laxania-anoigma

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλα χωριάτικα
  • 3 ματσάκια τσουκνίδες
  • 2 ματσάκια λάπαθα
  • 1 ματσάκι σέσκουλα
  • 1 κιλό σπανάκι
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 ματσάκι μυρώνια
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες
  • 200 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Πρόκειται ουσιαστικά για μια νηστίσιμη χορτόπιτα με μυρώνια, καυκαλήθρες, τσουκνίδες και λάπαθα. Ιδανική όχι μόνο για όσους νηστεύουν αλλά και όσους ακολουθούν μια vegan διατροφή.

Χοντροκόβουμε όλα τα υλικά, τα αλατοπιπερώνουμε, τα δουλεύουμε λίγο με τα χέρια μας μέχρι να μαραθούν και τα αφήνουμε σε τρυπητό για να φύγουν τα υγρά τους. Λαδώνουμε το ταψί και τοποθετούμε τα 3/4 από τα χωριάτικα φύλλα φροντίζοντας να εξέχουν από το ταψί λαδώνοντας τα ενδιάμεσα με πινέλο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.

Βάζουμε τη γέμιση από τα καυκαλήθρες, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, καλύπτουμε το μείγμα με τα υπόλοιπα φύλλα και διπλώνουμε τα φύλλα που εξέχουν. Λαδώνουμε και ψήνουμε στους 170°C για 1 ώρα. Μόλις ψηθεί, βγάζουμε την πίτα από το φούρνο και χαράζουμε έναν σταυρό για να φύγει ο ατμός και να μείνει το φύλλο τραγανό. Αφού ξεκουραστεί η πίτα για περίπου 1 ώρα, την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε

Διαδικασία

Βήμα 1

Χοντροκόβουμε όλα τα υλικά, τα αλατοπιπερώνουμε, τα δουλεύουμε λίγο με τα χέρια μας μέχρι να μαραθούν και τα αφήνουμε σε τρυπητό για να φύγουν τα υγρά τους. Λαδώνουμε το ταψί και τοποθετούμε τα 3/4 από τα χωριάτικα φύλλα φροντίζοντας να εξέχουν από το ταψί λαδώνοντας τα ενδιάμεσα με πινέλο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.

Βήμα 2

Βάζουμε τη γέμιση από τα καυκαλήθρες, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, καλύπτουμε το μείγμα με τα υπόλοιπα φύλλα και διπλώνουμε τα φύλλα που εξέχουν. Λαδώνουμε και ψήνουμε στους 170°C για 1 ώρα. Μόλις ψηθεί, βγάζουμε την πίτα από το φούρνο και χαράζουμε έναν σταυρό για να φύγει ο ατμός και να μείνει το φύλλο τραγανό. Αφού ξεκουραστεί η πίτα για περίπου 1 ώρα, την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε