Υπάρχουν μερικές πρακτικές που συνηθίζουμε να κάνουμε καθημερινά στην κουζίνα μας και αντί να βελτιώνουν την κατάσταση, κάνουν τα πράγματα ακόμη χειρότερα. Ρωτήσαμε επαγγελματίες στην καθαριότητα και μας έδωσαν 10 σημεία που χρειάζονται προσοχή, καθώς τα κάνουμε συνήθως λάθος. Να, λοιπόν, τι δεν πρέπει να κάνετε στην κουζίνα σας.

Καθυστερείτε το καθάρισμα

Ισχύει για κάθε δωμάτιο. Όσο περισσότερο περιμένετε για να καθαρίσετε, τόσο περισσότερη προσπάθεια θα χρειαστεί να καταβάλετε όταν το πάρετε απόφαση. Επιπλέον, όταν μιλάμε για την κουζίνα, κινδυνεύετε να τη μολύνετε με βακτήρια. Γι’ αυτό οι ειδικοί συνιστούν να σκουπίζετε τους πάγκους και τις συσκευές κάθε φορά που χρησιμοποιούνται.

Αφήνετε τα άπλυτα πιάτα να μαζευτούν

Σίγουρα όσο περισσότερα άπλυτα πιάτα έχουμε τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστεί το πλύσιμό τους. Αλλά υπάρχει κι ένας άλλος λόγος για να μην τα αφήνετε να στοιβάζονται για πολύ: να αποφύγετε την ανάπτυξη βακτηριδίων, δυσάρεστων οσμών και παρασίτων. Όποτε είναι δυνατόν πλύντε (ή τουλάχιστον ξεβγάλτε σχολαστικά) τα πιάτα μετά τη χρήση τους.

Παραγεμίζετε το πλυντήριο πιάτων

Προσέχετε να μην παραφορτώνετε αυτή τη σημαντική συσκευή της κουζίνας σας. Αν το κάνετε, μπορεί να μην καθαρίσουν καλά τα πιάτα, ενώ μπορεί και το πλυντήριο να ζοριστεί και τελικά να χαλάσει. Αντίθετα, μπορείτε να βάλετε περισσότερα πλυντήρια ή να πλύνετε στο χέρι ότι δεν χωράει.

Αφήνετε τον φούρνο και τα μάτια της κουζίνας σας να λερώνουν υπερβολικά

Το λίπος και τα υπολείμματα του φαγητού εύκολα συσσωρεύονται σε αυτά τα σημεία και έτσι είναι όλο και πιο δύσκολο να τα καθαρίσετε αν μείνουν εκεί για πολύ. Το να τα καθαρίζουμε τακτικά δεν θα τα κάνει μόνο να φαίνονται όμορφα, αλλά να λειτουργούν και όσο πιο αποδοτικά γίνεται, τονίζουν οι ειδικοί.

Καθαρίζετε το πάτωμα πρώτα

Όταν καθαρίζετε την κουζίνα σας η σειρά έχει σημασία και είναι καλό να ξεκινάτε από τα ψηλά. Αν αρχίσετε με το να σκουπίζετε και να σφουγγαρίζετε τα πατώματα, όλα τα ψίχουλα και η σκόνη από τους πάγκους θα πέσουν στο πάτωμα και όλη η δουλειά σας θα πάει χαμένη.

Δεν πετάτε παλιά περισσεύματα φαγητού από το ψυγείο

Τα παλιά και ληγμένα φαγητά μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες οσμές και να προσελκύσουν παράσιτα. Έτσι, θα πρέπει να τσεκάρουμε τακτικά το περιεχόμενο του ψυγείου μας και να πετάμε οτιδήποτε δεν είναι πλέον βρώσιμο.

Αποθηκεύετε περισσότερα από όσα χρειάζεστε

Δεν είναι πρακτικό να μαζεύετε υπερβολικά πολλά πιάτα και ποτήρια στα ντουλάπια σας. Αν υπάρχουν αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε ποτέ, τότε το μόνο που κάνουν είναι να πιάνουν χώρο και να σκονίζονται. Οπότε σε αυτή την περίπτωση θα έχετε περισσότερα να καθαρίσετε. Γι’ αυτό κρατάτε μόνο όσα χρειάζεστε πραγματικά.

Χρησιμοποιείτε λάθος καθαριστικά προϊόντα

Μπορεί να είναι βολικό ένα καθαριστικό για όλες τις χρήσεις, αλλά δεν είναι η καλύτερη επιλογή για όλες τις επιφάνειες της κουζίνας σας. Μερικά σημεία απαιτούν ειδικά υγρά για να δείχνουν σαν καινούρια. Για παράδειγμα, τα παράθυρα χρειάζονται ειδικό καθαριστικό για τζάμια, όπως και ο πάγκος από γρανίτη, ή οι ανοξείδωτες επιφάνειες. Αν, πάλι, ο στόχος σας είναι η καταπολέμηση των μικροβίων τότε πρέπει να επιλέξετε ένα απολυμαντικό.

Χρησιμοποιείτε το ίδιο σφουγγάρι ή το ίδιο πανάκι για τα πάντα

Με το να χρησιμοποιείτε το ίδιο σφουγγάρι για όλες τις επιφάνειες το μόνο που κάνετε είναι να διαδίδετε τα βακτήρια. Οπότε καλό είναι να έχετε διαφορετικό πανάκι ή σφουγγάρι για διαφορετικές επιφάνειες και να τα ανανεώνετε τακτικά.

Δεν έχετε όλα τα καθαριστικά συγκεντρωμένα σε ένα μέρος

Αν δεν έχετε τα καθαριστικά προϊόντα σας οργανωμένα τότε και οι δουλειές γίνονται πιο δύσκολα. Θα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμα για να ενθαρρύνουν το τακτικό καθάρισμα, όπως κάτω από τον νεροχύτη ιδανικά μέσα σε ένα κουτί.