Δεν είναι τυχαίο ότι το ελαιόλαδο έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεσογειακή διατροφή: Παρέχει στον οργανισμό μας πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες και ευεργετικά μονοακόρεστα λιπαρά απαραίτητα για τον οργανισμό. Επίσης, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, η οποία συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και των ματιών και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σ’ αυτό το γεγονός απ’ ο,τι φαίνεται στηρίζονται και οι ειδικοί, οι οποίοι συνιστούν μία κουταλιά ελαιόλαδο την ημέρα.

Όπως εξηγούν δύο ειδικοί, τα αντιοξειδωτικά του ελαιόλαδου είναι δυνατό να αποτρέψουν ή να επιβραδύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικών επεισοδίων. Πιο συγκεκριμένα, στο νέο τους βιβλίο με τίτλο «Eat Better Live Longer» (Να τρώτε πιο σωστά για να ζήσετε περισσότερο), η γιατρός Σάρα Μπριουέρ και η διαιτολόγος Τζουλιέτ Κέλλοου περιγράφουν πώς ο «υγρός χρυσός», όπως συχνά αποκαλείται το ελαιόλαδο, μπορεί να χαρίσει περισσότερα χρόνια ζωής και να μας προστατεύσει από σοβαρές ασθένειες.
«Μια μικρή ανασκόπηση σε διάφορες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς, έδειξε ότι τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερο ελαιόλαδο, είχαν 34% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο οποιουδήποτε τύπο», δήλωσε η Σάρα Μπριουέρ, ενώ η Κέλλοου πρόσθεσε: «Και ιδιαίτερα καρκίνο του μαστού».

elaiolado

Το ελαιόλαδο πιστεύεται ότι περιέχει αντιοξειδωτικά που αποτρέπουν τον καρκίνο: «Δεν είναι ξεκάθαρο πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό, παρόλο που οι εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι οι πολυφαινόλες στο ελαιόλαδο μπορούν να εμποδίσουν την έναρξη και την εξέλιξη του καρκίνου μέσω της αντιοξειδωτικής τους δράσης», συμπληρώνει η Κέλλοου. Το ελαιόλαδο μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην πρόληψη της παγκρεατίτιδας, της ηπατικής βλάβης και της φλεγμονής στα έντερα, σύμφωνα με μελέτες, ενώ είναι γνωστό ότι το ελαιόλαδο «σκουπίζει» τα βλαπτικά κύτταρα.

Οι Σάρα Μπριουέρ και η Τζουλιέτ Κέλλοου καταλήγουν: «Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο εμπεριέχει πολυφαινόλες, πολλές από τις οποίες λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη. Αυτός είναι ένας ισχυρός συνδυασμός – τα αντιοξειδωτικά σκουπίζουν τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα, ενώ τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα καταπολεμούν την ανεπιθύμητη φλεγμονή στο σώμα».

Δείτε ακόμα:
14 μύθοι και αλήθειες για το ελαιόλαδο