Υπάρχουν κάποιοι κανόνες που ακολουθούμε στην κουζίνα χωρίς ακριβώς να γνωρίζουμε τον λόγο που το κάνουμε, όπως για παράδειγμα όταν φτιάχνουμε κέικ. Είστε από εκείνους που ξεκινούν χτυπώντας στο μίξερ βούτυρο και ζάχαρη ή μήπως ξεκινάτε πρώτα από τα στερεά υλικά και αργότερα ενσωματώνετε βούτυρο και τα υγρά; Γιατί σας ρωτάμε; Διότι υπάρχει όντως λόγος για να επιλέξουμε τη μία ή την άλλη μέθοδο, κι ένα βίντεο στο Instagram του @BenjaminTheBaker μας κατατοπίζει σχετικά.

Προφανώς, η σειρά με την οποία ανακατεύουμε τα υλικά μας καθορίζει τον τρόπο που το κέικ μας θα ψηθεί και η δεύτερη μέθοδος που προαναφέραμε, με τα στέρεα υλικά στην πρώτη φάση είναι κι αυτή που προτιμά ο Benjamin για τα κέικ σε στρώσεις, ή το παντεσπάνι, αφού φαίνεται πως έτσι έχουμε αποτέλεσμα μαλακό και βελούδινης υφής, που ταυτόχρονα εμποδίζει την ανάπτυξη της γλουτένης.

Αντίθετα, υπάρχει και η ανάποδη μέθοδος, που υπάρχει επίσης στο συγκεκριμένο βίντεο και σύμφωνα με την οποία χτυπάμε πρώτα στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, έπειτα τα υγρά συστατικά και στο τέλος τα στερεά. Αυτή η μέθοδος ενσωματώνει περισσότερο αέρα στα αρχικά της βήματα, κάνοντας το κλασικό μας κέικ μας πιο ψηλό και πιο αφράτο.

Όπως, λοιπόν, μπορούμε να συμπεράνουμε υπάρχει όντως ένας λόγος πίσω από κάποιους κανόνες ψησίματος στο κέικ.

Δείτε και το σχετικό βίντεο στο Instagram: