Κάθε φορά που ετοιμάζουμε ένα εορταστικό δείπνο δεν θέλουμε να περνάμε πολλές ώρες στην κουζίνα, αλλά θέλουμε οι καλεσμένοι μας να απολαύσουν νόστιμα και περιποιημένα πιάτα. Ακολουθεί ένα πλήρες μενού με 6 γιορτινές συνταγές, αλλά και το απαραίτητο χρονοδιάγραμμα της προετοιμασίας.

Δείπνο με 6 γιορτινές συνταγές

Επιλέγουμε τις συνταγές μας, προετοιμάζουμε και συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά και επιλέγουμε τα σκεύη που θα χρειαστούμε στο μαγείρεμα ώστε να μη χάσουμε χρόνο.

Για το μενού που σας παρουσιάζουμε χρειάζονται περίπου 3 ώρες μαγειρέματος. Άρα, περίπου 4 ώρες πριν υποδεχθούμε τους καλεσμένους μας, μπαίνουμε στην κουζίνα.

Το μενού μας περιλαμβάνει: Αρωματική κολοκυθόσουπα με μαραθόριζα, Κριτσίνια με γεύση πρέτσελ και τυρένιο ντιπ με μπίρα και μουστάρδα, Πουρέ με ψητά λαχανικά και βούτυρο φασκόμηλου, Μπεκρή μεζέ με μοσχάρι και πετιμέζι, Χοιρινό γεμιστό με χουρμάδες και πεκορίνο, Ζεστή σαλάτα rosolli με παντζάρι, πατάτα, μήλο και καρότο.

Τι περιλαμβάνει το μενού

Αρωματική κολοκυθόσουπα με μαραθόριζα
Σε ένα γιορτινό γεύμα οι σούπες είναι πάντα απαραίτητες στο τραπέζι αφού «ζεσταίνουν» τη διάθεση. Αυτή η αρωματική και ελαφριά κολοκυθόσουπα με μαραθόριζα θα εντυπωσιάσει με την ανατρεπτική της γεύση. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Κριτσίνια σφολιάτας με γεύση πρέτσελ
Αν ψάχνετε ένα διαφορετικό καλωσόρισμα για το γιορτινό σας τραπέζι, αυτό δεν είναι άλλο από τα καταπληκτικά κριτσίνια με την ξεχωριστή γεύση πρέτσελ. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Πουρές με ψητά λαχανικά και βούτυρο φασκόμηλου
Αποτελεί συνήθως το ιδανικό συνοδευτικό στο γιορτινό τραπέζι. Ανάλαφρος αλλά εξαιρετικά γευστικός και αρωματικός, ο πουρές με ψητά λαχανικά σίγουρα θα κερδίσει τις εντυπώσεις των καλεσμένων σας. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Μπεκρή μεζέ με μοσχάρι και πετιμέζι
Οι απολαυστικοί μεζέδες είναι το ζητούμενο στα γιορτινά μας τραπέζια. Δοκιμάστε τον κρασάτο μπεκρή μεζέ με μοσχάρι και πετιμέζι: απαράμιλλη γεύση και τόσο τρυφερό το μοσχάρι που λιώνει στο στόμα. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Χοιρινό γεμιστό με χουρμάδες και πεκορίνο
Το κυρίως πιάτο παραδοσιακά στο ελληνικό γιορτινό τραπέζι είναι το χοιρινό. Φέτος επιλέξτε τον λαιμό, γεμίστε τον με χουρμάδες και πεκορίνο. Μαγειρεύεται χωρίς κόπο και το αποτέλεσμα είναι υπέροχο. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Ζεστή σαλάτα rosolli με παντζάρι, πατάτα, μήλο και καρότο
Η γιορτινή αυτή σαλάτα λέγεται rosolli και μας έρχεται από τη μακρινή Φινλανδία. Παρά την ξενόφερτη προέλευσή της, η γιορτινή αυτή σαλάτα πλαισιώνει και συνοδεύει εξαίσια κάθε είδους ψητό κρέας – και ιδιαίτερα το ψητό χοιρινό. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Ένα πλήρες χρονοδιάγραμμα

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι οι καλεσμένοι μας θα αρχίσουν να καταφθάνουν περίπου στις 20:00.

16.00: Στις 16:00 ετοιμάζουμε όλα τα λαχανικά που χρειάζονται ψήσιμο και φουρνίζουμε τα λαχανικά για την κολοκυθόσουπα και τον πουρέ. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τον χοιρινό λαιμό. Η γέμιση δεν είναι χρονοβόρα. Τυλίγουμε σε ρολό και ξεκινάμε το μαγείρεμά του στην κατσαρόλα.

17:00: Περίπου στις 17:00 ετοιμάζουμε τα κριτσίνια και τα βάζουμε στην κατάψυξη, ενώ λίγο αργότερα, στις 17.20, ξεκινάμε να σοτάρουμε το μοσχάρι για το μπεκρή μεζέ.

17:30: Ξεφουρνίζουμε τα λαχανικά και φουρνίζουμε τον χοιρινό λαιμό, στον ήδη καλά προθερμασμένο φούρνο. Ετοιμάζουμε τον πουρέ, τον βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος για να παραμείνει ζεστός στον φούρνο. Το αρωματικό βούτυρο θα ολοκληρωθεί στο σερβίρισμα.

18:10: Στις 18:10 ετοιμάζουμε τα κριτσίνια, αυτό είναι το τελευταίο ψήσιμο, και θα κρατήσουμε τον φούρνο ζεστό στους 30οC. Έχουμε βάλει ήδη να βράζουν τα λαχανικά για τη ζεστή σαλάτα και ολοκληρώνουμε τον μπεκρή μεζέ.

18:20: Στις 18:20 έφτασε η ώρα για το τυρένιο ντιπ. Τα τυριά θα τα προσθέσουμε όταν έρθουν οι καλεσμένοι, τότε θα ζεστάνουμε και το ντιπ. Πολτοποιούμε την κολοκυθόσουπα, την οποία βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος που θα μπει στον φούρνο για να κρατηθεί ζεστή, μαζί με τον πουρέ και το ρολό.

18:45: Ολοκληρώνουμε τη σαλάτα και τη συνοδευτική σάλτσα για τον χοιρινό λαιμό.

19:00: Τακτοποιούμε την κουζίνα μας και ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε τους καλεσμένους μας.

Συνταγές, φωτογραφίες: Εύα Μονοχάρη