντικό το σκεύος να μην ακουμπάει στο νερό και να εφάπτεται καλά στην κατσαρόλα έτσι ώστε να μη βγαίνουν οι υδρατμοί από το πλάι. Αλλιώς οι υδρατμοί θα πέφτουν στο κατσαρολάκι ξανά με τη μορφή νερού και θα καταστρέψουν τη σοκολάτα η οποία όταν έρχεται σε επαφή με νερό κατά τη διαδικασία του λιωσίματος, σβολιάζει.

Αφήνετε στη φωτιά τη σοκολάτα μερικά λεπτά, μέχρι να λιώσει, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά  διαστήματα για να έχετε ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

2ος τρόπος: Φούρνος μικροκυμμάτων
Ψιλοκόβετε την κουβερτούρα ή τη σοκολάτα, τη ρίχνετε σε ένα γυάλινο μπολ και μετά τη βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων. Όταν χρησιμοποιείτε μικροκύματα για το λιώσιμο της σοκολάτας, πρέπει  να προσέξετε δύο βασικά πράγματα:

•    Το ένα είναι η ένταση του φούρνου η οποία πρέπει να είναι από 450-650W, αν έχετε ένδειξη σε Watt, ή στο medium για την περίπτωση που έχετε ένδειξη σε βαθμίδες έντασης.
•    Το δεύτερο είναι ο χρόνος. Η σοκολάτα πρέπει να λιώσει σταδιακά με διακοπές της λειτουργίας του φούρνου και έλεγχο ανά 30 δευτερόλεπτα. Ανακατεύετε και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία 4-5 φορές. Αν το λιώσιμο της σοκολάτας γίνει κατ’ ευθείαν  στα 2- 2,5 λεπτά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να την κάψετε.