Πρόκειται για το γαλλικό κέικ «gateau magique» («μαγικό κέικ») που ψήνεται σε ένα μόνο ταψί, αλλά δημιουργεί τρία διαφορετικά στρώματα. Φτιάχνεται μόνο με 4 υλικά, αυγά, γάλα, ζάχαρη και αλεύρι, τα οποία χωρίζονται κατά το ψήσιμο σχηματίζοντας 4 διαφορετικές υφές: μια μαλακή βάση, ένα μεσαίο κρεμώδες στρώμα και μια πάνω στρώση αέρινη σαν σφουγγάρι χάρη στα ασπράδια.

Το πεντανόστιμο αυτό γλυκό ξεχωρίζει για την ανάλαφρη υφή του και την απλή, καθαρή γαλατένια και γεμάτη γεύση του. Είναι νόστιμο από μόνο του, αλλά μπορεί να συνοδευτεί με μούρα και άχνη ζάχαρη. Μια άλλη επιλογή είναι να προσθέσετε ένα κουταλάκι του γλυκού βανίλια, αμύγδαλο ή ακόμα και να στύψετε λίγο λεμόνι για να ενισχύσετε τη γεύση του. Δοκιμάστε ακόμα να το πασπαλίσετε με λίγη σκόνη κακάο ή κανέλας ή να το απολαύσετε με μια μπάλα παγωτό εάν ο καιρός το επιτρέπει.

Δείτε παρακάτω τη συνταγή:

Μαγικό Κέικ
Υλικά
4 κρύα αυγά, διαχωρισμένα
3/4 κούπας αλεύρι
3/4 κούπας ζάχαρη
2 κούπες γάλα

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C και στρώνουμε ένα τετράγωνο ταψί (20×20 εκ.) με λαδόκολλα. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το αλεύρι και 1/2 κούπα γάλα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να σχηματίσουν σφιχτές κορυφές. Τα προσθέτουμε στο μείγμα σε τρία στάδια, ανακατεύοντας απαλά: ανακατεύουμε το 1/3 των ασπραδιών στο αραιό μείγμα, προσέχοντας να ενσωματωθεί το υγρό που ήδη υπάρχει στο μπολ. Επαναλάβουμε με τα δύο υπόλοιπα 1/3 με των ασπραδιών, ενσωματώνοντάς τα στο υγρό μείγμα με τον ίδιο τρόπο. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί.  Ψήνουμε για 45-50 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει πλήρως για τουλάχιστον μία ώρα πριν το κόψουμε και το σερβίρουμε. Μπορεί να σερβιριστεί σε θερμοκρασία δωματίου ή από το ψυγείο.

Χρήσιμα tips

  • Σωστό ταψί: Χρησιμοποιούμε ένα τετράγωνο ταψί 20×20 εκ. με ψηλές πλευρές. Αυτό θα βοηθήσει να διαμορφωθεί σωστά το σχήμα του κέικ και συνακόλουθα των τεσσάρων στρωμάτων του.
  • Διαδικασία: Φτιάχνουμε το αραιό μείγμα πρώτα και το  αφήνουμε στην άκρη. Στη συνέχεια, χτυπάμε τα ασπράδια.
  • Ενσωμάτωση ασπραδιών: Προσθέτουμε τα ασπράδια σε τρία στάδια, ανακατεύοντας καλά κάθε φορά ώστε να αποφύγουμε το επιπλέον υγρό στον πάτο που εμποδίζει τη δημιουργία στρωμάτων. Είναι σημαντικό να μην παραλείψουμε το βήμα αυτό καθώς είναι απαραίτητο για την δημιουργία της ιδανικής υφής.
  • Ψήσιμο: Ψήνουμε το κέικ για αρκετή ώρα μέχρι να αποκτήσει ομοιόμορφο χρυσαφένιο χρώμα και να κουνιέται ελαφρά στην κορυφή. Καθώς κρυώνει, τα στρώματα θα γίνονται πιο εμφανή.