Το τιραμισού, ένα από τα πιο αγαπημένα ιταλικά επιδόρπια, είναι μια αρκετά εύκολη παρασκευή, που πολλές φορές που αναρωτιόμαστε τι γλυκό να φτιάξουμε, έρχεται και μας λύνει τα χέρια, αφήνοντας τους πάντες ευχαριστημένους.

Αν και αρκετά εύκολο όμως, είναι και ένα γλυκό που κρύβει παγίδες που μπορεί να μας χαλάσουν το τελικό αποτέλεσμα. Αν προσέξουμε κάποια επί μέρους στοιχεία του γλυκού, τότε η επιτυχία είναι βέβαιη!

Τα σωστά μπισκότα
Στην Ιταλία, χρησιμοποιούν δύο διαφορετικά είδη, τα pavesini και τα savoiardi. Τα δεύτερα είναι τα γνωστά σε εμάς σαβαγιάρ τα οποία και εδώ αλλά και στην Ιταλία είναι τα πιο διαδεδομένα για τη συνταγή αυτή. Τα συγκεκριμένα, τα οποία είναι μακρόστενα και πορώδη, απορροφούν λιγότερο καφέ, κι έτσι το τιραμισού μας έχει περισσότερο σώμα και δάγκωμα και δεν έχει μία μόνο υφή.

Όποια μπισκότα κι αν διαλέξουμε πάντως, θα πρέπει να προσέξουμε να μην τα μουλιάσουμε πολύ στον καφέ, γιατί αργότερα, ο περίσσιος καφές θα νερώσει την κρέμα μας.

Αφού τα μουλιάσουμε στον καφέ, θα πρέπει να τα στρώσουμε στο ταψί με τη μεριά με τη ζάχαρη να κοιτά προς τα πάνω.

Η προσθήκη ζάχαρης
Η ζάχαρη στη συνταγή για τιραμισού, ακολουθεί τον κανόνα μισό μισό. Δηλαδή, η μισή θα πρέπει να χτυπηθεί με τους κρόκους και η άλλη μισή με τα ασπράδια. Έτσι, η κρέμα θα βγει όσο πρέπει συμπαγής, ενώ ταυτόχρονα, η ζάχαρη θα λιώσει και θα αφομοιωθεί από το μείγμα.

Tip: Σε περίπτωση που θέλουμε να παστεριώσουμε τα αυγά, μπορούμε να λιώσουμε τη ζάχαρη, και όταν είναι καυτή και έχει αρχίσει και καραμελώνει (πριν γίνει καραμέλα δηλαδή), να τη χτυπήσουμε με τα αυγά.

Κρέμα σαντιγί, ναι ή όχι;
Η σαντιγί δεν υπάρχει στην κλασική συνταγή για τιραμισού, αλλά πολλοί την προτιμούν και την χρησιμοποιούν αντί για τη μαρέγκα από τα ασπράδια. Μπορείτε κι εσείς να το κάνετε ώστε να ενισχύσετε το σώμα και τη γεύση της κρέμας, αλλά αν το κάνετε γιατί θέλετε να αφαιρέσετε ασπράδια από τη συνταγή, τότε θα σας προτείναμε άλλες λύσεις.

Για παράδειγμα, αν σας ενοχλεί η γεύση από τα ασπράδια, μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα με τους κρόκους λίγο κρασί Marsala και να το χτυπήσετε με τους κρόκους και τη ζάχαρη.

Χρησιμοποιήστε στην πράξη αυτές τις συμβουλές φτιάχνοντας κάποια από τις λαχταριστές συνταγές για τιραμισού που σας προτείνουμε.

Κλασική τιραμισού. Tο τιραμισού το διάσημο ιταλικό γλυκό γίνεται εύκολα και γρήγορα σε μία συνταγή γεμάτο άρωμα να το πιεις στο ποτήρι!

Και μια πιο καλοκαιρινή και δροσερή παραλλαγή…

Μπόμπα με σεμιφρέντο τιραμισού. Ένα από τα πιο γνωστά ιταλικά γλυκά δίνει έμπνευση και γίνεται η… καρδιά ενός γλυκού, σκέτη μπόμπα!

Δείτε επίσης:

Ποια είναι η καλύτερη διεύθυνση για τιραμισού στη Ρώμη;

6 απολαυστικά γλυκά με καφέ

10 κλασικά ιταλικά πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε σωστά