Τα χορτοφαγικά πιάτα – σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς καθόλου ζωικά προϊόντα – δεν χρειάζεται να περιέχουν υλικά με περίεργο όνομα ή με αρκετή επεξεργασία. Μία ματιά σε παραδοσιακά πιάτα τοπικών κουζινών, όπως η ποντιακή και η κρητική, αποδεικνύει ότι η μαγειρική χωρίς ζωικά προϊόντα δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο και φαντασία. Για παράδειγμα, μπορούμε να αξιοποιήσουμε όσπρια όπως οι φακές και τα φασόλια, αλλά και λαχανικά όπως το κουνουπίδι και να φτιάξουμε δημιουργικά πιάτα που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα σε γεύση και θρεπτικά συστατικά από συνταγές, που περιέχουν κρέας και παράγωγά του. Αν, λοιπόν, ακόμα αναρωτιέστε τι να μαγειρέψετε δοκιμάστε κάποια από τις παρακάτω συνταγές.
Vegan burger με φακές έχετε δοκιμάσει;
Έχετε φάει ποτέ μπέργκερ από φακές; Αν όχι, ευκαιρία να το δοκιμάσετε. Ιδανικό για όσους ακολουθούν vegan διατροφή αλλά και σε όσους αγαπούν τα όσπρια και τους αρέσει να πειραματίζονται με νέες συνταγές.
Χορτοφαγικό σουβλάκι με κουνουπίδι
Ένα τυλιχτό σουβλάκι με κουνουπίδι και σάλτσα ψητής ντομάτας αποτελεί ένα απλό, αλλά χορταστικό μεσημεριανό ή βραδινό.
Φακόρυζο με καραμελωμένα κρεμμύδια
Η κλασική σούπα έκανε τις φακές κάπως βαρετές, γι’ αυτό αν δεν έχετε δοκιμάσει φακόρυζο πρέπει να το κάνετε και να το συνδυάσετε με καραμελωμένα κρεμμύδια, αναβαθμίζοντας το γεύμα σας.
Μακαρονάδα με σπανάκι, ταχίνι και αμύγδαλα
Μια μακαρονάδα με μοναδική νοστιμιά που συνδυάζει σπανάκι με ταχίνι και αμύγδαλα.
Μπιφτέκια από ροβίτσα και πέστο λιαστής ντομάτας
Η ροβίτσα είναι νόστιμο όσπριο, λιγότερο δημοφιλές από τα υπόλοιπα. Αποτελεί μία καλή επιλογή για να φτιάξουμε μπιφτέκια συνοδευόμενα με πέστο λιαστής ντομάτας.
Ντολμαδάκια με εύκολη σάλτσα ντομάτας και ούζου
Παραδοσιακά και «μπελαλίδικα», τα ντολμαδάκια είναι ένα νόστιμο πιάτο που μπορείτε να φτιάξετε για ένα τραπέζι, αλλά και το Σαββατοκύριακο. Το τύλιγμα τους θέλει λίγο χρόνο και με την αρωματική σάλτσα ούζου με σταφίδες θα απογειωθούν.
Λαχανιά
Μία νηστίσιμη χορτόπιτα με μυρώνια, καυκαλήθρες, τσουκνίδες και λάπαθα, που είναι ιδανική για vegan διατροφή, αλλά και για όσους ψάχνουν μία διαφορετική αλλά νόστιμη πίτα.
Ωμά «κεφτεδάκια» μπρόκολου
Μικροί και μεγάλοι λατρεύουν τα κεφτεδάκια, το μπρόκολο πάλι όχι και τόσο. Γι’ αυτό και μία έξυπνη συνταγή είναι τα κεφτεδάκια μπρόκολου που γίνονται στο πι και φι και είναι πεντανόστιμα.
Σουπιές με πατάτες
Ένα πιάτο αγιορείτικης λογικής αρκετά χορταστικό και με βιταμίνες.
Ανοιχτή πίτα λαχανικών με μυρωδικά
Γρήγορη, απλή και οικονομική, αφού μπορούμε να τη φτιάξουμε με ό,τι λαχανικά μας έχουν μείνει. Πρόκειται για άλλη μία πίτα, που μπορεί κάλλιστα να σταθεί και ως κυρίως πιάτο.
Λαδένια με πελτέ και ξερή ρίγανη
Μοιάζει με πίτσα ή ανοιχτή πίτα και αποτελεί υπέροχο βραδινό αφού φτιάχνεται με υλικά που έχουμε όλοι στο σπίτι.
Σούπα βελουτέ αρακά
Ο αρακάς αλλάζει μορφή και γίνεται μία λαχταριστή σούπα βελουτέ με πολλές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.
Σιφνέικοι ρεβιθοκεφτέδες με σος ταχινιού
Είτε είστε vegan, είτε προσπαθείτε να περιορίσετε το κρέας μία ενδιαφέρουσα επιλογή είναι να φτιάξετε μυρωδάτους σιφνέικους ρεβιθοκεφτέδες, με δροσερή σος ταχινιού.
Ραγού μανιταριών
Φτιάχνουμε ραγού μανιταριών από αποξηραμένα και φρέσκα μανιτάρια.
Παέγια λαχανικών
Μια παέγια γεμάτη λαχανικά, που είναι πανεύκολη και πεντανόστιμη. Μπορείτε να τη φτιάξετε είτε σαν συνοδευτικό, είτε σαν ένα ελαφρύ και θρεπτικό κυρίως πιάτο.
Ζυμαρικά με σάλτσα από κόκκινες φακές και λιαστή ντομάτα
Μια γρήγορη μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα είναι πάντα ευπρόσδεκτη απ’ όλους, πόσο μάλλον αν η σάλτσα είναι εμπλουτισμένη με τις θρεπτικές κόκκινες φακές και τη νόστιμη λιαστή ντομάτα.
Γίγαντες στον φούρνο με μανιτάρια, λευκή σάλτσα αρωματισμένη με μαστίχα Χίου
Αυτοί οι γίγαντες φούρνου με τη λευκή σάλτσα και τα μανιτάρια έχουν ξεχωριστό άρωμα και γεύση με την προσθήκη της πολύ ιδιαίτερης μαστίχας Χίου.
Γρήγορο σπανακόρυζο: Έτοιμο σε 30 λεπτά
Λεμονάτο ή με ντομάτα (γιαχνί), ακόμη και με τραχανά ή κριθαράκι αντί για ρύζι, αποτελεί ένα χορταστικό γεύμα που μπορεί να προετοιμάσει και ο πιο αρχάριος στην κουζίνα.
Σελινόριζες με ντοματοπελτέ και πορτοκάλι
Η γλυκιά σελινόριζα μπαίνει στο καθημερινό τραπέζι μαγειρεμένη με ντομάτα και πορτοκάλι και μεταμορφώνεται σε ένα φαγητό που θα αγαπήσουν όλοι.
Άγρια μανιτάρια στιφάδο
Αυτά τα άγρια μανιτάρια σιγομαγειρεύονται με μικρά κρεμμυδάκια και γίνονται ένα χορτοφαγικό στιφάδο λουκούμι.
Νόστιμο λαχανόρυζο
Το λάχανο είναι στα καλύτερά του και γι’ αυτό το κάνουμε νόστιμο λαχανόρυζο.
Πατατόπιτα με λαχανικά και ελιές
Η πατατόπιτα είναι μια πολύ νόστιμη και χορταστική πίτα, που με τα κατάλληλα υλικά προσαρμόζεται σε κάθε περίοδο και εποχή και εντυπωσιάζει με τη γεύση της μικρούς και μεγάλους.
Πρασόπιτα
Φτιάχνουμε μια εύκολη πίτα με φύλλο κρούστας και πράσα, που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
Τηγανητοί γίγαντες σε πικάντικο κουρκούτι
Οι γίγαντες είναι ένα από τα όσπρια που αρκετοί επιλέγουν να μαγειρεύουν στο φούρνο, ωστόσο σε αυτή τη διαφορετική εκδοχή γίνονται ένα πιάτο, που συνοδεύεται ιδανικά με κόκκινη σκορδαλιά.
Φρέσκα μακαρόνια σκιουφιχτά
Πώς να φτιάξετε το νόστιμο ζυμαρικό που αγαπούν ιδιαίτερα στην Κρήτη. Τρώγονται σκέτα, με τριμμένο τυρί, αλλά συνδυάζονται και με μανιτάρια ή οποιαδήποτε κόκκινη σάλτσα.