Η σαλάτα θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά γεύματα, εύκολα στην κατανάλωση τόσο στο σπίτι, όσο και στο γραφείο, ενώ βοηθάει και στη συντήρηση ή την απώλεια βάρους. Ωστόσο, σε όλους μας λίγο πολύ έχει συμβεί έπειτα από την κατανάλωση μιας σαλάτας να συνεχίσουμε να πεινάμε είτε αμέσως είτε έπειτα από λίγο… Με αυτόν τον τρόπο έχουμε… δαιμονοποιήσει τις σαλάτες ότι δεν μας χορταίνουν. Και όντως δεν μας χορταίνουν, αν δεν έχουν την κατάλληλη ποσότητα πρωτεΐνης.

Γιατί είναι σημαντική η πρωτεΐνη στα γεύματά μας; Διότι δημιουργεί κορεσμό και αίσθημα πληρότητας, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε εντέλει μικρότερες ποσότητες φαγητού.

Σας έχουμε συγκεντρώσει τους τρόπους για να κάνετε τις σαλάτες σας πιο θρεπτικές και χορταστικές, προσθέτοντας πρωτεΐνες:

Βραστά αυγά
Η πιο εύκολη και πρακτική λύση για να αναβαθμίσουμε μια σαλάτα και να την κάνουμε ακόμη πιο θρεπτική και χορταστική. Παράλληλα ένα μεγάλο αυγό έχει μόνο 77 θερμίδες, οπότε μας χορταίνει χωρίς να μας προσθέτει επιπλέον βάρος.

 

Σολομός
Αντί να επιλέξετε ρύζι ή πατάτες, φροντίστε να συνοδεύσετε τον σολομό σας με σαλάτα. Ένα λεπτό φιλέτο σολομού έχει περίπου 37 γρ. πρωτεΐνης, προσφέροντας στον οργανισμό μας ελάχιστο κορεσμένο λίπος. Από την άλλη, ο σολομός αποτελεί μια από τις πιο πλούσιες πηγές Ω3 λιπαρών, θωρακίζοντας το καρδιαγγειακό μας σύστημα ενώ παράλληλα περιέχει θρεπτικά συστατικά ωφέλιμα για τον εγκέφαλο.

Ρεβίθια
Είναι ο πιο απλός τρόπος να προσθέσουμε πρωτείνες σε μια σαλάτα. Αν σας είναι δύσκολο και χρονοβόρο να τα μουλιάσετε και να τα βράσετε, τότε υπάρχουν και οι λύσεις των έτοιμων οσπρίων σε κονσέρβα. Με ¼ φλιτζ. Ρεβίθια, προσθέτουμε 6 γρ. Πρωτεΐνης στη σαλάτα μας.
Με plant based πρωτείνη, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, τα ρεβίθια δίνουν άλλη ισορροπία στις σαλάτες σας.

Κινόα
Κάθε φλιτζάνι κινόα περιέχει περίπου 8 γρ. Πρωτείνης, με αποτέλεσμα να μας προκαλεί εύκολα αίσθημα κορεσμού. Πέρα από αυτό, έχει και 5 γρ. Φυτικών ινών, συντελώντας έτσι στην υγεία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος. Αν και η κινόα παρουσιάζεται συνήθως ως ένας καλός υδατάνθρακας,, είναι κάτι πέρα από αυτό ενώ τα οφέλη του συγκεκριμένου superfood για τον οργανισμό μας είναι πολλαπλά.

Καρύδια
Αν θέλετε να προσθέσετε ένα πιο τραγανό στοιχείο στις σαλάτες σας, τότε αντί για κρουτόν ή παξιμάδια, μπορείτε να προσανατολιστείτε στους ξηρούς καρπούς. Μια χούφτα από καρύδια περιέχει 4 γραμμάρια φυτικές πρωτεΐνες ενώ παράλληλα προσθέτει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό μας. Ένα combo από πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά όχι μόνο μας χορταίνει αλλά πάει και τη σαλάτα μας σε άλλο διατροφικό επίπεδο.

Φιστίκια Κελυφωτά
Μια μερίδα κελυφωτά φιστίκια (30 γρ.) περιέχει όσες πρωτεΐνες έχει και ένα αυγό, δηλαδή 6 γρ! Παράλληλα είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών ενώ περιέχουν πολλά μέταλλα και αντιοξειδωτικά στοιχεία που προσφέρουν πολλά οφέλη στον οργανισμό μας. Προσοχή πάντα στις ποσότητες καθώς τα κελυφωτά φιστίκια είναι πλούσια και σε θερμίδες!

Άπαχο μοσχάρι
Το άπαχο μοσχάρι θα προσθέσει στη σαλάτα μας και γεύση αλλά και τις απαραίτητες πρωτείνες που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας. Ωστόσο, εδώ θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι πρωταγωνιστής του πιάτου είναι η σαλάτα και όχι το κρέας, οπότε η ποσότητα που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό μας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 70-100γρ. Έτσι, πέρα από το αίσθημα πληρότητας που θα έχουμε, δεν θα βαρύνουμε ενώ παράλληλα θα εξασφαλίσουμε και θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο και ψευδάργυρο.

Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.