Η φριτέζα αέρος είναι μία από τις πιο δημοφιλής συσκευές μαγειρικής, που οι περισσότεροι από εμάς την αποκτήσαμε πριν καιρό και την έχουμε καταβολευτεί. Εξοικονομούν χρόνο και χρήματα, ενώ είναι ιδανικές για να φτιάξουμε γλυκά όπως κέικ. Παρότι στο ίντερνετ υπάρχουν αρκετές, ήδη προσαρμοσμένες, συνταγές για το air fryer, γνωρίζετε τι πρέπει να προσέξετε για να φτιάξετε το τέλειο κέικ, χρησιμοποιώντας κάποια συνταγή που έχει «γραφεί» για φούρνο; Παρακάτω θα βρείτε τρεις συμβουλές που θα σας βγάλουν από τη δύσκολη θέση, ώστε να φτιάξετε το πιο νόστιμο και αφράτο κέικ.
Η φόρμα έχει σημασία
Συνήθως στη φριτέζα αέρος χρησιμοποιούμε χάρτινες θήκες, ωστόσο σε ό,τι αφορά το κέικ και τα muffins, οι συγκεκριμένες φόρμες δεν είναι τόσο στιβαρές όσο αυτές που έχουν κατασκευαστεί από σιλικόνη ή άλλο υλικό κατάλληλο για τη συσκευή.
Προσοχή στη θερμοκρασία και στον χρόνο ψησίματος
Όταν ψήνετε ένα κέικ σε φριτέζα αέρος χρησιμοποιώντας συνταγή για φούρνο, θα πρέπει να ρυθμίσετε ελαφρώς τη θερμοκρασία. Μπορείτε να χαμηλώσετε τη θερμοκρασία έως και 20°C και να ρυθμίσετε το χρονόμετρο σας περίπου το ⅕ του χρόνου. Αν για παράδειγμα η συνταγή σας λέει να ψήσετε το κέικ στους 180°C για 1 ώρα, στο air fryer θα το ψήσετε στους 160°C για 45 λεπτά. Θα πρέπει να έχετε το νου σας ότι αναλόγως το είδος του κέικ, που φτιάχνετε, θα πρέπει να ελέγχετε το μείγμα σας.
Και τελικά; Πότε είναι έτοιμο το κέικ;
Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να καταλάβετε εάν το κέικ σας είναι έτοιμο. Ένα από τα γνωστότερα και δοκιμασμένα κόλπα είναι να χρησιμοποιήσετε όπως και στον φούρνο μία ξύλινη οδοντογλυφίδα, η οποία θα πρέπει να βγαίνει καθαρή (να μην έχει ψύχουλα ή άψητη ζύμη πάνω της).
Αν πάντως θέλετε να φτιάξετε muffins, ακολουθεί μία ήδη προσαρμοσμένη συνταγή για airfryer.
Μάφιν με γιαούρτι, σοκολάτα και φρούτα
Υπέροχα μάφινς για να έχουμε το εύκολο συνοδευτικό για τον καφέ μας. Μπορείτε να προσθέσετε βατόμουρα, κομματάκια σοκολάτας ή αποξηραμένα φρούτα.