Ο Ματ Ντέιμον και άλλοι αστέρες του Χόλιγουντ βρίσκονται στη Μεσσηνία στο πλαίσιο των γυρισμάτων της ταινίας «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν. Μαζί με συνεργάτες του, πριν λίγες μέρες, ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε σε εστιατόριο στη Γιάλοβα, όπου μεταξύ άλλων παραδοσιακών ελληνικών εδεσμάτων, δοκίμασε ένα που το άρεσε τόσο, ώστε ρώτησε ακόμη και τον τρόπο παρασκευής του.
Το πιάτο αυτό δεν ήταν άλλο από την απλή, απέριττη μα τόσο γευστική φάβα, κι εμείς δεν μπορούμε να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε τον Ματ Ντέιμον να επιστρέφει στην Αμερική, και το πρώτο πράγμα που να κάνει να είναι να φτιάχνει με τα χεράκια του -ή να φτιάχνουν τα χεράκια του σεφ του- σπιτική φάβα.
Σε περίπτωση που δεν έχει βρει ακόμη τη συνταγή, παρακάτω ο τρόπος παρασκευής και τα υλικά, για να φτιάξει κι εκείνος, αλλά και εσείς, το αγαπημένο πιάτο του ηθοποιού από την παραμονή του στην Ελλάδα για τα γυρίσματα της πολυαναμενόμενης ταινίας.
Υλικά
[Μερίδες: 6-8]
250 γρ. φάβα
1 μεσαίο κρεμμύδι
1 καρότο
1,5-1,7 λίτρα ζεστό νερό από βραστήρα (η αναλογία νερού προς φάβα είναι περίπου 6 προς 1, για ανοιχτή κατσαρόλα που σιγοβράζει)
40 ml ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Βήμα 1
Κόψτε το κρεμμύδι και τρίψτε το καρότο. Σε βαθιά αντικολλητική κατσαρόλα βάλτε το λάδι να κάψει σε μεσαία φωτιά και ρίξτε κρεμμύδι και καρότο να σοταριστούν απαλά για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας κάθε τόσο.
Προσθέστε τη φάβα. Την σοτάρετε μαζί με το μίγμα κρεμμυδιού-καρότου για 2 λεπτά και στη συνέχεια προσθέστε την περισσότερη ποσότητα ζεστό νερό ( 1,2-1,4 λίτρα) αφήνοντας το υπόλοιπο για συμπλήρωμα αργότερα εφόσον χρειαστεί.
Βήμα 2
Σιγοβράζετε τη φάβα ανακατεύοντας κάθε τόσο με ανοιχτή κατσαρόλα. Καθώς περνάει η ώρα και σίγουρα μετά το πρώτο εικοσάλεπτο, τσεκάρετε και ανακατεύετε πιο τακτικά για να μην κολλήσει η φάβα στον πάτο, καθώς η ποσότητα του νερού μειώνεται. Προσθέτετε στην πορεία αλάτι και πιπέρι.
Βήμα 3
Όταν οι μπουρμπουλήθρες που βγαίνουν στην επιφάνεια αρχίζουν να μικραίνουν και να πετάνε φάβα παντού –που σημαίνει ότι έχει φύγει η περισσότερη ποσότητα νερού– ελέγχετε ότι η φάβα έχει λιώσει. Συνήθως αυτό συμβαίνει περίπου στα 35-40’, αλλά μην είστε αυστηροί με τον χρόνο, γιατί φάβα από φάβα και μάτι από μάτι διαφέρουν. Αν η φάβα δεν έχει λιώσει και το νερό έχει μειωθεί, προσθέτετε ζεστό νερό σε μικρές ποσότητες (ανά 100 ml) μια ή περισσότερες φορές για να μην σας αραιώσει, μέχρι να λιώσουν καλά τα σποράκια της φάβας.
Όταν πλέον η φάβα έχει λιώσει και είναι πηχτή, την αφαιρείτε απ’ το μάτι και με μίξερ χειρός την περνάτε καλά ώστε να γίνει εντελώς λεία και βελουτέ. Διορθώνετε αν χρειάζεται σε αλάτι και πιπέρι.
Bήμα 4
Σερβίρεται είτε με ελαιόλαδο και ξερό κρεμμύδι είτε με καραμελωμένα κρεμμύδια, αλλά και σκέτη με λίγο καλό ελαιόλαδο και πάλι δεν υστερεί σε γεύση.
Δείτε επίσης:
Οι συνταγές που λάτρευαν 7 σταρ του παλιού Χόλιγουντ