Αν ψάχνετε μια τροφή που βοηθά στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, τότε δεν χρειάζεται να ψάξετε πολύ! Πρόκειται για ένα υλικό που χρησιμοποιείτε πολύ συχνά στην κουζίνα σας, ενώ το καταναλώνετε είτε σκέτο, είτε ως βασικό υλικό σε αλμυρές ή γλυκές συνταγές. Και ποιο είναι αυτό; Τα αυγά!

Αυτό που γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος για τα αυγά είναι πως είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, καθώς 1 αυγό περιέχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αυτό που δεν γνωρίζει είναι, λοιπόν, ότι τα αυγά ενισχύουν τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι αυτό συμβαίνει λόγω της περιεκτικότητάς τους σε Ωμέγα-3 λιπαρά, ωστόσο αυτό δεν ισχύει καθώς έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αυτά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αυγά ευνοούν τη λειτουργία του εγκεφάλου καθώς περιέχουν όλα τα συστατικά που χρειάζεται ο εγκέφαλος για να λειτουργήσει σωστά. Ποια είναι αυτά; Πέρα από την πρωτεΐνη, είναι ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το φυλλικό οξύ, η χολίνη, το ιώδιο, το σελήνιο, η βιταμίνη Α και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Μάλιστα η περιεκτικότητα του αυγού σε χολίνη είναι πολύ σημαντική για τον εγκέφαλο. Η χολίνη βοηθά στην οικοδόμηση των πιο σημαντικών μεμβράνων του εγκεφάλου, ενώ συντελεί και στη βελτίωση της μνήμης.

Τελικά τα αυγά προκαλούν χοληστερίνη;
Αν και περιέχουν τόσο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τον εγκέφαλο, μήπως εντέλει βλάπτουν την καρδιαγγειακή λειτουργία προκαλώντας χοληστερίνη; Η σύνδεση των αυγών με τη χοληστερίνη έχει καταρριφθεί τα τελευταία χρόνια από επιστημονικές μελέτες που ανανεώνονται συνεχώς. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που συνέλεξε δεδομένα απο 50 διαφορετικές χώρες και δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, όσοι καταναλώνουν 7-8 αυγά την εβδομάδα έχουν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία από όσους καταναλώνουν 1 την εβδομάδα ή λιγότερα.

Πώς να καταναλώσετε τα αυγά
Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώσετε τα αυγά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι να φτιάξετε μια ομελέτα ή φριτάτα, με πολλά λαχανικά, που είναι πλούσια σε οξειδωτικά και ευνοούν και αυτά πολλαπλώς τον οργανισμό μας.

Σας συγκεντρώσαμε μερικές χρήσιμες συνταγές:

Φριτάτα με κουκιά, κολοκύθια και δυόσμο
Ομελέτα με πατάτες, κολοκύθι, καλαμπόκι και σαφράν
Ομελέτα φούρνου με «αόρατα» λαχανικά
Ομελέτα φούρνου σαν μπριάμ
Ομελέτα με κρυμμένο καρότο

Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Δείτε επίσης:
Τα 5 αγαπημένα κόλπα των σεφ για τέλεια αυγά

7+1 μυστικά για το πώς να χρησιμοποιείτε σωστά τα αυγά

Ποιος θα σώσει τα αυγά Mimosa;