Καρότο: ένα λαχανικό που βρίσκεται σε κάθε σπίτι αυτό το διάστημα και χρησιμοποιείται ως δευτερεύον υλικό τόσο σε σαλάτες όσο και σε διάφορα πιάτα ενώ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο αγαπημένο σε όλους carrot cake! Είναι ευέλικτο, υγιεινό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Ας δούμε, ωστόσο, λίγο πιο αναλυτικά το διατροφικό του προφίλ.
Τι ακριβώς είναι τα καρότα;
Το δημοφιλές λαχανικό – ρίζα είναι ένα απίστευτα ευέλικτο προϊόν, αφού μπορεί κανείς να το απολαύσει με αμέτρητους τρόπους. Από ωμό σαν υγιεινό σνακ και σε σαλάτες μέχρι μαγειρεμένο μέσα σε κατσαρόλες με λαδερά, με κρέας έχει άπειρες εφαρμογές στη μαγειρική, ακόμη και στη ζαχαροπλαστική, αφού υπάρχουν γευστικά κέικ καρότου. Συνήθως αυτό που τρώγεται είναι η ρίζα, ωστόσο και βρώσιμα είναι και τα φύλλα και ο μίσχος του και μάλιστα σε κάποιες χώρες αυτά τα μέρη δεν πετάγονται στα σκουπίδια, αλλά χρησιμοποιούνται σαν φύλλο σαλάτας ή ως βότανο! Στον δυτικό κόσμο, πάλι, τα καρότα είναι σημαντική πηγή διαιτητικών καροτενοειδών και πλούσια σε βιταμίνη Α.
Το διατροφικό τους προφίλ
Μια μερίδα καρότου 80 γραμμαρίων παρέχει στον οργανισμό μας:
27 θερμίδες
0,4 γρ. πρωτεΐνη
0,3 γρ. λιπαρά
6,2 γρ. υδατάνθρακες
3,1 γρ. φυτικές ίνες
142 mg κάλιο
2 mg βιταμίνη C
Και για να το πούμε πιο απλά, αυτή η παραπάνω μερίδα μας προσφέρει τη μία από τις 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών που πρέπει να καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση.
5 λόγοι για να τρώμε καρότο
Είναι καλή πηγή διαιτητικών καροτενοειδών
Τα καρότα είναι πλούσια σε φυτικές ενώσεις που ονομάζονται καροτενοειδή, ενώσεις που συσσωρεύονται στη ρίζα, το μέρος που μας αρέσει περισσότερο να τρώμε. Περίπου το 80% των καροτενοειδών στα καρότα είναι ένας τύπος που ονομάζεται βήτα-καροτένιο και συχνά αναφέρεται ως προβιταμίνη Α, επειδή τα μετατρέπουμε σε βιταμίνη Α στα έντερά μας. Τα καροτενοειδή διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην όραση κι έτσι δεν είναι μύθος η ιστορία της ηλικιωμένης γυναίκας που έτρωγε καρότα για να τη βοηθήσουν να βλέπει καλύτερα στο σκοτάδι.
Τα καροτενοειδή βοηθούν επίσης στη διατήρηση ενός καλού ανοσοποιητικού συστήματος, είναι σημαντικά για το δέρμα μας και την υγιή ανάπτυξη και υποστηρίζουν τους βλεννογόνους μας σε σημαντικές περιοχές όπως το αναπνευστικό σύστημα. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι όταν μαγειρεύουμε τα καρότα μπορούμε να βελτιώσουμε ή τουλάχιστον να διατηρήσουμε την περιεκτικότητά τους σε καροτενοειδή. Καθαρίστε και απολαύστε τα με λίγο ελαιόλαδο και θα αυξήσετε την περιεκτικότητά τους σε προβιταμίνη Α.
Μπορεί να βοηθήσει σε μια ισορροπημένη χοληστερίνη και καλή καρδιακή λειτουργία
Τα καρότα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως και σε βιταμίνη C, που συμβάλλει στην προστασία της καρδιάς. Επίσης, φαίνεται πως βοηθούν στην απορρόφηση της χοληστερόλης και επομένως βελτιώνουν την ισορροπία της.
Μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους
Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως τα λαχανικά, δίνουν μια αίσθηση κορεσμού στον οργανισμό, οπότε αρκετές δίαιτες αδυνατίσματος βάζουν τα καρότα στο πρόγραμμά τους. Αντίθετα, υπάρχουν και μερικοί διατροφολόγοι που δεν τα θέλουν, γιατί θεωρούν ότι επιδρούν στον οργανισμό σαν τους απλούς υδατάνθρακες. Αυτή, όμως, η προσέγγιση αγνοεί τις υπόλοιπες ευεργετικές ιδιότητες των καρότων και το γεγονός ότι όταν καταναλώνονται σε πλήρη μορφή οι φυτικές ίνες και η υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό συμβάλλουν στη μείωση της όρεξης. Ακόμη, η φυσική τους γλυκύτητα μπορεί να είναι επίσης χρήσιμη για τη μείωση άλλων σακχάρων στη διατροφή.
Ενδέχεται να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου
Εδώ τα πράγματα δεν είναι τόσο αποδεδειγμένα, ωστόσο έχει παρατηρηθεί μειωμένος κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου, που οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στο γεγονός ότι όσοι τρώνε καρότα συνήθως ακολουθούν γενικότερα μια πιο υγιεινή διατροφή με ποικιλία λαχανικών.
Μπορεί να βοηθήσουν στην υγεία του εντέρου
Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το λαχανικό αυτό έχει πρεβιοτικό ρόλο, πράγμα που σημαίνει ότι οι ίνες καρότου είναι μια καλή πηγή καυσίμου για τα ευεργετικά βακτήρια που κατοικούν στο έντερο. Πολλά από αυτά τα βακτήρια του εντέρου παράγουν λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας τα οποία έχουν οφέλη όχι μόνο για το έντερο, αλλά και για την ευρύτερη υγεία μας.
Είναι τα καρότα ασφαλής τροφή για όλους;
Για την πλειοψηφία των ανθρώπων και ως μέρος μιας ισορροπημένης, υγιούς δίαιτας τα καρότα είναι ασφαλή, εκτός κι αν κάποιος αναπτύξει αλλεργία σε αυτά. Ακόμα, αν κανείς καταναλώσει υπερβολική ποσότητα μπορεί να νοσήσει από καροτιναιμία, μια πάθηση όπου το δέρμα αποκτά μια κιτρινωπή όψη. Η πρόσληψη περίπου 1 κιλού ημερησίως χυμού ή ωμού καρότου έχει επίσης συσχετιστεί, σε σπάνιες περιπτώσεις, με ουδετεροπενία (μειωμένο επίπεδο λευκών αιμοσφαιρίων) και αμηνόρροια (διακοπή περιόδου).
Δείτε εδώ πώς τα καρότα γίνονται ένα εύκολο και νόστιμο σνακ στο πι και φι.
Ακολουθούν μερικές ακόμη συνταγές με καρότο:
Καροτοσαλάτα με τζίντζερ, κόλιανδρο και φιστίκια
Γλασαρισμένα καρότα με αστεροειδές γλυκάνισο
Καροτόσουπα με κάρι και τηγανητά πράσα
Σουφλέ με καρότο και πορτοκάλι
Κέικ καρότου με γλάσο από κρέμα τυριού και καστανή ζάχαρη